İsrail, AK Parti’yi devirecek mi?
- GİRİŞ22.02.2010 08:19
- GÜNCELLEME22.02.2010 08:19
Yaklaşık iki buçuk saat süren toplantıda neler konuşulduğu elbette önemli. Ancak daha önemlisi, TÜSİAD’ın bir bölümüne ve Koç ailesinin zemininde kendisini anlatan MHP’nin, bundan sonra vereceği mesajlar.
Toplantının hemen ardından MHP liderinin yaptığı yazılı açıklama, muhalefet tarzında önemli bir değişim yaşanmayacağının, hatta giderek daha da sertleşeceğinin işareti kabul edilebilir.
***
Yargı üzerinden yaşanan son kriz, tansiyonun düşmesinin pek de kolay olmayacağını gösterdi.
Öte yandan bu gelişmeleri dış dinamiklerle birlikte ele almak daha ufuk açıcı olabilir.
Çabuk unutuyoruz ama, kısa bir süre önce ‘alçak koltuk’ kriziyle birlikte Türkiye-İsrail ilişkilerinde önemli bir gerginlik yaşandı. Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl Davos’ta ortaya koyduğu tepkinin ardından, özellikle Gazze’deki insanlık dramına Türkiye’nin gösterdiği hassasiyet, İsrail’le ilişkileri faklı bir noktaya taşımıştı.
Önce Cengiz Çandar’ın 13 Ocak 2010’da yaptığı şu değerlendirmeyi hatırlayalım:
‘Türkiye ile İsrail ‘itişmesi’nde kim kaybeder? Kim bölgede ve uluslararası planda güç kaybediyor, zayıflıyor ve tecride gidiyorsa, o kaybeder. Kim ‘iç dengeleri’ni sağlam tutuyorsa, o kazanır. Bu arada, bundan böyle, Türkiye’nin içine ‘dışarıdan’ uzanacak parmakları da doğru teşhis etmek dönemi başlıyor.’
Peki El Cezire’de yayınlanan Samir Salha imzalı şu analize ne dersiniz:
Yazının devamına bu linkten ulaşabilirsiniz
Nasuhi GÜNGÖR / Star
Yorumlar2