Sokak bize ne söyler?

  • GİRİŞ04.05.2012 08:04
  • GÜNCELLEME04.05.2012 08:04

1 Mayıs kutlamalarına yansıyan, daha doğru ifadeyle ‘taşan’ arayışları, üç beş kişinin marjinal çıkışı olarak görmek ne kadar doğru. Bugün biraz meydanlara yansıyan ‘anti-kapitalist Müslüman’ tartışmalarına göz atalım.

Birkaç gündür havada uçuşan ve zihinleri karıştıran tartışmaların neredeyse hiçbiri yeni değil. İslam ve sosyalizm arasında nasıl bir ilişki olabilir, bir ‘İslami sosyalizm’ mümkün müdür gibi sorular ne ilk kez soruluyor, ne de bunu savunanlar yeni bir söylemle sahneye çıkıyor.

Kapitalizmin her derde deva olduğunu, hatta müminlerin ‘yitiği’ sayılacağını düşünenler için cevap yetiştirmek kolay. ‘Canım, sosyalizm hakim olsa yine sizi sömürecekti’ deyince işin içinden sıyrılıp çıkmış oluyorlar.

Niyetim bu alandaki teorik tartışmaların girdabında sürüklenmek değil. Ne ‘Rızkın onda dokuzu ticarettedir’ hadisini tek başına ele alıp kendi hırslarına koridor açanlarla, ne de İslam’ın insan emeğine verdiği değer üzerinden ‘sosyalizm’ üretenlerle yakın oldum bugüne kadar. İslam, İslam’dır; eklere ve önüne arkasına birtakım sıfatlar gelmesine ihtiyacı yoktur. Yorum farklılıklarını yahut kendi meşrebimize göre yaptığımız tercihleri, ‘İslam budur’ diyerek dayatma hakkımız olamaz.

Sokak ne söylüyor?

Ancak sokaklara taşan ve giderek yükselen bazı taleplerin, sanıldığından çok daha ciddi bir toplumsal karşılığı olduğunu düşünüyorum. Mesele birkaç gencin ‘sosyalizm’ soslu sloganlar atmasından ve anti-kapitalist birkaç söz söylemesinden ibaret değil.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Nasuhi Güngör - Star

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat