Değişmez maddeler neden değiştirilmesin?

  • GİRİŞ30.03.2011 06:37
  • GÜNCELLEME30.03.2011 06:37

TÜSİAD'ın hazırlattığı Anayasa taslağının en fazla tartışılan konularından biri de, "değiştirilmesi yasak olan maddeler" bölümü. Geçtiğimiz hafta TÜSİAD'da konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, 1, 2, 3 ve 4'üncü maddelerin değiştirilmesine karşı olduğunu ifade etti. Sadece Kılıçdaroğlu değil, AK Parti temsilcileri de, "Değiştirilmesi yasaklanan 1, 2 ve 3'üncü maddeleri değiştirmek gibi bir düşüncemiz yok" açıklamasını yaptılar. Bu durumda, 1982 Anayasası'nın ruhuna sahip çıkmış oldular.
Anayasanın başlangıç maddeleri, geçmişte hep değiştirildi. 1924 Anayasası'ndaki maddeler şöyleydi:
Madde 1:
Türkiye devleti bir cumhuriyettir.
Madde 2: Türkiye devletinin dini, dini İslâm'dır; resmi dil Türkçe'dir; makarrı Ankara şehridir.
Madde 3: Hâkimiyet bilâkaydüşart milletindir.
Madde 4: Türkiye Büyük Millet Meclisi, milletin yegâne ve hakiki mümessili olup, millet namına Hakk-ı hâkimiyeti istimal eder.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

(Nazlı Ilıcak - Sabah)

Yorumlar2

  • DİYARBAKIRLI 13 yıl önce Şikayet Et
    Nazlı Hanım. Siz gerçekten aydın bir hanımefendisiniz..
    Cevapla
  • Abdullah Musaoğlu 13 yıl önce Şikayet Et
    Bence de değiştirilmeli. Eylül 2010 anayasasındaki kısmi değişikliğin dışında Allah aşkına bu milleti yöneten hangi bir yönetici anayasayı hazırlarken milletin fikrini sordu. Ve bu maddeler haşa nas mı ki değiştilmesin? Bu millet onlarca yıldır millete dayatılan ve kutsallık kazandırılan anayasalara mecbur mu? Bence anayasa baştan sona değiştirilmeli, millet ne istiyorsa o olmalı? Benim dedem babam, ve ben onlarca yıldır bu zulüm ve baskı yasalarıyla adeta kutsal yöneticiler boynumuza bindiler. Artık kutsal yöneticilerin kutsal yasalarını istemiyoruz. Milli iradeye dayanan özgürlükçü anasalar istiyoruz. Özgürlüüüüüüüük
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat