Mâbeyn-i Hümâyûn (çevre) sorunu

  • GİRİŞ20.02.2012 11:46
  • GÜNCELLEME20.02.2012 11:46

Son gelişmeler farklı cephelerden değerlendiriliyor. Kimi, MİT'e kuşkuyla bakıyor, kimi ise Hakan Fidan'ın atanmasından sonra teşkilâtın tamamen değiştiğini, güvenilir hale geldiğini belirtiyor. Bu tip karmaşık yapılar hakkında uzaktan ya da kulaktan dolma bilgilerle ahkâm kesmenin doğru olmadığına inanıyorum.
Aşağıda, bu konudaki görüşlerin bir özetini vereceğim:
1) Artık MİT'te CIA ya da Mossad ajanları cirit atmıyor, MİT millileşti.
2) MİT, Suriye'de çok önemli misyonlar ifa ediyordu. Savcı Sadrettin Sarıkaya yüzünden teşkilât güvenilirliğini kaybetti; bölgede etkisi azaldı.
MİT lehine serdedilen bu düşüncelerin hükümet kaynaklı olduğunu fark etmemek mümkün değil. Çünkü bizim gibi sıradan insanlar, ne CIA ve Mossad gibi ajanların MİT'ten ayıklandığını fark edebilir, ne de Suriye'de ifa edilen önemli görevleri. MİT'in Suriye'ye ilişkin tek bir faaliyetini biliyorum: Suriye Özgürlük Ordusu lideri Hüseyin Hermuş'un teslim edilip karşılığında para alınması. Aslında, kimine göre, para alınmadı; 9 PKK'lıyla Hermuş takas edildi. Bu konuda da karışık duyumlar mevcut. MİT elemanı Ö.S.'nin, 2011'in Ağustos ayında söz konusu eyleminin hemen ardından, Fidan tarafından görevden alındığını belirtenler de var. Adana Savcılığı harekete geçene kadar, elemanın, İskenderun Gümrüğü'nde çalıştığını söyleyenler de. Bir başka iddia da, Ö.S.'nin, Hermuş'un kaçırılmasına ilişkin MİT'e verilmek üzere rapor düzenlediği hususu. Bu iddia da, kaçırılma olayının MİT'in bilgisi dahilinde yapıldığını gösteriyor. Hangisi doğru, hangisi yanlış, bilemeyeceğim.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kulanabilirsiniz

Nazlı Ilıcak / Sabah

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat