Dövizle kim oynuyor?

  • GİRİŞ05.06.2021 11:27
  • GÜNCELLEME05.06.2021 11:39

Mayıs enflasyon rakamları 17 günlük kapanmanın etkisiyle tahminlerin altında açıklandı, faiz beklentisi alevlendi kurlar atağa kalktı. Oysa Merkez Bankası Başkanı yerli ve yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıda çok açık bir şekilde, “2023 yılında öngörülen %5’lik hedefe ulaşıncaya kadar faiz enflasyonun üzerinde olacaktır. TÜFE’deki belirgin düşüş, üçüncü çeyreğin sonu, dördüncü çeyreğin başı yani eylül sonu gibi olacaktır” dedi. Ancak piyasa bu ifadeleri dikkate almadı. Türk lirası 1 haftada %2 değer kaybetti. Dolar/TL 8,55’ten 8,72’ye yükseldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan temmuz-ağustosta faizlerin indirilebileceğini söylemişti. Merkez Bankası Başkanı eylül sonunda başlayacağına işaret etti. Aradaki 1 aylık fark mı yangını büyüttü? Evet! Faiz lobisi o kadar aç ki, 30 günlük gecikmeye bile tahammülleri yok!
Mayısta yıllık 16,59 gelen TÜFE ile 38,33’e tırmanan ÜFE arasındaki fark 21,74 ile rekor düzeyde açıldı. Aslında bu tablo sadece bize özel değil. ÜFE Avrupa’da da %7,5, ABD’de %4,2 ile son 10 yılın en yüksek seviyesinde.
Pandemiden kurtulan dünyada talep patlaması yaşanıyor. Özellikle gıda fiyatlarında büyük artış var. Üreticilerin maliyetleri tavana çıktı. Bu yüksek maliyeti tüketiciye şimdilik yansıtamıyorlar. Ama mutlaka bu açık kapanacak, fiyatlar yükselecek. Yurt içinde ağustos ve eylülde baz etkisiyle TÜFE yönünü aşağıya çevirecek. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da faiz indirimi ve enflasyona ilişkin bu sürece işaret etti.
Döviz kurlarının geleceğini belirleyecek 3 önemli tarih var; 14 Haziran'daki Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Biden görüşmesinden çıkacak mesajlar, 15-16 Haziran’daki FED toplantısı ve 17 Haziran’da yapılacak Para Politikası Kurulu kararı…
Biden-Erdoğan görüşmesi çok daha önemli. Geçen hafta Ankara’yı ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman’ın, 14 Haziran’da Brüksel’de yapılacak ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmesinin ilişkilerin daha da iyileşmesine damga vuracağını söylemesi en açık ifadesiyle iki ülke arasında yeni sıcak dönemin başlayacağını gösteriyor. S-400’lerde çalışan teknik Rus ekibinin Moskova’ya gönderilmesi bu konudaki gerginliği ortadan kaldırdı.
Amerika, Karadeniz’de büyük doğalgaz keşiflerinde bulunan, İHA, SİHA ve AKINCI uçaklarıyla savunma sanayiinde devrim yapan, terör yuvası Kandil’i yok etmek üzere olan, Libya, Suriye, Orta Doğu Batı Kafkasya’da yön belirleyici ülke konumuna gelen ve NATO’nun en güçlü ortağı Türkiye ile beyaz sayfa açmak zorunda…
Problemli konular hasıraltı edilecek. Bu görüşme sonrasında Türk varlıklarında önemli kazanımlar yaşanacak. 16 Haziran’da ABD Merkez Bankası toplantısında tahvil alımı ve faiz politikasında büyük ihtimalle değişikliğe gidilmeyecek, dolar uluslararası borsalarda değer kaybedecek. 17 Haziran’da faiz %19’da sabit tutulacak. TL üzerindeki köpük kalkacak.

Necmettin Batırel / Türkiye Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat