Hileli gıda yoluyla kazanç sağlamak helal midir?

  • GİRİŞ03.05.2012 09:20
  • GÜNCELLEME03.05.2012 09:20

Peygamberimiz şöyle buyuruyor; “Hırsla kişi, din ve dünyasına öyle zarar verir ki; aç kurdun sürüye girince verdiği zarardan daha fazla”. Aç kurt sürüye girince bir koyun ile kalmıyor ki kaç tane koyun var ise hepsinin boğazını sıkıp bırakıyor, çok zarar veriyor. Yani demek ki hırs; daha fazla zengin olayım, zengin olmak için eğer gıdaya hile yapmak gerekiyorsa yapayım, ekmeğe el atmak gerekiyorsa atayım yeter ki benim param fazla olsun der ama o para mutluluk getirmeyecek.

Peygamberimiz bir gün pazar yerinden geçerken buğdaya elini daldırınca; bakıyor ki üstü kuru altı yaş. Satıcıya soruyor bu nedir diye satıcı yağmur isabet etmiş diyor. Efendimiz “Bizi aldatan bizden değildir, bize hile yapan bizden değildir. Esnaf topluluğu; esnaf kıyamet gününde zararlı olarak haşrolunacak. Allah korkusu duyan, iyilik eden, dürüst olan öyle değil! Doğru tüccar; peygamberlerle, sıddıklarla beraberdir” buyuruyor.

Çünkü tüccar, esnaf halka hizmet eden demektir ama ona hile etme diyor bu bir emanettir. Mümin; güvenen güvenilen insan.

Soruyorlar “Ya Rasulallah mümin cimri olabilir mi?”  -“Olabilir”.

“Mümin korkak olabilir mi?” -“Olabilir”.

“Mümin yalancı, hilekâr olabilir mi?” - “Hayır imanla hile bir arada olmaz”.

Ayette de buyuruyor ki Allah; “Alırken hakkından biraz fazla almak, verirken karşının hakkından biraz eksik vermek isteyenler, bir gün olup da âlemlerin Rabbinin huzurunda hesaba çekileceklerini sanmıyorlar mı?”

Değil sanmak, biz; “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammed en abdûhü ve rasûlühû” diyoruz. “Şahitlik ederim ki Allah’ım haksın ve şahitlik ederim ki Hz. Muhammet Aleyhisselam kulundur elçindir, senin tarafından alıp getirip haber verdiğin şeylerin hepsinin doğruluğuna şahit ederim” diyen biz, bunu hayatımızda göstermeliyiz.

“Allah’a şahitlik ederim ki iman etmedikçe cennete giremezsiniz ve siz kendinize yapılmasını istemediğiniz şeyi başkasına yapmayınız”. Başkasının bana hile etmesini uygun görmeyiz, öyleyse başkasına hile etmemeliyiz.  Bu tür kazançlar haramdır.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

Sorularınız için: necmettin.nursacan@haber7.com

Not: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılmaya çalışılacaktır.

Yorumlar1

  • YaŞaM_ 11 yıl önce Şikayet Et
    habere yorum yazmıcam. sadece sitenin halinin berbat olduğunu söylemek istedim karıştırmanız şartmıydı kullanışsız ve kötü görünümlü olmuş tebrik ederim..
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat