'Kadın şeytandır' diye bir hadis var mı?

  • GİRİŞ06.05.2012 10:41
  • GÜNCELLEME06.05.2012 10:41

Gidebilirsiniz tabi ki,  bir kaç tane hanımla arkadaş olup birleşip gidebilirsiniz. Hangi müftülüğe bağlı iseniz gidin onlar hesaplarlar bu işi kabul olmaz diye bir şey yok.

Halamın kızı uzun süredir benimle konuşmuyor, onun hakkında dedikodu yaptığımı ve hoş olmayan sözler söylediğimi düşünüyor ama öyle bir şey yok. Bu durum bana çok sıkıntı veriyor ne yapmalıyım?

Sanırım suizan yapılıyor, filan benim için şöyle söyledi diye düşünülüyor. İletişim kuramıyoruz işte bir konuşup dinlesek birbirimizi hiç böyle olmayacak görüyorsunuz. “İki kırgından hangisi önce selam verirse, Allah’ın hoşnutluğunu o eder”.

Kaynım ve eltim memlekette yaşıyorlar ve eşime iftira attılar, eşim de memlekette olmadığı için kendisini savunamıyor. Eşimin bu durumda ne yapması gerekir, bir günahı var mı?

Kuranımız “Müminler kardeştir” buyuruyor. Allahtan korkun, seyirci kalmayın. Üçüncü bir kişi araya girecek ve onların arasını bulacak.  Bakın efendimiz “Size nafile namazdan, nafile oruçtan daha hayırlı bir şeyden haber vereyim o da iki kişinin arasını bulmak” buyuruyor. İki kişinin arasını bulmaya giderken ayağınızı kaldırdığınızda Allah katında dereceniz yükselir, ayağınızı indirdiğinizde bir hatanız silinir.

Bir zengin abdesti yok namaz kılmaz ama ben çok hayır yapıyorum diyor, bunun durumu nedir?

Onun sevabı ayrı, ötekinin günahı ayrı. Sen namaz kılmıyorsun oruç tutmuyorsun bırak hayır yapma diyemeyiz. “Zerre kadar hayır işleyen mükâfatını, zerre kadar şer işleyen de cezasını görür”. Ama tabi böyle hayır yapan bir adama namaz kılmak da, oruç tutmak da çok yakışır. Adam hayır yapıyor, güzel onun sevabı var ama öyle güzel adama bu güzellik de yakışır.

Anaparasını bankaya yatırıp da o paranın faiziyle hayır yapılması caiz midir?

Parasının güvenliği için herhalde parayı bankaya yatırmaya mecbur ve parası da faiz işleyecek. Alacağı o faizi sevap beklemeden bir hayra verecek.

Bayanlar tunik ya da pardösü altına pantolon giyebilir mi?

Evet, tabi ki giyebilir bir sakıncası yoktur.

Tesettürlü olup da namaz kılmamak riyakârlık değil midir?

Tesettüre uyması ayrı mesele ama namaz kılmamasının hesabı da ayrıdır ama o seviyedeki hanımefendiye namaz da yakışır nasıl kaçırır onu. İkindi namazını kaçıran kişi, evini barkını ateşe vermiş gibidir. İki rekâtçık sabah namazının sünneti dünyada olanlardan çok daha değerlidir. Ayet-i Kerimede “Mümin olanlar mutluluğa ermiştir, onlar namazlarını huşu içinde kılarlar” buyuruyor.

Kadın şeytandır diye bir hadis var mı?

Olur, mu yahu öyle şey İslama ilk iman eden kadındır. İslam uğruna kanını ilk veren şehide kadındır. Yani amma kadın amma erkek işte İslam. Daha önce kadın insan mıdır tartışmalarında Allahın Resulü “Bana 3 şey sevdirildi; güzel koku, kadın ve gözümün nuru namaz” buyurmuştur. Cennet anaların ayağı altındadır. “Ben eğer erkek çocuk ile kız çocuk arasında tercih yapacak olsaydım, kızı tercih ederdim; onun daha çok şefkate ihtiyacı vardır” diye buyuruyor rahmet peygamberi. Bakın böyle bir hadis yok ama şöyle bir hadis var: “Dünya metaadır, dünya metaının en değerlisi de saliha kadındır”. “Allah kime saliha bir kadın, eş vermiş ise dininin yarısını kurtarmıştır, Allahtan korksun, geri kalan yarısını da kendi kurtarsın”.

Annem eskiden komşusunun bahçesindeki mahsullerden yemiş ve helallik de alamamış ne yapması lazım?

Farz edelim ki bunun toplamı 500 lira ediyor, onların adına fakirlere versin.

Namaz kılarken çok şaşırıyorum ama namazımı da bozmuyorum. Bozmam icap eder mi, bu şekilde namazım olur mu?

Hiç bozmasın o şekilde kabul olur inşallah.

Bazen akşam namazlarını kaçırıyorum ve kazasını da yapmıyorum, günah mıdır?

Kaçırdığımız namazları sevgili peygamberimiz “Unutarak bıraktığınız namazları hatırlayınca kılınız” buyuruyor. Allaha karşı borcumuzdur, o borcu vermeliyiz.

Gusül abdesti alırken namaz abdesti de almamız gerektiğini söylüyorlar. Gusül abdesti alırken farzları yerine getirsek abdestimiz oluyor mu?

3 kere ağza, 3 kere buruna su verdi, bütün vücudunu da yıkadı yani guslün her farzını yerine getirdi o zaman gusül abdesti tamamdır. İdeal olanı namaz abdesti alarak gusül etmesi ama bu şekilde de guslü tamamlar.

Evde eşim ile birlikte namaz kılıyoruz ben Kuran bilmiyorum sadece namaz surelerini biliyorum ama eşim Kuran okumayı biliyor. Bu durum ona imamlık yapmamda sakınca doğurur mu?

Hayır, bir sakıncası yoktur. Namazı cemaatle kılmak yalnız kılmaktan 27 kat daha faziletlidir ama imkânı varsa camide cemaatle kılmak daha faziletlidir.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

necmettin.nursacan@haber7.com

Yorumlar9

  • Muvahhid 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir de bir konuya cevaz verirken konu hakkında tam bilginiz olsun. Daha vadesiz hesap diye faizsiz bir hesap türünün varlığından bi'habersiniz gördüğüm kadarıyla... Kaldı ki bankalar faiz kurumlarıdır, ve vadesiz hesapta para bulundurmak bile kerihtir. İktisatta şöyle bir kural öğretirler: bankaya verdiğiniz vadesiz mevduattaki para, bankaya verdiğiniz bedava kredidir, bedava paradır... Banka onu istediği gibi kullanır. Daha fazla faizli işlem yapması konusunda bankayı desteklemiş olursunuz. Çok ince düşünüyorsun demeyin, bir müslüman her ayrıntıyı düşünmelidir...
    Cevapla
  • Muvahhid 2 yıl önce Şikayet Et
    Yarım hekim candan, yarım hoca dinden eder... Cevapları hayretle okuyorum. Yahu açık ayet varken, hangi nassa dayanarak faizi meşrulaştırıyorsunuz? Faize bulaşan kişinin "Allah'a ve Rasulü'ne savaş açtığını" Allah svt Bakara/279'da açıkça belirtmiş. Durum böyleyken yok mecbur olmak, yok son çare, yok paranın emniyeti... Yerim emniyetini. Allah'a savaş açmak mı, para kaybetmek mi? Az bir aklınızı başınıza alın!
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • zulkarneyn 7 yıl önce Şikayet Et
    kadin seytandir diye hadis var inkar etmis acinacak bir durumu var
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • turhan 11 yıl önce Şikayet Et
    hocam sorulara çok esnek cevaplar veriyorsunuz. faiz konusunda adamın parası varmış bankaya yatırmışda faiz parasıyla hayır yapabşilirmiymiş??? haramın hayrımı olur? hocam vadesiz hesap denen birşey var faiz işlemiyor, yada faizsiz bankalar var. sizin verdiğiniz cevap en son çare. hanefi mezhebine göre değilde şafi mezhebine göre kadınlar başka kadınlarla birlikte gidebiliyorlar. tunik elbisesi yarıya kadar sonra pantalon hiç giymese olmaz mı? şimdi pantalon var daracık diğeri bol, bugün pardüsenin altına giyen yarın pardüsesiz de giyer. namazın kazasını yapmıyormuş günah olurmu bu hiç sorulacak sorumu borcumu ödemesem olurmu diyor arkadaş.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    erkeğe benzemek veya kadına benzemek. karda kışta kalan bir bey hanımına paltosunu verirse hanımı erkeğe benzemiş bir melun mu olur??? benzemek bu mudur?..saçlarını ören kızılderili bir erkek, bayana mı benzemiştir...şalvar giyen erkekle şalvar giyen bayan birbirlerine benzemiş olur (anadolu kültürü)....yoksa benzemek karşıt cinsin rolüne bürünmek midir??...neymiş benzemek.....(noterciden copy bir ifade ile):şimde ben bir şey demiş oldum mu??
    Cevapla Toplam 7 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat