Sütkardeşinin kardeşi ile evlenmek uygun mu?

  • GİRİŞ30.05.2012 10:05
  • GÜNCELLEME30.05.2012 14:51

Şöyle açıklıyayım; onu emziren hanımın diyelim 3 çocuğu vardı bize telefon açan hanımın oğlu da onun sütünden emdi sanki onun çocuğu 4 oldu. O hanım bu çocuğun sütannesi oldu, o emziren hanımın eşi bu çocuğun sütbabası oldu, o ailenin çocukları da bu çocuğun sütkardeşleri oldu, o halde neseben kardeşle evlenilmediği gibi süt bakımından kardeşlik meydana geldiyse onunla da evlenilmesi doğru değildir. Bunu Kuran söylüyor, sevgili Peygamberimiz söylüyor yani yoruma açık bir konu değildir kesinlikle haramdır.

Yeni bir kampanya başlatıldı, sütü olan anneden sütü alınıp sütü olmayan anneye veriliyor ama sütü veren annenin kim olduğu belli değil, sütü alan annenin kim olduğu belli değil bunun fetvası nedir?

Bu tehlikeli bir şeydir. Görünüşte ilk anda ne güzel sütü olan anne sütü olmayan hanımların çocuklarına süt veriyor görünüşte böyle güzel masum bir olay ama benim aklıma bu masum olayın perde arkasında bir hıyanet var gibi geliyor. Yani İslami bir yasağı delme görünüyor. İslam sütkardeşliği diye bir hüküm getirmiştir, kalkar biri efendim ne demek sütkardeşliği yoğurt kardeşliği mi olur derse maneviyat bakımından, iman bakımından çok tehlikeli bir viraja girmiş olur.

Diyelim ki kadının birinin durumu müsait 5 çocuğu emzirdi, bu çocuklar kim yarın bu çocuklar kimlerle akraba oldu bunu kim tespit edecek? Bunu bir çetelesi tutulacak mı? Tutulmayacaksa ya kardeşi ile evlenmesine vesile oluyorsak değil mi bu tehlike vardır.

Yani yapılacak memlekette hayır mı kalmadı yani birçok harçlığı olmayan çocuğumuz var okullarda gelin onlara yardımcı olalım. O dururken şimdi sütü olmayan çocuklara süt verelim, iyi ama onu tespit etmek ilan etmek duyurmak gerek, çevre bilmeli onu aksi takdirde kardeşim kardeş ile evlenmesine kapı açmış oluruz.

Sütkardeşliği konusunda dinimizin hükmü nedir?

Neseben haramlık nasıl ise yani örneğin bir ailenin 2 tane evladı var biri erkek birisi kız, onlar birbirleri ile evlenebilir mi hayır evlenemez. Nesep bakımından dinimiz aynı anne babadan dünyaya gelmiş evlatların evlenmesine izin vermez. Ama aynı ailenin 2 çocuğu varken dışarıdan bir çocuk geldi ve bu anneden süt emdi, ne oldu sanki bunlar 3 kardeş gibi oldular. Yani neseben haram olan süt bakımından da haramdır, sütkardeşlerin evlenmesi de haramdır. Bunu Peygamberimiz haber vermiştir, Kuran haber vermiştir o yüzden kafamıza göre bu böyle olsun böyle olmasın deme yetkisine sahip değiliz.

Göze kalıcı sürme yaptırmak haram mıdır?

Göze sürme çekmek haram değil ama kalıcı sürmenin de bir zararı yoktur hatta gözün cilalanmasına sebep olur diye buyurmuş peygamberimiz. Bu kadın için de erkek için de geçerlidir.

Alkollü ölen kişinin durumu nedir?

Alkollü ölen kişi için Rabbimizin affını dileriz. Ölümün nerede ne zaman yakalayacağını bilemiyoruz yani Rabbimiz affetsin. Bunlar kâfir ölür diyen bir görüş var ama biz onu tasvip etmeyiz. Ölümün ne zaman geleceği belli olmaz yaşayışımıza ona göre dikkat etmeliyiz.

Komşum evde kedi besliyor, kedi dışarılarda geziyor sonra eve giriyor bu uygun mudur?

Bir mahsuru yoktur.

Anneannem komşusuyla, bir başka komşusu yüzünden konuşmuyor. Şimdi hacca gidecek helalleşmesi icap eder mi?

Helalleşmesi haccının kabulüne vesiledir. Hacca gidiyorum, Rabbimle buluşmaya gidiyorum onun davetine icabet etmeye gidiyorum öyleyse gönlüm huzur içinde gitmeliyim, Rabbime karşı borçlarım varsa onları ödemeye başlamalıyım, onun kullarına karşı borcum varsa onları ödemeye başlamalıyım diye düşünmelidir. Gönlü huzur içinde olan insan her şeyi güzel görür. Peygamber efendimiz “Size nafile namazdan ve nafile oruçtan daha hayırlı bir şey iki kişinin arasını bulmak” buyurmuştur, yani ne kadar önemli bir iş bu anlayalım.

Çok yakın arkadaşım benimle dargın olarak helallik almadan umreye gitti, ben onu hep arıyorum soruyorum ama o benimle barışmaya yanaşmıyor onun umresi kabul olmuş mudur?

Siz size düşen görevi yapmışsınız Rabbim onun sevabını nasip etsin ama gerisi onun düşüneceği bir iştir umrenin kabul olması da Rabbimizin işidir, inşallah kabul buyurmuştur Rabbim.

Necmettin Nursaçan - Haber 7 

necmettin.nursacan@haber7.com 

NOT: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılıyor.

Yorumlar30

  • Zeylan 2 yıl önce Şikayet Et
    Annem dayımın oğlunu emzirmiş abimle süt kardeş biz şafi mezhebindeniz beş defa doyurucu icmemise olur demişlerdi dayımın oğlu bir defa süt içmiş dayımın oğluyla nikahım olur mu
    Cevapla
  • ecevit tombul 6 yıl önce Şikayet Et
    benim şöyle bir sorum olacak deniyor ki havva annemizin doğurduğu çocuklar işte çaprazlama ve sayire evleniyorlarmış peki şu günümüze bakalım kardeşimizle evlenmek boş verin bu kelimeyi bile konuşmak insanın tüylerini diken diken ediyor ben şunu söylüyorum burada tam olarak aydınlanmamış bir cevap var ikincisi beyaz bi anne babadan zenci bi çocuk doğmaz sizden ricam bu sorularıma net ama net bi cevap istiyorum teşekkür ederim
    Cevapla
  • Şahin bozkurt 6 yıl önce Şikayet Et
    Size bişey süyliyecem
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Slm 6 yıl önce Şikayet Et
    Ben halami emisim halamin ogluyla sut kardesimin yegeni benim abimle evlenebilirmi
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • defne 7 yıl önce Şikayet Et
    Benim dayimin esi beni ile kucuk oglunu emzrms abisiyle evlenmem caizmidir
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • ayşe 5 yıl önce Şikayet Et
    bilmiyorum
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat