İslam’da berdel günah mıdır?

  • GİRİŞ31.05.2012 09:30
  • GÜNCELLEME31.05.2012 09:30

Helalleştikten sonra beddua kalkar mı?

Mazlumun, zulme uğramış insanın bedduası kabul olur. Siz zulmetmemişseniz ve gidip helalleşmişseniz beddua kalmaz.

Annem ramazan ayında ameliyat oldu ve oruçlarını tutamadı, şimdi de sürekli ilaç kullanması gerektiği için tutamıyor, ne yapması gerekir?

Eğer durumu müsaitse fidye verecektir 10 liradan verse 29’du geçen sene 290 TL eder. Maddi durumu fazla ise daha yüksek fiyattan verebilir.

Ramazanda sahura kalktığımız zaman ezan okunmaya başlayınca yeme içmemizi kesmemiz gerekiyor mu yoksa ezan bitene kadar devam edebilir miyiz?

İmsak vaktine dikkat etmemiz gerek, imsak tutmak demektir yani orucun başladığı vakittir. Diyanet İşleri sabah ezanını tam imsak vaktinde başlatıyor yani ezan bitene kadar devam edeyim demek doğru değildir, ezan başladığında yeme içmemizi bitirmeliyiz.

Yatarken namazımızı kılmamış isek sahura kalktığımız zaman yatsı namazını kılsak olur mu?

İmsak vaktine kadar yatsı namazımızı hatta teravih namazımızı bile kılabiliriz.

Ben namaz kılmayı çok istiyorum ama abdest alıp namaz kılmaya kalktığım zaman üzerime çok büyük bir ağırlık çöküyor sanki 10 kişi birden üzerimdeymiş gibi hissediyorum çok üzülüyorum çok ağlıyorum namazımı kılmak istiyorum ne yapmam gerekir?

Gerekirse bir ruh hekimine gitmenizi öneririm. Namaz kılarken neden bu kadar ağırlık çöksün yani namazın kendisi için ne kadar büyük ihtiyaç olduğunun bir kulluk vazifesi olduğunun ne kadar güzel farkındasınız ama tabi bir taraftan şeytan diğer taraftan nefis ve namaz ne kadar ağır geliyor. Aslında namaz bizim için bir ruh banyosudur. Belki psikolojik bir desteğe de ihtiyacı olabilir. Birde bana ağır geliyor diye kılmamazlık yapmamalı hiç olmazsa farzlarını kılmalı.

Namaz kılarken aklım hep başka şeylerle meşgul oluyor acaba boşuna mı kılıyorum kabul olur mu?

Hayır, boşuna kılmıyorsunuz tabi ki, bakın bir yere arılar çokça girip çıkıyorsa orada ya bal vardır ya çiçek vardır. İman balınıza şeytan talip o yüzden çok meşgul ediyor. Her ne kadar aklınız baka yere gitse gelse de benim namazım olmuyor demek doğru değildir.

5 yıl önce eşimi kaybettim, hayattayken iyiliği olduğu kadar kötülüğü de vardı bu yüzden eşimin arkasından dua etmek gelmiyor içimden ne kadar istesem de içimden gelerek dua edemiyorum ne yapabilirim, ona sıkıntı veriyor muyum bu durumda?

İlla ki yapmaya mecbur değilsiniz ama bakın kardeşimiz için rahmet okuyun o şimdi hesaba çekiliyor, çok zor durumdadır azıcık desteğinizin ona çok faydası olacaktır. Yani kader birliğiniz oldu belki o size yapılmaması gereken şeyler yaptı ama şu anda şeytan ondan elini çekti ona bir kötülük yaptıramıyor. Efendimiz buyuruyor ki; “Sizden ayrılmışların kötülüklerini söylemeyin onları örtün, eğer ondan konuşacaksanız ölülerinizin iyiliklerinden söz ediniz ve onlara rahmet okuyunuz” buyurmuş. Onlar şimdi kalkıp da kendini savunacak durumda değildir bizler de o hale geleceğiz, cümle geçmişlerimize Mevla rahmet eylesin.

5 yaşında bir oğlum var ve evde onun hayvan figürlü oyuncakları var birde bizim fotoğraflarımız var, namaz kılarken onları odadan çıkarmak gerekir mi?

Kıble yönünde yani önümüzde olmadığı sürece sorun olmaz.

Ölen kişinin amel defteri kapandığı için arkasından Kuran okumamızın bir faydası olur mu?

Bunun faydası olur yani sevgili peygamberimiz öyle buyuruyor. Kuranda “Ya Rab bizi ve bizden önce imanla ebediyete göç edenleri bağışla” diye dua edin buyuruyor Allah.

Amel defterinin kapanmadığı durumlar var mı?

Var tabi, mesela ilmi eser bıraktıysa, hayırlı bir eser bıraktıysa, hayır dua edecek evlat bıraktıysa o kişinin amel defteri devam ediyor.

Ben zamanında bir günah işledim ve sonrasında tövbe ettim ama hala bu günahtan kurtulamıyorum ne yapmam lazım?

Kesin pişmanlık duyarsak bir daha da o günahın semtine uğramazsak artık onun silindiğini düşünürüz. “Ben kulumun zannına göreyim” yani nefise uyduk cahillik ettik bir hata işledik, o hatadan da pişmanlık duydum tövbe ettim bir daha da işlemiyorsam onun affedildiğini düşünebilirim. İşte nefsimize hâkim olup da o tekerrür etmemeli, bir daha o hataya düşmemeliyim demeliyiz. İnsan kesin kurtulmak isteyince Rabbimiz de yardım eder, engeller koyar siz yine azmedin hemen teslim olmayın, nefsin frenine basmak lazım. Nefis merkebinin yularını çekmek lazım yoksa nefis merkebi ahıra gider bizi de beraberinde götürmüş olur. Sen yaptığın işin bir haram olduğunun farkındasın, haram da insanı hem rüsvayla götürür hem de cehenneme götürür. Gücüm yetmiyor diyerek haramı tekrar işlemekten çekinmek lazım.

Necmettin Nursaçan - Haber 7

necmettin.nursacan@haber7.com

NOT: Sorularınız cuma günleri saat 09.15'te Kanal 7'de yayınlanan Muhsin Bay'ın sunduğu Cuma Sohbetleri programında Necmettin Nursaçan Hoca tarafından cevaplandırılıyor.

Yorumlar5

  • ugur solak 11 yıl önce Şikayet Et
    turgut1 kardeşim,. necmettin hoca berdel günah değil derken berdel yapılan kişiye nikah olur, şeran bir sakıncası yoktur maksadıyla söylüyor. elbette eğer gönül rızası yoksa buda islamda hoş karşılanmaz ve zulümdür.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Nasuh BİLEN 11 yıl önce Şikayet Et
    bir de ölenin eşini . kardeşiyle evlendirmeleri de helal fakat insana tuhaf oluyor.
    Cevapla
  • RAMAZAN 11 yıl önce Şikayet Et
    berdel sorusu noldu ... başlık sorusu yok ..ayrıca tuvad kardeşe katılıyorum o sorunun cevabı öyle verilmemeli bence...selam ve dua ile
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    berdelle ilgili sorumuz var. sayın hocam;berdel haram değil derken meşruluğuna dair delil mi var?? benim bir insan olarak yani dine dair delil -isbat değil de sadece insan olarak düşüncem berdel bir kişiye kıyma işlemidir..o kişi de hep kızlardır..zira ahmet ayşeyle evlenmek istiyor..eee...olur ama bir şartla olur..ahmet bacısını bizim oğlana verirse...ahmet bacısına gelir..bacı ben onu seviyem deliler gbi aşığam yoksa kendimi vurram..tabi bacı zavallı kız..ahmetin ajitasyonu ile babasının da baskısı ile sevmediği birine eş olmaya gidecektir..halbu ki ayşe veysele mektup yazar veyselde ayşeye mektup yazardı...sonuca doğru gitmek istemiyorum..kimlikte ki eş, gerçekte başkasına eştir..işte bundan dolayı bu adeti yaygınlaştıranlara yazıklar olsun..yuh olsun..kıyanlara yazıklar olsun
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Tuvad Nıdya 11 yıl önce Şikayet Et
    namaza kalkarken üzerine 10 kişilik ağırlık binen kişiye. verilen cevap yanlış denebilir...onun sorunu doktorluk değil (ruh doktoru)mürşid sorunu ...sağlam bir mürşide gitsin bakalım namaza kalkarken üzerine binen ağırlıktan eser kalıyormu?kalmaz...
    Cevapla Toplam 10 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat