Barış iradesinin teyidi

  • GİRİŞ16.07.2015 10:02
  • GÜNCELLEME16.07.2015 10:02

Ak Parti HDP ile koalisyon düşünmediğini açıkça söylemişti, HDP de daha 7 Haziran akşamı bu eğilimini ilan etmişti.

Koalisyon açısından bir şey çıkmadı, ama daha anlamlı ve önemli bir şey çıktı. Başbakan Davutoğlu ve HDP eş başkanları bu üst düzey toplantıda barış konusunda aynı düşüncede olduklarını teyit ettiler.

Bu görüşmeden bir gün önce HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın PKK’yı Türkiye’ye karşı silah bırakmaya çağırması barış sürecini canlandıracak en önemli adımlardan biridir.

Abdullah Öcalan’ın dört aydır tecrit durumunda olması ve sadece, anlaşıldığı kadarıyla “devlet hattı”nın çalışması yakın dönemdeki “arızalar”a yol açmıştır.

İmralı hattını Ak Parti hükümeti kapatmıştır, tekrar açacak olan ve Kürt siyasetinde yeni durumun çalkantılarının doğru hatta oturmasını sağlayacak olan da Ak Parti’dir.

Ancak Ak Parti’nin bu meselede adım atmak için yeni hükümetin kurulmasını bekleyeceği tahmin edilebilir. Ama bir erken seçim söz konusu olursa da Ak Parti’nin 7 Haziran seçimleri öncesi yaptığı strateji yanlışına bu kez düşmeyeceği de beklenmelidir.

HDP, seçim ertesi hattının tek unsuru olarak barış sürecini ortaya koymuş ve bu konuda her gelişmeyi destekleyeceğini de ilan etmiştir.

Bu desteğin, programında kuvvetli bir barış maddesi yer alması halinde Ak Parti azınlık hükümetine destek olarak ortaya çıkması da bugünlerin revaçtaki senaryolarından biridir.

 

Yazının devamını okumak için tıklayın...

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat