İran sineması ve kısa filmler

  • GİRİŞ11.08.2011 11:00
  • GÜNCELLEME11.08.2011 11:00

Ülke TV’de her cumartesi hazırlayıp sunduğum Kısa Film Festivali programı geçen hafta İran’daydı. Gezimiz sırasında İran sinemasını biraz daha yakından tanıma fırsatı buldum.

İran’daki dev sinema platolarını, savaş filmleri için yapılmış kilometrelerce kare genişliğindeki alanlarda muhteşem dekorları, Hz. Yusuf filmi için birebir inşa edilmiş Mısır’ı ve hükümetin bu alanda harcadığı parayı görünce İran sinemasının başarısının sebebini biraz daha anladım. 

Orada İranlı yönetmenlerle ve film şirketleri patronlarıyla yaptığım röportajlara dayanarak şunu söyleyebilirim ki sansüre rağmen kaliteli işler çıkaran İranlı yönetmenler dünyada daha da çok söz sahibi olma yolunda ilerliyor.

Peki İran’da kısa filmler ne durumda?

İranlı Yönetmen Ali Rıza Ferit ile yaptığım röportajda kendisinden şu cevabı aldım. “İran’da her yıl yaklaşık 2000 civarında kısa film çekiliyor. Ayrıca sadece kısa film çeken yönetmenlerimiz var ve diğer uzun metraj yönetmenlerimiz de sinemaya kısa filmlerle başlıyor. İran kısa filmlere de önem veriyor

Röportajdan sonra hızla İran kısa filmleri izlemeye başladım. Zira Türkiye ile kıyaslama halindeydim ve kafamda “İran sineması” imajı vardı. Orada izlediğim ve daha sonra internetten takip ettiğim İran kısa filmleri hakkında şunu söyleyebilirim: “Türkiye kısa filmde çok yol kat etmiş.”

İran sineması kaliteli yönetmenler ve oyuncuların bulunduğu bir sektör ve dünyada saygı görmesinin gerçekten haklı sebepleri var. Kısa filmlere Türkiye’deki kadar ilginin olmadığını fakat gayet kaliteli İran kısa filmlerinin de olduğunu belirtmeliyim. Türkiye’de kısa film yapan dostlarım için şunu söylemek isterim: “Gerçekten emek verilmiş kaliteli kısa filmlerimizden aldığım lezzeti İran kısa filmlerinden alamadım”

Sizlere bir İran kısa filmiyle veda etmek istiyorum. Altyazısız izlendiğinde de gayet anlaşılır olduğu için orijinal haliyle beğenilerinize sunuyorum. “Zarbe 12” kısa filminin yönetmenlğini Arash Kamali Sarvestani ve Hasan Yoghar üstleniyor.

 

 

Filmsiz kalmayın

Ömer Sami Sevimli - Haber 7
ömer.sevimli@ulketv.com.tr

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat