Şeyh Sait, Seyit Rıza ve Saidi Nursi'nin mezarları

  • GİRİŞ08.02.2012 06:41
  • GÜNCELLEME08.02.2012 06:41

Yakın tarihle yüzleşebilmemiz Kürt sorunundaki siyasi açmazı aşabildiğimiz oranda mümkün olabilecek.

Şeyh Sait’in torununun “Dedemin mezarı Diyarbakır Orduevi’nin bahçesinde olmalı” şeklindeki açıklamasını izlerken ‘yüzleşme’ kavramının bu topraklara olan korkunç uzaklığını bir kez daha hissettim.
“Diyarbakır JİTEM arazisinden çıkan kemikler birçok döneme ait olabilir” deniliyor. Yakın tarih, birçok katliam dönemiyle, birçok faili meçhul cinayetle dolu.  Topraklar, nereye gömüldüğü gizlenmiş insanlarla dolu.

Ne diyor torun Abdurrühamin Fırat: “Dedem Şeyh Selahattin Efendi’den biliyorum. Onun Fatiha okuduğu bir yer vardı. Şu anda Alman Hastanesi olarak kullanılan Diyarbakır Orduevi’nin bitişiğinde olan bir nokta. Zaten orası önceden Diyarbakır şehir mezarlığıymış. Şu anda Şeyh Sait ve arkadaşlarının bulunduğu yer hâlâ boş. Bir kısmında orduevi bahçe duvarı var. Bir yerde de bizim mezar yeri olarak bildiğimiz bir yer.”
Şeyh Sait’in ailesinin avukatı Sıtkı Zilan, Şeyh Sait ve 46 arkadaşının idamından sonra naaşlarının ailelere teslim edilmediğini hatırlatıyor.

Şeyh Sait’in defnedildiği yerin rivayetlerle anıldığını ifade eden Zilan, onca yıldan sonra birilerinin inisiyatif alıp kemikleri aileye teslim etmesini istiyor...

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Oral Çalışlar - Haber 7

Yorumlar1

  • tuncay tezel 12 yıl önce Şikayet Et
    TARİHLE YÜZLEŞMEK İÇİN, TARİHİ KARARTANLARIN TEMİZLENMESİ LAZIMDIR. Ergenekon, Balyoz bitmeden tarihle kimse yüzleşemez. PKKyı kuran, işbirliği yapan derin devlet çeteleri temizlenmeden tarihle yüzleşilemez. Sn Çalışlar, sağ duyulu sosyalistsiniz, sizi seviyoruz ancak ana adımı atmadan direk sonuca ulaşabileceğinizi düşünmeniz anlaşılır gibi değil. Adam kanser, siz adam çıksın koşsun dışarda spor yapsın diyorsunuz. Önce tedavi, sonra yaşam.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat