Başbakan Oslo sürecine mi dönecek?

  • GİRİŞ14.02.2012 10:48
  • GÜNCELLEME14.02.2012 10:48

MİT ile PKK arasındaki Oslo görüşmelerinin basına sızdırılmasının ardından, PKK’nın 13 askerin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan Silvan saldırısı gelmişti.
O noktadan itibaren, kendimizi, Kürt sorununun yeniden “asayiş”e indirgendiği bir düzlemin içinde bulduk.
Hükümetin polis tarafından “ikna edilmesiyle” yaygınlaştırılan KCK operasyonları ile birlikte, “sivil alan”ın yargı ve polisin hedefi haline geldiği bir dönemece girildi. “Vurgu”nun “müzakere ve diyalog”dan uzaklaşarak, “operasyon”a odaklandığı bu süreç, net bir şekilde, polis-yargı ve hükümetin ortak iradesi olarak önümüze çıktı. KCK operasyonunun bazı aydınları da kapsayan genişlikte bir alana yayıldığı günlerde eleştirilerini yoğunlaştıran yazarlara Başbakan’dan gelen “kendilerini gözden geçirsinler” uyarısı, denklemi daha da netleştirdi. Özellikle polisin medyaya yaptığı servislerle birlikte “operasyoncu fanatizm”in dozu yükseldi.

‘Operasyoncu sistem’

Memleketin neredeyse her temel sorununu polis-yargı müdahalesiyle çözme iddiasıyla öne çıkan, “operasyoncu yaklaşım” etkinliğini sürdürüyor. (Operasyonlar dün de sendika yöneticilerini hedef almıştı). Güvenlik odaklı yaklaşım egemenliğini koruyor, özgürlükler ve farklılıklar adeta “güvenliğe engel” gibi algılanıyor…
Bu sertliğin tetiklediği belki de ilk kırılma, Uludere’de kaçakçı köylülerin katledilmesiyle yaşandı. Tırmanmayı sürdüren gerilim, katliam üreten bir doza ulaştı.
İkinci kırılma MİT’e yönelik “operasyon” girişimi oldu. MİT hedef haline gelene kadar, hükümet “operasyon”lardan rahatsız görünmüyordu. Bakanlardan “operasyon”ları destekleyen açıklamalar geliyordu. Operasyonun MİT’e yönelmesi ile birlikte, denklemde sarsılma oldu. Hükümet, operasyoncu dalganın kendisini de hedef alması karşısında başlangıçta bir şaşkınlık yaşadı. Bu kaosun nedenini, “güvenlik odaklı yeni politika”nın başarısızlığında arayabiliriz.
Giderek alanını genişleten operasyoncu kültürün ve özellikle Kürt sorunundaki tavır değişiminin etkisiyle uluslararası kamuoyundan hükümete gelen desteğin zayıflamaya başlamakta olduğu bir süreçteyiz.

Köşe yazısının tamamını okumak için bu linki kulanabilirsiniz


Oral Çalışlar / Radikal

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat