Kırgın ve temkinli BDP, öfkeli PKK

  • GİRİŞ02.07.2012 07:50
  • GÜNCELLEME02.07.2012 07:50

PKK’nın sert açıklamalarıyla ünlü liderlerinden Duran Kalkan, Leyla Zana’ya beklendiği gibi öfkeli bir tepki gösterdi. Kalkan’ın çıkışını, PKK içinde savaşı sürdürmek isteyenlerin eğilimi diye okumak mümkün müdür? Murat Karayılan’dan daha değişik bir çıkış diye değerlendirmek mümkün müdür?
Duran Kalkan örgütü adına konuştu: “PKK’yı pasif konuma çekme umut ve hesapları Hakkâri saldırısıyla tümden kırılmış oldu. Bu AKP için bir yenilgidir. İşte CHP projesi böyle ortaya çıktı. Leyla Zana’nın konuşmaları bu temelde gündeme geldi. Çeşitli psikolojik savaş çevrelerinin sanal bir PKK yaratma gayretleri böyle bir ortamda gündeme geldi.”
PKK, bir gün önce de Zana’ya Başbakan’la görüşmeme çağrısında bulunmuştu.
Duran Kalkan’ın değerlendirmelerini Zana’nın ziyareti eşliğinde nasıl okuyabiliriz? Onun, yeni bir barış ve müzakere sürecinin başlamasına pek sıcak bakmadığı söylenebilir. Belki şöyle okumak daha gerçekçi olur: Bir çözüm sürecine girilecekse bunun nasıl yürüyeceğine biz karar verebiliriz demek istiyor.
Çözüm isteyen kamuoyunun bakış açısıyla PKK’nın Duran Kalkan sözcülüğünde dile getirilen tavrı arasında derin bir yaklaşım farkı olduğu görülüyor. Bu kamuoyu, Leyla Zana’nın çabasını ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Meclis’te çözüm’ için Başbakan Erdoğan’ı ziyaretini sempatiyle karşılarken Duran Kalkan bu gelişmeleri kendilerine yönelik psikolojik savaşın bir parçası olarak görüyor.
Duran Kalkan, gazeteci Avni Özgürel’in Murat Karayılan’la görüşmesinde gündeme gelen “Silvan’ı yerel unsurlar yaptı” değerlendirmesine de gönderme yapıyor. Böylesi çabaların ‘sanal bir PKK’ hedeflediğinden söz ediyor.

Köşe yazısının devamını özgün kaynağından okumak için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat