Dört Maymun

  • GİRİŞ24.08.2011 09:01
  • GÜNCELLEME24.08.2011 09:01

Birkaç ay önceydi, bir sohbet ortamında oturuyordum. Ağzımdan gayri ihtiyari dört maymun kelimesi çıkıverdi. Yanımdakiler hocam o üç maymun değil miydi? Deyince sahi üç mü dört mü ben de şaşırdım.

Bilirsiniz normalde üç maymun esprisinde. Kör sağır ve dilsiz üç maymunumuz vardır. Bakalım bunlar ne işe yarar.

Kör Maymunlar; gözleri şahin gibi görmelerine rağmen çıkarlarına zarar getirecek hiçbir şeyi görmezler yurdumuzda ve dünyada bol miktarda bu türden maymun bulabilirsiniz.

Sağır Maymunlar; fil kadar kulakları ve bir yarasanın duyma hassasiyeti olmasına rağmen çıkarları zarara girecek diye duymayan maymunlardır.

Dilsiz Maymunlar; bunlar maymunların en şerrileridir. Normal zamanda susturulamayan bu maymunlar, işlerine gelmediği zaman o kadar sessiz ve masum olurlar ki kendileri bile bu işe şaşar.

Gelelim esas maymunumuza. Bu gurup o kadar sinsi o kadar kamuflaj yeteneğine sahiptir ki, kendi bile ne yaptığını çoğu zaman anlamaz. Bunlar için esas olan çıkarlarının bozulmamasıdır. Bunlar şerbetin envai çeşidini öğrenirler ki, her nabız için vazgeçilmez olabilsinler…

Dost Kazığı deyimi bu dördüncü maymun türü sayesinde ortaya çıkmıştır.

Bu türün en kötü yönü; hardal gazı gibi kokusu, rengi, tadı yoktur. Ama bünyeye girdiği andan itibaren ölmeye değil sürünmeye mahkum eder sizi...

Şirindir de tatlıdır da, onun hareketleri çoğu zaman yanındakini mutlu eder. Vefalı bir dost gibi yanımızda zıp zıp oynar. Fındık, fıstık verdiğimiz zaman bize olan yakınlığı bir kat daha artar. Sırnaşır sever bizi.

Ama bu maymunda diğer maymunlar gibi azıcık, yok yok yanlış oldu epeyce çıkarlarına düşkün bir maymundur. Diğerleri üçü bir araya gelse de bunun tek başına verdiği zararı ve hasarı veremez.

Sadıktır da, ama onun çıkarlarını gözettiğiniz sürece… Kuyruğuna basmazsanız, onu okşayıp, severseniz çok şirin bir maymununuz var demektir!

Yaşam alanlarına gelince her ortam da bulunurlar. Yeter ki ortamda onların işine yarayacak bir şeyler olsun. Çıkarları varsa görme, duyma ve tatlı tatlı konuşma yetenekleri hemen ortaya çıkar. Bunların dışında, sevdiklerini ölümüne severler. Yalnız yanlış anlaşılma olmasın buradaki ölüm sevdikleri içindir.

Yoksa onlar ölmeyi acı çekmeyi sevmezler. Timsahlarla ağlama konusunda ortak bir yönleri vardır. Aslında sadece timsahlarla değil, pek çok hayvandan işlerine gelince aldıkları o kadar çok özellik var ki…

Tavus kuşunun güzelliği ve zarafeti, karganın göz oyması, aslanın pay alması, tilkinin zekası… Aslında bu maymun gözü açık maymun olduğu için işine gelince kopyalamadığı hiçbir şey yok diyebiliriz.

Gelelim bu muhteşem maymun nedir, kimdir nasıl tanırız, yoksa bizde mi bu guruptayız yorumu sizlere bırakacağım.

Evet bu dördüncü maymun “sevgili” diyeceğim herkes öfkeyle saçmalık diyecek. Peki eski sevgiliniz desem, o zaman cevabınız ne olacak?

Dudaklarınızdaki tebessümü görebiliyorum...

Yukarda ki yazdıklarım hepimizin eski sevgililerinde olan özellikler değil mi?

Hatta genelde ayıya benzetirler ama ben daha insaflı değil miyim?

Ve hatırlayın sevdiklerimizde veya bizde dört maymunun özellikleri hiç mi yok yine de ben üç maymuna razıyım. Çünkü sadece bizi yoruyorlar. Ya dördüncü maymun o ne yapıyor?

Son karar sizin. Belki yanılıyorum. Eğer öyleyse maymunlar dahil herkesten özür dilemeye hazırım. Peki, ya yanılmıyorsam, o zaman ne olacak?

Orhan ÇINAR / Haber 7
orhancinar01@gmail.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat