Bankaların batağına saplanıyoruz

  • GİRİŞ09.03.2012 08:48
  • GÜNCELLEME09.03.2012 08:48

Orhan Bey,

Geçenlerde yazınızda borcun yiğidin nasıl kamçısı olduğunu çok güzel anlatmışsınız. Çok gereksiz ve israfa dayanacak yanlış kullanımların dışında olan hadiselerde denize düşen yılana sarılır misali ya başkasından borç istememek için ya ihtiyacımız olduğunda geri ödemesini yapabileceğimizi düşünüp karttan nakit para çektiğimizde, kredi kullandığımızda  ve daha pek çok olayda bankaların batağına saplanıyoruz.

Çünkü hiçbir zaman evdeki hesap çarşıya uymuyor. Alacaklınızdan alacağınızı alamıyorsunuz, paraya çok ihtiyacınızın olduğu başka önemli bir durum çıkıyor vs. Zaten olay sistemde bir tıkanmaya görsün. Zamanında alacağını alamayan, borcu borçla kapatmak için başka krediler kullanarak, kartından nakit para çekerek kendini daha büyük batağa saplayan biri olarak bu kördüğümden kurtulmanın yolu nedir bilemiyorum.  Ortada dönemeyen bir para var. A firması B firmasından alacağını alamıyor. Neden? Çünkü C firması ona borcunu vermemiş. Çünkü ona da D firması parasını vermemiş. Bu uzayıp gidiyor. E orda çalışanlar doğru düzgün maaş alamıyor bu sefer. İnsanlar faturaları için, kira için, beslenme ve daha pek çok ihtiyaçları için mecburlar para harcamaya. Nakit olmayınca karta veya kredi kartına yükleniyorlar. Mutlaka gereksiz kullanımlar var o olayın ayrı bir boyutu. Ama genele bakarsak herkesin insanca yaşamını idame ettireceği, sıcak paranın piyasada rahat döndüğü iş imkanlarıyla sorunlar daha hafifler diye düşünüyorum.
Saygılarımla

Borçlu

Sevgili Borçlu;
Son yılların kangren yaralarından biri olan kredi kartları, daha çok can yakacak gibi. Suçlu bankalar mı, ben katılmıyorum. Herkes ayağını yorganına göre uzatsa bu sorunları yaşamayız.
Yıllık geliriniz 20 iken siz 30 harcarsanız ne bekliyorsunuz.  Biz lüksü ve israfı biraz kısabilirsek zaten bu durumlara düşmeyiz. Okurlarım kızacak belki ama sigara ve kozmetiğe harcadığınız parayla bile yapacağınız tasarrufla bakın neler kazanılıyor.
Yanlış anlaşılma olmasın bankaları savunmuyorum. Zaruret ve ihtiyaçları gerçek anlamda gözden geçirirsek ne demek istegimi daha iyi anlayabilirsiniz.
Sevgilerimle.

Orhan Çınar'la Paylaşım - Haber7
orhancinar01@gmail.com

Yorumlar1

  • faran 12 yıl önce Şikayet Et
    kredi,kredi kartı,haram helal!. işin meşruiyetini soran yok,maaşallah! kredi caiz midir,değil midir? yoksa kuşatıcı bir genellemenin konusu değil midir? bana göre krediye mümkin mertebe bulaşmamak azimettir, ''çok özel'' şartlar altında ise ''bazı özel hassasiyetler'' taşımak kaydıyla ruhsatı da var! bir örnek;şu zamanda ev ve/veya araba temel ihtiyaç, hiç arabası olmayan bir memurun(mesela) 10-20 bin tl lik bir araba işini görebilecekken 40 bin,50 bin..vb bir araba için krediye girmesi helal olmaz!(kredi için de bana göre bikaç puan yüksek olmasına rağmen ''güvenilir'' finans kurumları tercih edilmeli,finans kurumu maskesi altında bankacılık yapan 'Allah ile aldatanlardan' uzak durulmalı-misal;asya finans,ihlas finans)..tabi bu mesela 'şeytan işi pislik' tabirine ne derece ehemniyet verdiğinizle,kalbinizin harama ne derece ayarlı olmasıyla vb alakalı...
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat