Bayramı bayram gibi kutlayacağız!

  • GİRİŞ25.04.2022 06:00
  • GÜNCELLEME27.04.2022 10:14

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, salgının önemli ölçüde yavaşlamasıyla beraber Anadolu ziyaretlerine de hız verdi. Daha önce Bursa ve Sakarya’da tıp fakültesi öğrencileri ve vatandaşla buluşan Bakan Koca’nın bu seferki durağı Adıyaman oldu. İl ziyaretlerinin üçüncüsünü cuma günü Adıyaman’a gerçekleştirdi. Koca, önümüzdeki hafta da Aydın’a benzer bir ziyaret planlıyor.

MASKE TAKMADI, MESAFE KURALINI UYGULAMADI, ESNAFLA TOKALAŞTI

Sayın Fahrettin Koca’dan Adıyaman daveti gelince normalleşmeye daha hızlı adapte olmak adına tereddütsüz kabul ettim. Ziyareti birkaç gazeteci arkadaşımla beraber yakından takip etme ve gözlemleme imkânı doğdu. Şehirde vatandaşların arasına karışan Bakan Koca, artık tamamen normalleşmeye başladığımızı eylemleriyle de gösterdi. Çarşıda esnafı ziyaret eden Koca, maske mesafe kuralını uygulamadı, önüne gelen herkesle tokalaştı. Dükkanları tek tek ziyaret eden Koca, esnafa halini sordu, onlarla sohbet etti.

Sağlık Bakanı Fahretin Koca vatandaşlarla buluştu

Adıyaman Valiliği ziyareti sonrasında Adıyaman Merkez Ulu Camiye geçen Bakan Fahrettin Koca, cuma namazını vatandaşlarla birlikte kıldı. Cuma namazı öncesinde ve sonrasında esnafı tek tek gezen Bakan Koca, gittiği her yerde vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılandı.

Sağlık Bakanı Fahretin Koca esnafı ziyaret etti

Esnaf, Bakan Koca’ya pandemi dönemindeki çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. Yolda yürüyen vatandaşlarla sohbet eden Bakan Koca, özçekim yapmayı da ihmal etmedi.

Sağlık Bakanı Fahretin Koca vatandaşlarla buluştu

İki buçuk yıllık pandemi döneminin en önemli isimlerinden biri haline gelen Fahrettin Koca’yı sokakta neredeyse tanımayan yoktu. Bu normali yaşamaktan memnun olduğunu ifade eden Bakan Koca’ya ilgi zaman zaman programı zorladı. İlgi öyle noktaya geldi ki Bakan Bey’in ekibi bir günlük sıkıştırılmış programda sarkmalar olmaması için yoğun çaba sarf etti.

Bakan Fahrettin Koca, AK Parti Adıyaman İl Başkanlığı’nda partililerle bir araya gelerek onlarla da bir süre sohbet etti.

Bu yoğun programın arasında ziyareti takip eden gazeteciler olarak biz de Bakan Koca ile kısa da olsa sohbet etme imkânı bulduk. Kısa sohbette Sayın Bakan’dan manşeti almayı da başardık. Bakan Koca söyleşide çok önemli konulara temas etti. Salgının bayram ziyaretlerini bile olumsuz etkilediği dönemlerin artık geride bırakacağının sinyalini veren Koca, 2 Mayıs tarihinde başlayacak Ramazan Bayramı için “Bayramı bayram gibi kutlayacağız” müjdesi verdi.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli

 

“Eski günlerimize dönüyoruz. Bugünden itibaren vatandaşlarımızla, esnafla tokalaşmaya başladım” ifadelerini kullanan Koca, “Vatandaşın arasına katılıyoruz. Bu normali yaşamak önemli değil mi? Maskesiz, mesafesiz…” diyerek bu durumdan duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Koca, kısıtlamanın çok yoğun olmadığı, kişisel tedbirlerin daha çok öne çıktığı döneme geçildiğini de duyurdu.

Fahrettin Koca; “Bayramı bayram gibi kutlayacağız. Eski günlerimize döneceğiz. Kısıtlamanın daha çok olmadığı döneme inşallah geçiyoruz. Artık kişisel tedbirler daha çok öne çıkacak. ‘Kişisel tedbirler devreye geçsin artık toplumsal kısıtlamalar devre dışı kalsın’ istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Salgın sürecinde en çok neyi özlediğini sorduğumuz Bakan Koca; “Vatandaşın arasına katılıyoruz. Gençlerle birlikteyiz. Bu normali yaşamak önemli değil mi? Maskesiz, mesafesiz... Bu normalliği yaşamak önemli duygu değil mi? Ben bugünden itibaren esnafımızla tokalaşarak bunu uygulamaya başladım.” diye konuştu.

Koca, Bilim Kurulu toplantısında maske başta olmak üzere birçok konuyu ele alacaklarını hatırlattı, okullarda maske konusu da dahil olmak üzere pek çok konuyu değerlendireceklerini ifade etti.

 

Bakan Koca’nın yaptığı önemli açıklamalardan bazıları şöyleydi;

“BAYRAMI BAYRAM GİBİ KUTLAYACAĞIZ. ESKİ GÜNLERİMİZE DÖNÜYORUZ”

Fahrettin Koca; “14 Nisan’da ‘Geçen yıl maskeli bu son yazımız olacak demiştim. O dönem inanan çok olmadı. Bahar geldi ve o yaza giriyoruz’ ifadelerini kullandınız. Ramazan Bayramı yaklaşıyor. Pandemi döneminde iki yıl camilerde ve bayramlaşmada kısıtlamalar oldu. Bu bayram nasıl olacak?” şeklindeki sorumuza karşılık müjdeyi verdi:

“Bayramı bayram gibi kutlayacağız. Eski günlerimize döneceğiz. Bu dönem kısıtlamaların çok gündemde olmadığı ama riskli, biraz ileri yaşta ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin daha çok korunması gereken dönem olacak.

Bu normal zamanda da aslında yapılması gerekir. Biz büyüklerimizi gripten koruma çabası içinde olmuyor muyuz? Kalabalık ortamlara veya biri hasta olduğunda yanına yaklaşmamasını istemiyor muyuz? Biz hastaysak yanına yaklaşmama çabasında olmuyor muyuz?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli

Gripten nasıl korunuyor idiysek farklı olarak bu 2 buçuk yıllık zaman diliminde kazandığımız bir başka sonuç oldu. Bu sonuçla biz biliyoruz ki üst solunum yolu, viral ve damlacık enfeksiyon bir başkasına kolay bulaşabiliyor. Bunu da maske önemli oranda önleyebiliyor. Hastalığı olan veya riskli olan kişilerin bir başkasına bulaştırmamak adına artık maskesini takıyor olması lazım. Normal günlük yaşamımızda da bu olmalı. Pandemi sonrası dönem için bahsediyorum. Kısıtlamanın daha çok olmadığı döneme inşallah geçiyoruz. Kişisel tedbirler daha çok öne çıkacak. ‘Kişisel tedbirler devreye geçsin artık toplumsal kısıtlamalar devre dışı kalsın’ istiyoruz.”

“BUGÜNDEN İTİBAREN TOKALAŞMAYA BAŞLADIM”

Fahrettin Koca; “Bayram ziyaretine gelenler birbirlerine sarılacak mı? Misafirlerin ellerini öpecek mi?” şeklindeki sorumuza ise, “Ben başladım. Bugün esnafla tokalaşmaya başladım” sözleriyle karşılık verdi.

Koca; “Normale dönüyoruz. Özlediğiniz ve ilk yapacağım dediğiniz şey nedir?” şeklindeki soruya ise şöyle cevap verdi:

“İşte vatandaşın arasına katılıyoruz. Gençlerle birlikteyiz. Bu normali yaşamak önemli değil mi? Maskesiz. Bu normalliği yaşamak önemli duygu değil mi? Bunu özlemiştik.”

“HEM AŞI, HEM DE İLACIN VARLIĞIYLA ARTIK İKİ GÜÇLÜ SİLAHIMIZ VAR”

Aşı konusuna bir kez daha dikkatleri çeken Koca; “Grip aşısının gripten yüzde 50-60 koruduğunu biliyoruz. Bu aşılar daha yüksek oranda korudu. Aşıların akciğere inmeyi önemli oranda düşürdüğünü biliyoruz. Riskli ve ileri yaş olan kişilerde erken dönemde verebileceğimiz, etkili olduğunu bildiğimiz ilacımız da var. Bu ilacı da yerlileştirdik. Hem aşı, hem de ilacın varlığıyla iki güçlü silahımız var. Bu dönemi bundan sonra daha kolay geçirebiliriz diye düşünüyoruz. Onun için normalleşelim diyoruz.” İfadelerini kullandı.

"TURCOVAC AŞISINI GÖNÜL RAHATLIĞI İLE YAPTIRIN"

Herkese Turcovac aşısını gönül rahatlığıyla yaptırmalarını öneren Koca, “Turkovac aşısını önemsiyoruz. Omicrona karşı etkisinin önemli olduğunu görüyoruz. Vatandaşlarımız güvenle Turkovac aşısını yaptırmalılar. Ben baştan Sinovac aşısı yaptırdım. Turkovac çıktığında Turkovac aşısı yaptırdım.” şeklinde konuştu.

ÖĞRENCİLERLE AĞABEY-KARDEŞ-HOCA DİYALOĞU

Fahrettin Koca, röportaj sonrası Adıyaman Üniversitesi kampüsünde tıp fakültesi öğrencileriyle ve buradaki sağlık çalışanları ile bir araya geldi. Kalabalık bir öğrenci grubu ile samimi bir ortamda bir araya gelen Bakan Koca’nın burada da çok önemli mesajları oldu. Bakan Koca sözlerine “salgın mücadelesinin Adıyaman cephesini selamlıyorum.” diyerek başladı. Toplantının soru-cevap bölümü “Bakan-öğrenci” diyaloğundan çok “ağabey-hoca-kardeş” diyalogu içinde geçti.

Bakan Koca, söz alan öğrencileri tek tek dinledi. Dile getirilen eksiklikleri ve talepleri tek tek not aldırdı. Kampüsteki kütüphane eksikliğine dikkat çekti, bunu hızlıca gidereceklerini ifade etti “bakanlığımın bir biriminin sorunuyla ilgilenir gibi ilgileneceğim” diyerek söz verdi. Konuşmasının bir yerinde, “Buraya dersimi çalışarak geldiğimi düşünüyorum.” dedi. Bu sözler salonda alkışla karşılık buldu. Mesleğin içinden gelen bir hekim olduğunu, meselelere en ince ayrıntılarına kadar vakıf olduğunu konuşmasının pek çok yerinde hissettirdi. Ara ara espriler havada uçuştu, salonda kahkaha tufanı koptu.

“SAĞLIK ÇALIŞANINI YARALAMA SUÇU KASTEN ÖLDÜRME GİBİ ÇOK AĞIR SUÇLARLA AYNI BAŞLIK ALTINDA TOPLANIYOR”

Koca buradaki konuşmasında, sağlık çalışanını kasten yaralama suçunun katalog suçları kapsamına alındığını belirterek, “Bu ne demektir? Kasten yaralama suçu, ceza yargılaması bakımından artık çok daha ağır bir suç olacak. Suçun, katalog suçları kapsamına alınması, tutukluluk için yeterli sebep haline gelecek. Zihninizde canlansın diye örnek vereyim: Sağlık çalışanını yaralama suçu; kasten öldürme, işkence, intihara yönlendirme gibi çok ağır suçlarla aynı başlık altında toplanıyor” dedi.

“BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİ, ÇOĞU ARKADAŞIMIZIN BİLGİSİ BİLE YOK”

Tıp fakültesi öğrencilerine, “Acaba farkında mısınız?” diye soran Fahrettin Koca; “Bir devrimin aydınlığına karşı adeta karartma çabası var. Malpraktisle ilgili gelişmeler, bir ikinci Nevruzla kutlanmalıydı. Çoğu arkadaşımızın bilgisi bile yok. Bunu gittiğim yerlerde sorulan sorulardan anlıyorum.” Sözleriyle şaşkınlığını dile getirdi.

Malpraktis davalarıyla ilgili yasal düzenleme Adalet Komisyonundan geçtiğini hatırlatan Koca, “Hazırlanan Malpraktis yasasının özü nedir? Hekim, sağlık çalışanı, kasıtlı davranmadığı sürece, uyguladığı tedaviden doğacak problemler sebebiyle artık tazminat ödemeyecek. Malpraktis sorunu kökten çözülüyor. Söylenecek ne varsa hepsinin özeti budur!” dedi.

“36 SAATLİK ÇALIŞMA SÜRESİ İNSANİ OLMAKTAN UZAK, MAKSİMUM 24 SAATLE SINIRLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Sağlık sektöründeki ağır çalışma koşulları ile ilgili görüşlerini de açık yüreklilikle dile getiren Fahrettin Koca; 36 saatlik nöbetin insani olmaktan “dağlar kadar uzak” olduğunu söyledi. Koca, “Çok ağır bir yük! Çabalara tanıksınız. Çalışma süresini maksimum 24 saatle sınırlandırmak istiyoruz. Ve hakkaniyetli ücret düzenlemesine gidilmesini amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı. Yoğun bakım nöbetlerinin normal nöbetler gibi değerlendirilmemesi konusunda yetkilileri uyardı, “Bunu hızlıca düzeltelim” çağrısı yaptı.

“YURT DIŞINDA HEKİMLİK AVUKAT İLE SİGORTA ŞİRKETİ ARASINA SIKIŞTI”

Koca, öğrencilerden gelen Türkiye’deki tıp eğitiminin yeterliliği konusundaki soruya da cevap verdi. Koca konuyla ilgili, “Yurt dışındaki birçok ileri dediğimiz ülkelerin eğitiminden özellikle uygulamalı eğitimimizin daha iyi olduğuna adınız gibi emin olun. Onun için ileri ülkelerin hedefi olan gözbebeğimiz hekimler olduğumuzu söylemiştim. Yurt dışında Amerika başta olmak üzere özellikle hekimliği avukat ile sigorta şirketi arasına sıkıştığını çok iyi biliyoruz. Biz uygulamada ve eğitimde oralardan çok iyiyiz. Bunda hiç şüphe yok. Birçok ülkeye gittiğinizde bunu Balkan ülkelerinde de yaygın şekilde görürsünüz, bunu Türki Cumhuriyetlerde de görürsünüz. Bunu hatta Avrupa ülkelerinde de görürsünüz. Türkiye’de yetişmiş hekimlerin ne kadar bu anlamda nitelikli olduğunu artık herkes biliyor.” yorumunda bulundu.

“YETER Kİ SİZ KULLANIN, İSTEDİĞİNİZ CİHAZI ALIRIZ”

Görüntüleme ve test cihazlarıyla ilgili eksiklikleri tek tek not aldıran Bakan Fahrettin Koca öğrencilere cihaz eksikliklerinin kısa süre içerisinde giderileceğinin sözünü verdi. Koca; bir öğrencinin skopi cihazına ihtiyacını olduğunu söylemesi üzerine “Alalım, yeter ki siz kullanın. Not alalım, skopi cihazı alalım. Adıyaman’da niye olmasın?” diye sordu.

ÖĞRENCİLERLE YAN YANA FOTOĞRAF ÇEKTİRDİ

Bakan Koca; program sonrasında Adıyaman Üniversitesi kampüsünün balkonunda tıp fakültesi öğrencileriyle birlikte fotoğraf çektirdi. Öğrencilerin Bakan Bey’e yoğun ilgisi vardı. Bakan Koca da bu ilgiyi karşılıksız bırakmayarak öğrencilerle öz çekim yaparak uzun süre sohbet etti.

Bakan Koca'ya program boyunca, Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar, Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın İl Sağlık Müdürü Erdoğan Öz de eşlik etti.

Osman Ateşli – Haber7

osman.atesli@haber7.com

Twitter: @oatesli

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat