Haşim Kılıç'ın merakla beklenen konuşması

  • GİRİŞ18.04.2010 09:01
  • GÜNCELLEME18.04.2010 09:01

Herkesin gözü kulağı parlamentodayken önümüzdeki hafta, 22 Nisan Perşembe günü, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yapacağı konuşma büyük önem taşıyor.
Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş yıldönümü ve yeni üyelerin yemin töreni var bu hafta...
Yüksek Mahkeme Başkanı'nın yapacağı konuşma için özenle hazırlandığını duyduk.
Ne de olsa bugüne kadar, tartışılan teklifle ilgili bir kez konuştu.
Haşim Kılıç, 3 Mart günü Hürriyet'in Ankara Temsilcisi Metehan Demir'e yaptığı açıklamada, 'Ben yaptım oldu, ben söylediysem daha ötesi yoktur gibi yaklaşımlarla hiçbir olaya yaklaşmamamız lazım. Bunlar sadece ortamı geriyor... Ülkenin ciddi anayasal reforma ihtiyacı yok mu, var ama bunun tam uzlaşmaile sağlanması gerekiyor' demişti.
Haşim Kılıç, şunu da söyledi, 'Korkum, bu yargı reformu ve anayasa değişikliğinin bize geleceği yönünde. Öyle de olur zaten. O nedenle hassasiyetleri dikkate alan bir geniş uzlaşma ortamı gerekiyor.'
Acaba Kılıç, perşembe günü, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmeye başlanmış ve üzerinde uzlaşılamamış teklif için neler söyleyecek?

YÜKSEK MAHKEME'DE 122 DAVA VAR

Haşim Kılıç'ın öngörüsü ne yazık ki tutacak gibi görünüyor. Ana Muhalefet, anayasa değişikliği teklifini Yüksek Mahkeme'ye götüreceğini söylüyor.
Mahkemesinin yükü azmış gibi bir de bu önemli konu gelecek önlerine. 'Türkiye'nin kaderini belirleyecek'bir karara daha imza atmaları beklenecek.
Üşenmeyin, Mahkeme'nin www.anayasa.gov.tr adresine girin ve 05.04.2010 tarihi itibariyle 'Elde Mevcut İşler' başlıklı sayfasına(30 sayfa) bir göz atın. Tam 122 dava var sırada bekleyen.
Bütün bu davaları 11 asıl, 4 yedek karara bağlıyor. İnsanüstü bir performans bekleniyor onlardan...
Önlerindeki davalara bakın... Vergi Usulü Kanunu, Basın Kanunu, Vakıflar Kanunu, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun bazı maddeleri, Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına Dair Kanun... Yok yok...
Belki de sonucu hepsinden çok merak edilen Tanık Koruma Kanunu da Yüksek Mahkeme'nin gündeminde.
Son yıllara damgasını vuran bir çok davada gizli tanık ifadeleri büyük rol oynuyor. Dava karara bağlanmadıkça kanun yürürlükte kalmaya ve gizli tanıklar ülke gündemini değiştirmeye devam ediyor.
Unutmadan, Mahkemenin gündeminde Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, 5 parti hakkında açılmış davalar da var.
Adalet ve Kalkınma Partisi'ne tüzüğü nedeniyle ihtar verilmesi istemi ile açılan dava da bunlar arasında.
Diğer detayları merak edenler, Anayasa Mahkemesi'nin internet sitesine bakabilirler.

NE İSA'YA NE MUSA'YA...

Yazının devamına bu linkten ulaşabilirsiniz

Özlem ÇELİK / Akşam

Yorumlar1

  • Kamil 14 yıl önce Şikayet Et
    çözüm var. Chp için yeni bir anayasa mahkemesi kurarsınız üstelikte mecliste olsun ki adamlar git gel yapmaktan kurtulsunlar bir alışveriş bir fiş sloganında olduğu gibi iktidar yeni bir yasa mı çıkardı hoop mahkemeye aslında daha kolayı var iktidara falan gerek yokki biz zaten boşuna sandıklara gidip oy veriyoruz ne gereği varki ülkeyi Chp ve yüksek yargıya verirsiniz o kadar ama benim yine şüphem var bu Chp bu kez yüksek yargıya da itiraz eder en iyisimi biz Chp i iktidara getirelim kurtulalım diyeceğim ama itiraaz.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat