İsrail bunları konuşuyor

  • GİRİŞ04.09.2011 09:16
  • GÜNCELLEME04.09.2011 09:16

Bu yüzden önceki akşam ve dün İsrailli yetkililere telefonla ulaşmak neredeyse imkansızdı; çünkü Şabat'ta telefon da kullanmıyorlar.

Bu koşullarda ulaşabildiğim bazı kaynaklardan şunları öğrendim:

- Türkiye'nin sert çıkışı İsrail'de büyük yankı buldu. Medya bu olaya geniş yer veriyor.

- Ancak Mavi Marmara'ya Türk Hükümeti'nin verdiği destek, geminin seyri boyunca Türk televizyonlarında yapılan yayınlar, İsrail nezdinde kabul edilebilir şeyler değildi. Bu yüzden kendilerini hala haklı görüyorlar, 'Müdahale bu kadar sert olmayabilirdi. Özür dilemeyiz ama daha önce de söylediğimiz gibi ölümlerden dolayı üzgünüz' diyorlar.

- İsrail kamuoyu, Gazze operasyonu ile gerilen ilişkilerin Davos krizi ve Mavi Marmara ile tamiri zor noktaya geldiğinin farkındaydı. Bu yüzden gelişmeler Kudüs için sürpriz olmadı.

- İsrail'in en etkin yayın organlarından Galei Zahal Radio'da (İsrail Ordu Radyosu) yapılan yorumlar önemli. Bazı gazeteciler açık açık, 'Türkiye'den özür dilenmeliydi' diyorlar. Gerekçe, hem İsrail aleyhine açılacak davalar hem de Arap Baharı adıyla bölgede esen fırtınada iki ülke ilişkilerinin iyi olması gerektiği...

- İsrail Hükümeti'nin başı 50 günden fazladır devam eden 'hayat pahalılığı' protestolarıyla dertte. 7 milyonluk ülkede geçtiğimiz günlerde yaklaşık 400 bin kişi sokağa çıktı. Halk diplomatik ilişkilerden çok hayat pahalılığına odaklanmış durumda.

- Hükümetin gündeminde ise tek bir konu var: Filistin'in 20 Eylül'de BM'ye 194'üncü devlet olarak tanınmak için yapacağı başvuru... Bir de komşusu Mısır'da neler olacağı...

- - -

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu İsrail'le ilişkilerin 2'nci katip düzeyine indirildiğini, anlaşmaların askıya alındığını açıklayınca aklıma, seçim öncesi rezidansta yemek yediğimiz İsrail Büyükelçisi Gaby Levy'nin sözleri geldi. Levy iki ülke tarihindeki en büyük krizi anlatmış ve '1980'de, Doğu Kudüs'ü İsrail topraklarına katan yasa nedeniyle diplomatik ilişkiler 2'nci katiplik düzeyine indirildi' demişti. Görünen o ki Türkiye 30 yıl öncesine göre bugün daha sert ve kararlı!

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Özlem Çelik - Akşam

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat