TSK'dan ezberleri bozan iki ziyaret

  • GİRİŞ05.09.2008 06:20
  • GÜNCELLEME05.09.2008 06:20
Ziyaret sadece iki orgenerale yapılıyor. Diğer subaylar ve E.Tuğgeneral Veli Küçük gözardı ediliyor.
 
Ziyaret insani amaçlıymış… Veli Küçük veya diğer subaylar insan değil mi? O Veli Küçük ki, binlerce seyyiatına rağmen Mersin’de, 1980’li yıllarda, ‘Kurtarılmış Bölgeler’e yaptığı müthiş operasyonlarla TSK tarihine geçmişti. Hatta bedel de ödemişti, 13 yaşındaki çocuğu şüpheli bir trafik kazasına kurban gitmişti. Yaptıklarını hep Türkçülük adına yapmıştı. İnsani ziyareti hak etmiyor muydu?
 
Ziyaretin sadece insani amaçlı olmadığını, davranış dili ile mesajlar verildiğini anlamak daha doğru olur. Yargıya müdahale yorumunu haklı gösterecek bir yaklaşım. ‘Size Veli Küçük’ten sonrasına ve ilerisine gitmenize müsaade etmiyorum’ talimatı o kadar belirgin ki...
 
Yahut TSK’daki şahinlere verilmiş bir taviz. Ama o Prusya tipi generaller tatmin olmazlar ki!
 
Bakalım hakimlerimiz hukuka göre mi hareket edecekler yoksa korkutmanın etkisinde kalacaklar mı? Mahkeme kalemine kurmay subaylar gelip ‘Biz bu dava ile ilgileniyoruz diyorlar mı?’ göreceğiz.
 
Davranış dili ile siyaset.
TSK’daki şahinler anlayışı 27 Mayıs 1960’da silahla siyaset yaptı, polisi zayıflattı. Polisin zayıflamasının kötü sonuçlarını gördü. 12 Eylül 1980’den sonra polisi güçlendirdi. Artık silahlı darbe yapamayacağını gördü. 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007’de sözlü darbeler yaptı. Sonuç vermediğini gördü. Fakat TSK’ya çok yakın Ankara elitleri ve İstanbul dükalığı tam saha pres uygulamaya devam ederek ‘Davranışsal darbe’ yaptırmaya çalışıyorlar.
 
İkinci ziyaret; diğer bir davranış dili ile cevap Genelkurmay Başkanı’nın Diyarbakır sivil toplum örgütlerini ziyareti ve  ‘Ben sizin hemşehrinizim’ demesidir. Bu ziyarette ezber bozucu bir ziyaret oldu.
 
Acaba bu görüşmelerde önümüzdeki dönem yerel seçimlerine yönelik işaretler var mı? Bilemiyoruz. Ama şu kesin; yeni Genelkurmay Başkanımız göründüğü gibi birisi değil, çok kurnaz ve oyun kurucu… Siyasi aktörler bunu göz önüne alsınlar. Önümüzdeki günlerde daha çok askeri üniformalı gazete sayfaları göreceğiz. TSK’nın konuşabilir ve konuşulabilir olması iyi bir şey ve Türkiye’yi demokrasiye götürür.
 
Genelkurmayın yapması gereken topluma ders vermek mi, toplumu anlamaya çalışmak mı? Sosyoloji referanslı Genelkurmay Başkanı bunu iyi bilmeli.
 
Kötü bir davranış dili örneği İstanbul Moda’da yaşandı. Ünlü içkili bir restoranın içkisiz işletmeye belediyece çevrilmesi oldu. Düşününüz Süleymanye Camiinin karşısındaki köşeye içkili bir lokanta açılsa ne hisseder belediyecilerimiz. Aynı durum Modalılar içinde geçerlidir. İçkisini rahat rahat içememekten korkanların dalına basmanın ne gereği var. Toplumsal empati yoksunluğunun tipik bir örneği.
 
Kötülüklerle mücadele etmek isteyenlerin negatif yönetimler yapmak yerine pozitif yönetimler yapmaları gerekir. Kendi kültürümüzü gençlere anlatmaya yönelik faaliyetler, yol su faaliyetleri kadar önemsiz mi? İyi insan imarı, iyi şehir imarının önüne geçmeli. İyi insan inşası esas, yanlış yoldaki insanlarla mücadele istisna olmalıdır.
 
İnsanları anlamaya çalışmak yerine onlara ders vermeye çalışmanın bir türü de bu tarz politikalardır.

NEVZAT TARHAN - HABER 7

ntarhan@gmail.com 

Yorumlar27

  • baybars can 15 yıl önce Şikayet Et
    göstermelik olaylar ve askeri bürokrasinin erişim yitimi.. bugün askeri bir bürokrasinin devlete veya topluma idare etmesi yada sirayet etmesi artık imkansız hale gelmiştir,yapılan müdahaleler toplumu bağışıklık kazandırmıştır ve toplumun dinamizmi ve sivil etkinlik toplumsal biliçlenme ile kaynak ve varlıklara üzerinde hakimiyet kurması askeri bürokrasinin gücünü kırmıştır,ve ekonomik bilimsel gelişmeler artık,askerimantık ve askeri bir etkileşimle kaynak ve varlıklar arık kullanılamaz bir derinlik ve ilmi bir gelişimin sonucudur. ve
    Cevapla
  • Ekrem Erol 15 yıl önce Şikayet Et
    Ne iyi etmişşsiniz demeyi mi gitmişler?. TSK'nın envanterindeki iken hokus-pokus edip Ümraniye"de bir eve getirip, sonra da bunları provokatif amaçlı olarak oralara buralara atıp, "İrticacılar artık namaz, abdest ve orucun dışında sağı solu bombalıyorlar" dedirtmek için ne kadar iyi çalışmışsınız demeye mi gitmiştir sizce?
    Cevapla
  • mehmet aslan 15 yıl önce Şikayet Et
    iki kuş deyil cok kuş. bu ziyaret cok anlamlı hukuğa mesaj hukümede mesaj görevde ve emekli subaylara mesaj en önemlisi sanırım halka mesaj bizlerde mesajı altık anlaşılanbunlarta ergenekoncu für dikkat tağkıp etmemizlazim halkın nefesi art niyetlilerin ensesinde cok erken falso vertiler adres belli....
    Cevapla
  • arif bayram doğan 15 yıl önce Şikayet Et
    kurtarın bu memleketi kurtarıcılardan !!!. Bir bakan dahi inisiyatif kullanıp, il il gezemezken, sn başbuğ geziyor. Bu yetkiyi başbakandan mı aldı? Elbette hayır. Nereden aldı? Elbette darbe yapılan yetkiyi nere verdiyse oradan aldı. Ne yapmak lazım? Yetki aldığı yeri "ilga" edeceksiniz. Etmezseniz ne olur? Elbette yeni ergenekonlar çıkacaktır. Bu nasıl iş kardeşim. Davul hükümetin boynunda, tokmak TSK da. Bu işleri artık düzeltsinler. Düzelmezse ne olur? Bir daha oy verirsem kolum kopsun taa dibinden. Kİme ne söylüyorsam bende :((
    Cevapla
  • arif bayram doğan 15 yıl önce Şikayet Et
    sayın başbakanıma açık çağrımdır !!!. bu yapılanların hepsi, pasivize olmuşluğun başkaldırısıdır. TSK şunu demek istiyor:baş aktör benim, benim borum öter.verilen mesaj budur. Sn.başbakanım bu anayasayı avrupa normlarına getirmediğin sürece ne sana nede bize hayat hakkı yok. TSk yı gündemden düşürmediğiniz takdirde, gündemden siz düşeceksiniz.Asker kışlasında kalmalı. Gelişmiş ülkelerde halk genelkurmay başkanının adını dahi neden bilmez? Diyarbakırı-vanı ziyaret etmekle 105 senelik yara iyileşmez.Bunlar popilist yaklaşımlar. İktidardamısınız?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat