4 kardeş intiharının psikolojik izahı

  • GİRİŞ02.05.2011 07:25
  • GÜNCELLEME02.05.2011 07:25

Aile ile ilgili tabuları, değerleri, eğitimi ve toplumu yeniden düşünmeliyiz” diyeceğimiz olaylardan birisini de yaşadık.

Kahramanmaraş ta yaşanan annenin ölümü arkasından dört kardeşin aynı anda bağ evinde kendini asarak intihar etmeleri ve ölmeleri bir çok konuyu sorgulamamıza neden oldu.

Bazı önemli ayrıntılar var.

Birincisi annenin ve çocukların daha önce herhangi bir psikiyatrik tanı ve tedaviye başvurmamış olmaları. Bu yönden hasta olduklarına dair bir kanıtın olmaması… Bu duruma karşın toplumdan soyutlanmış bir yaşamlarının olması. 15 yıllık komşularının hiç yan yana gelmediklerini belirtmesi. Dışa kapalı bir hayat yüksek duvarlarla çevrili bırakın komşuları akrabalarla bile bağlantı kurulmaması gerçeği.

İkincisi babanın çok çalışkan iş kolik, aktif ve başarılı sosyal yapıda bir avukat olarak bilinmesi... Nur Çintay’ın aktardığına göre çevresinde Sokrates olarak bilinen bir kişi olması. Ancak eş ve çocuklarını yeterince tanımaması ve/veya konuşmaması.

Üçüncüsü kuzen Vedat  Sağocak’ın “Evleri onlar için mutluluk yuvasıydı” olarak ifade ettiği gözlemi.

Dördüncüsü anne ve çocukları tanıyan herkesin aile bağlarının “şaşırtıcı” derecede güçlü olduklarını söylemeleri ve aile üyelerinin dış dünyaya güvenmemeleri.

Beşincisi annenin çocuklarına Raden, Rulin, Sajen ve Beraris, ilk eşinden olan iki kızına da Seyla ve Berja gibi mitolojik ve Hint kökenli isimler koyması. Ailede son sözü söyleyenin genelde anne olduğunun kanıtları olarak dikkati çekiyor.

Bu tarz toplu intiharlar genelde paylaşılmış akıl hastalıkları ile ilişkilendirilir. Böyle bir durum yoksa dini ortak ritüeller ve sosyal davranışlar araştırılır. Bu vaka da gelinen nokta itibariyle bu iki seçenek zayıf bir ihtimal durumunda... Fakat annenin yaşam biçimi çok dikkat çekici.

Kendisini ve çocuklarını özel ve önemli görme, ayrıcalıklı olduğu duygusu, farklı olmaktan özel bir zevk alma kendini kutsallaştırma “narsisizm” belirtileridir.

Çocukları kendi uzantısı gibi görerek onları saplantılı bir şekilde ve sıkmadan sevebilmek çok kolay bir durum değildir. Neyran Sağocak hanım resim ve heykel yapıyor, birikimli, kültürlü, okuyan, tarih, felsefe ve edebiyata meraklı olarak biliniyor. Kocası eve bir gün bile çiçek almadan gelmemiş.

Zeki, çalışkan, yetenekli, başarılı, mükemmeliyetçi, donanımlı ancak egosu “Omnipotent” yani tanrısal üstünlük ve büyüklük değerleri ile dolu tipleri çevremizde hep görürüz. Genellikle yaptıklarını ve eserlerini severiz ama kişiliklerini sevmeyiz. Büyük İskender, Cengiz, Napolyon, Hitler böyle bir insanlardı. Başarılı olduklarında kahraman oluyorlar başarısız olduklarında aykırı tipler olarak iz bırakıyorlardı.

Böyle bir kişi anne olduğunda sevginin büyüleyici etkisini kullanarak çocuklarını kendisine patolojik biçimde bağlayabilir. Çocuklar üzerinde tanrısal bir etki uyandırabilir ve dünyanın geri kalanını göremez bir algı körlüğüne neden olabilir. Bu duruma “annelik narsisizmi” denilebilir.

Çünkü gerçeklik ilkesine uymayan bir sevgi acı çektirir. Zira fazladır, tıpkı fazla suyun çiçeği çürütmesi gibi.

Çünkü nesnesini bulmayan sevgi sağlıklı karşılık göremez. Tanrısallık izafe ederek anneyi sevmek ölümü unutmakla devam eder. Ölüm gerçeği yaşam sebebinin yok olması anlamı uyandırır. Yaşam sebebi ile bütünleşmek onun yanına gitmek intihar olarak önümüze çıkar.

Çünkü sevgi tarafsızdır, hangi kaba konursa onun biçimi alır. Anne egosunu tanrısallaştırırsa sevgisini tanrısal vericilikle verirse çocukları kendisine böyle bağlayabilir. Çocukların “ayrışma- bireyselleşme” süreci gelişemez ve dış dünyayı tehlikelerle dolu olarak algılarlar.

Annede “Internal Stopper” yani “İç durdurucu” yoksa “Dış durdurucu” gerekiyordu. Bu olayda birinci evlilikte dış durdurucu evliliği bitirebilmiş çocukları kurtarabilmiş diyebiliriz. Ama ikinci evlilikte annenin hipnotize etkisi babayı da etkilemiş gözüküyor.

Sevgi sermayesini “kaynak yönetimi” gibi uygun yere, uygun miktarda, uygun biçimde  yatırabilmek ve yönetebilmek ayrı bir kültür gerektiriyor. Maalesef ailenin kültürel değerlerinin değişmesi insanlığı mutluluktan uzaklaştırmaya yetiyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
ntarhan@gmail.com

Yorumlar8

  • Romeo 12 yıl önce Şikayet Et
    . Siz kimsiniz tek başınıza 3 çocuk artı bir annenin tüm yaşamlarını etiketleyip paketliyorsunuz? Bir adam ve elindeki silah Psikiyatri ile her şeyi açıklayabileceğini sanıyor. Bu da bir çeşit narsizim değil mi? Psikiyatri ile önünüze gelen herkeste saplantılı, psikopat, narsist izlere rastlayabilirsiniz. Psikiyatri böyle sakız bir şey.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Zekeriya GÖKÇE 12 yıl önce Şikayet Et
    Dört taze can. Hayat tecrübesi olmayan dört gencecik belkide masum insan. Hayat acılar ile dolu her yaşadığımız acı bizleri etkiliyor. Geleceğimiz bu acılarla şekillenip kişiliklerimiz gelişiyor.İnsan ve hayat herşey onu en mutlu edebilmek için kaimdir. Herşey onun hizmetindeyken nasıl?*?? Babaları ağlamamış ama acısını yüreğinde duymamış mıdır? Acıların en çekilmezi eş ve çocuk acısı iken bu nasıl bir yapı.Milleti kandırır kişiler ancak ya kendisini kandırabilir mi? Hiç vicdanı ile baş başa kalmaz mı?Hiç çocuklarını ağlamalarını gülmelerini düşünmez mi? Mutlu olkdukları zamaanı paylaşımlarını....
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • HAYRİ KAPICI 12 yıl önce Şikayet Et
    İlmine kalemine sağlık hocam. Nevzat hocam çok güzel bir arka plan çizmiş, tebrikler
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • hasan karafil 12 yıl önce Şikayet Et
    sevmek güzeldir ama yerli yerinde. allah,peygamber sevgisi ihmal edilmiş olabilir.ölüm güzeldir necip fazıl merhumun şiiri aklımda yok mealen hiç güzel olsaydı ölürmüydü peygamber mısrsını tam hatırlayamadım sadece bunu düşünseydi o insancıklar hiç intihar ederlermiydi...
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • lokman aslan 12 yıl önce Şikayet Et
    çağdaş aile dramı. çağdaş ama dört duvar arasına sıkışmış, laik ama kendine has bir din türetmiş,çocukları çok seviyor ama antisosyal yetişmesini öngörmüş. Baba işkolik,ama her gün çiçek almayı unutmuyormuş. Bunları dindar biri yapsaydı tarafsız (!) medya nasıl yorumlardı? Sesleri neden çıkmıyor? Çünkü modern ve çağdaş bir aile. Her şeyden önce müslümanlığın kırıntısı yok
    Cevapla Toplam 17 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat