İç Hizmet Kanunu başka ne diyor?

  • GİRİŞ08.06.2011 12:25
  • GÜNCELLEME08.06.2011 12:25

Kenan Evrenin savcı karşısında 2,5 saat ve 20 sayfa şüpheli sıfatı ile ifade vermesi bir devrin kapandığının çok önemli bir işaretidir. Ayrıca yargı sistemimizin özgüven kazandığının da göstergesi oldu.

Darbe yapmak isteyen için başarılı olduktan sonra bu madde anlam ifade etmiyordu. Fakat halkoylamasında toplum iradesi anayasa’yı değiştirince bu maddenin koruyuculuğu kalktı. Çünkü TBMM açık iken bu maddeyi “Zaruret” bahanesi ile re’sen işletmenin hiçbir hukuk mantığı yoktur.

Bu maddenin diğer bir etkisi de Subay Astsubayları suç işlemeye yöneltmekte ve “darbe beklentisi oluşturmaktadır.

Bu madde şöyle yazılıdır ve 17 Mayıs 1960 darbesi sonrası 4 Ocak 1961’de resmi gazetede kabul ve yayınlanmıştır. Yani militarizm ürünüdür.

Madde 35 - Silahlı Kuvvetlerin vazifesi; Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyetini kollamak ve korumaktır

Kolalamak ve korumanın anayasa ile tayin edilmiş biçimde yapılacağı bilerek belirsiz burakılmıştır.

Fakat İç Hizmet Kanunun başka bir maddesi var ki bu maddeye göre geçmiş dönemde generallerin yarıdan fazlası tutuklanabilirdi. O da 43 ncü maddedir.

Madde 43 - Türk Silahlı Kuvvetleri her türlü siyasi tesir ve düşüncelerin dışında ve üstündedir. Bundan ötürü Silahlı Kuvvetler mensuplarının siyasi parti veya derneklere girmeleri bunların siyasi faaliyetleri ile münasebette bulunmaları, her türlü siyasi gösteri, toplantı işlerine karışmaları ve bu maksatla nutuk ve beyanat vermeleri ve yazı yazmaları yasaktır.

Bu maddeye göre Cumhuriyet Mitingleri düzenleyen ve katılanlar, askeri birliklerden araç çıkaranlar suç işlemiştir.

Bu maddeye göre TV ye çıkıp veya toplum içinde “Ben geçmişte görevdeyken Personeli topladım Türkiye’yi yönetenler gaflet dalalet ve hıyanet içindedir dedim” diyenler suç işlediklerini beyan etmiş olmaktadırlar.

Diğer madde “Madde 122 - Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür” diyor demek ki bakanlar kurulunun da sorumluluğu büyüktür.

O halde ‘27 Nisan 2007 Bildirisi’ni yayınlayan suç işlemiştir, 28 şubat 1997’de Nizamiyeden döndük, demokrasiye balans ayarı yaptık diyenler suç işlemişlerdir.

Yargı sistemimiz evrensel standartlara gittikçe yaklaşmaktadır..

O halde savcılarımız Kenan Evren’den önce yakın tarihe el atmalılar 94 yaşındaki bir zatın üzerine gitmekten daha öncelikli yargı tedbiri bence bu olmalıdır.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
ntarhan@gmail.com

Yorumlar5

  • maymunlar cehellnemi 12 yıl önce Şikayet Et
    rot balanscılar. 28 şubatta rot balans ayarı yapanlar aks kesti, şimdi gata da dingillere bakım yapılıyor. nedense hep aynı teknik servise gidiyorlar, marka aynı, malın menşei aynı da ondan.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Mehmet Ali 12 yıl önce Şikayet Et
    Numan Kurtulmuş bunu haftalardır söylüyor. Nevzat hocam çok önemli bir konuya değinmiş. Fakat bunu haftalardır Numan Kurtulmuş söylüyor, söyleyen Numan bey olunca ağzına geleni söyleyen yorumcular Nevzat hoca söyleyince ağzına sağlık hocam diyor. Parti fanatizmi çok acınacak bir hal.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Emrullah 12 yıl önce Şikayet Et
    özlemiştik hocam.. Ülkemizdeki değişim ve dönüşüm yavaş yavaş seyretmektedir. aslına bakılırsa bu bize bir nimet bence. ortadoğu gözler önündeyken hele. bizler hiç hak etmedikleri halde bazı insanları, kavramları vb kutsallaştırdığımız için yıkımı zor oluyor. yavaş olsun sağlıklı olsun isterim şahsen. eskiden bazı askerlerin pkk ile içiçe olduğunu söylerseydik bir birimizi yerdik ama şimdi bu pislikleri gördükçe alışıyor ve değişiyoruz. çünkü biz görmeden bazı şeyleri kolay kabul edemiyoruz. bol konuşur az vefalı oluruz.inşallah herşey daha iyiye gittiği için dahada iyi olacaktır .
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Muharrem 12 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Hocam. düşüncelerinize aynen katılıyorum, çok haklısınız, hepsinin hesabı tek tek sorulmalı. Artık herkes yaptığının yanına kar kalmadığını görmeli
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Murat Aktolga 12 yıl önce Şikayet Et
    Bu seçim anayasa referandumunun ilk turudur. Bu seçimi, darbe anayasasını sivil anayasaya dönüştürmesini beklediğimiz muhtemel anayasa referandumunun ilk turu olarak görüyorum. Zira AK Parti, 330 mebus çıkaramazsa, anayasa değişikliği çok zor olacak. Bu yüzden, tüm kardeşlerimizi (özellikle Saadet Partisine, HAS Partiye, BBP'ye, MHP'ye, Demokrat Parti'ye ve diğer tüm partilere oy vermeyi planlayan sağduyulu kardeşlerimizi) "sadece" bu seçim için de olsa AK Parti'ye oy vermeye davet ediyorum. Bundan sonraki seçimlerde, belediye seçimlerinde yine herkes gönül verdiği partiyi desteklemeye devam eder.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat