TSK'da devrim, krallıktan cumhuriyete

  • GİRİŞ29.08.2011 08:50
  • GÜNCELLEME29.08.2011 08:50

Sayın Koşaner delikanlı gibi çıktı sözlerine noktasına virgülüne kadar sahip çıktığını söyledi. Fakat en çok öfkelendiği konunun TSK’dan bilgi sızmalarının olduğu anlaşılıyor.

Bir komutan için en utanılacak hata bilgi güvenliğini sağlayamamasıdır. Sayın Koşaner şunu görememişti, bilgi güvenliğinin bozulması sebep değil sonuçtur.

TSK siyasetle uğraşır, yapacağı mutmemel bir darbede bırakın karşı gelecekleri ‘kendi safında olmama ihtimali olan subay astsubayı’ bile kolayca fişleyip tasfiye ederse olacak budur.

Görüşlerinde militarizmin izlerine sıkça rastlıyoruz ancak bunlar ‘itiraf değil özeleştiridir’ demesi bazı konuları çarpıcı yapmak için abarttığını söylemesi diğer açık ve dürüst bir davranışlar oldu.

TSK’nın bu derece vahim ve Koşaner’in tabiri ile ‘kepaze’ durumları içimizi acıtıyor. Bu feryadı 2000 yılında kurulan ASDER (Adaleti Savunanlar Derneği) o tarihten beri ifade ediyor.

ASDER Kurucu Başkan Prof.Dr. Ahmet Alperin önderliğinde “Önce adalet yıkılır sonra devlet yıkılır” diyerek TSK’nın içinde âdil olmayan uygulamaları görünür hale getirdi,

Mahzun Madalya, Ben Disiplinsiz değilim, Yargılanmak istiyorum, Darbeci Kuşatma, Güçlü Orduya, İki Darbe Arasında gibi kitaplar yazdı, darbe karşıtı söylemi herkesin sustuğu günlerde panellerle yüksek sesle ifade etti toplantılar yaptı. Adalet ve İnsan Hakları Mücadelesini askeri alanda gücü yettiği kadar yapmaya çalıştı.

27 Nisan 2007 e-muhtıra olduğu gece ASDER Başkanı E.Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi  saat 03. 00 de bir e bildiri ile bütün siyasilere göndererek dik durulması gerektiğini ifade etti.

TSK’da adalet ve insan hakları konusunda aktivist faaliyet toplum desteği bulmaya başlamıştı. Basında AKİT gazetesi, sivil toplumda Mazlumder ve Genç Sivillerin sahiplendiği TSK’daki adaletsizlikleri ifade cesaretini 2008’de Taraf Gazetesi büyük ustalıkla göstermeye başladı.

Gizli planların, hile ve entrikaların ortaya çıkması ciddi kamuoyu desteğini sağlamaya başladı. Zaman gazetesinin anlamlı desteği ve bir çok medya unsurunun özellikle  internet medyasının konuyu manşetten görmesi toplumda farkındalığın yayılmasına sebep oldu. Yürekli savcılar adil hakimler cesaretlenerek  yargının devlet suçlarına karşı tepkisizliğini gidermeye başladılar.

2000 yılında “Kıral çıplak” diyen ASDER’in TSK’daki İnsan Hakları ve Adalet mücadelesi toplumsal karşılığını buldu Psilolojik Savaş algısı oluştu ve TSK “Özeleştiri, Yüzleşme” kurallarını kendisine uygulamaya başladı.

Zamanın ruhu ordumuzu da değiştirmeye ve olgunlaştırmaya başlamıştı. Kıral çıplak diyenler aslında TSK’daki krallığı Cumhuriyete dönüştürdüler.

Hile ve entrikalarla korku uyandırarak devlet yönetmenin mümkün olmadığını anlatan “Adalet ve İnsan hakları”mücadelesi ile “Askeri vesayetten normalleşmeye” kavramlarının hayat geçmesini sağlayan kişiler tarihi sorumluluklarını yapmanın vicdan rahatlığını hissedebilirler.

Çok şükür artık tünelin ucu gözüktü, kurulu düzen tarafından itilip kakılan Anadolunun yanık çocukları özgüven kazandı.

Nihayet bir Genelkurmay Başkanı doğruları söyledi ve arkasında durdu. Şimdi TSK’nın iç sesinin ve zihinsel jürisi olan kamusal vicdanının yükselmesine ihtiyaç var.

Artık askeri reformun olup olmayacağını değil nasıl olacağını tartışmak kaçınılmaz oldu.

Şahısların tarih önüneki sınavı olduğu gibi kurumlarında tarih önünde sınavı vardır göreceğiz.

       Koşaner tarafından kabul edilen iki ses kayıtından bazı başlıklar

1- Her yere kontrolsüz mayın döşedik.
2- Emir komuta birliğini sağlayamıyoruz.
3- Çatışma anında tim komutanlarımız mevziye silahını bırakıp kaçıyor.
4- Eğitim zafiyeti nedeniyle terörist diye masum erimizi kendimiz vurduk.
5- Sınır karakollarımız hatalı yapılmış, Hantepe de hatalı. Halimiztam bir kepazelik.
6- Heron skandalında, teşkilat yapımızın yanlış olduğu anlaşıldı.
7- Terörle mücadelede hiç kimsenin talimatına ihtiyacımız yok.
8- Operasyonlarda artık son bir yıldır mantıklı iş yapmaya karar verdik.
9- Artık her şeyi yasal zemine oturtmak zorundayız. Herkesin gözü üzerimizde.
10-Elimizdeki teknik imkânları kullanamıyoruz, eğitim ve tatbikatımız zayıf.
11-Asker polis ilişkisinde gerekirse ortalığı ayağa kaldırırız,
12-Hukuka ne kadar saygılı olacağız, biz enayimiz?
13-Gazeteciler haber için  anasını bile satar,
14-Erlerin subayların özel işlerinde kullanılması yapılmamalı,kimi itini gezdiriyor kimi evini boyatıyor,
15-Şehit yakınları için bari yağmasak da gürleyelim,
16-Astlarımız  Genelkurmay karargâhına yalan söylüyor,
17-Balyoz davasında  esas sorumluluk  Birinci Ordu dadır,
18-Oyak değişmemeli  vergi verirsek emeklilik ikramiyemiz düşer,
19-AYİM ve Askeri Yargı kalkmamalı?
20-Sayıştay, ombudsman ve denetleme  nedeniyle  hesap vermek zorundayız, artık paraları daha dikkatli kullanmalıyız.
21-TSK’nın yasa ve yönetmeliklerin dışına çıkmasını yol yaptık, hep böyle devam edecek sandık.

22-İç hizmette 35.madde kalksa ne olur? Bizim görevimiz bitmez, biz niye burdayız?

Bu sözler içinde askeri vesayetin devam etmesi iradesini, militarizm arzusunu ve topluma tepeden bakışı maalesef  gözlemliyoruz. Demek ki daha atılacak çok adım gerekiyor ve toplumun desteği olmadan zihinsel dönüşüm ve askeri değişim olmaz.

Bu nedenle tünelin sonuna varmak için toplumun daha çok sahip çıkması ve sivil toplum örgütleri çabasına ihtiyaç vardır.

Hatasını kabul eden, bunu uygulamaya dönüştüren, yasalarla sorunu olmayan,  TBMM’nin otoritesine uyan gerçek Generallerle hesaplaşmaya değil helallaşmaya çalışan bir siyasi  irade toplumsal güven, huzur ve barış için çok önemlidir. Çünkü sivil toplum artık hile ve  entrika ile korkutularak yönetilemeyecek olgunluğa ulaştı.

Not: YAŞ mağdurlarının hakları iade edilmeye başlandı mazlumlara sahip çıkan Sayın Başbakan’ımızın şahsında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan - Haber 7
ntarhan@gmail.com

Yorumlar14

  • yalçın eker 12 yıl önce Şikayet Et
    SİZİ GİDİ ZALİMLER. Nerede TC devletinin Cumhuriyet Savcıları.Adam kendi ağzıyla ikrar ediyor.Nerede TC devletinin denetim kurumları.Bunların araştırılması gerekmez mi? Yıllardır bu millete kan kusturan bu zalimlerden hesap sorulmayacak mı? Bu zulümlerle bu devlet nasıl ayakta kalacak.Niye kimsenin sesi çıkmaz. Çıkmaz çünkü siz bu zulümlerin ebedi olacağını sandınız.Ama allahın hesabı hesabınızı bozdu.Daha neler gelecek başınıza hele bir bekleyin. Yaşasın zalimler için cehennem.
    Cevapla
  • hursit dilaver 12 yıl önce Şikayet Et
    25 yıl ve 2 nesil gerekir değişim için. bildiğimiz peygamber ocağı olması için 25 senelik bir süre lazım.eğitim tabi. bakın 1930larda peygamberimiz için ''ARABİSTANIN HİCAZ BÖLGESİNDE KURAN ADINI VERDİĞİ ŞİİR KİTABINI YAZARAK PEYGAMBERLİĞİNİ İLAN EDEN...''denilirdi.ve öyle okutulurdu. o nesil hala yaşadığı için,halkın müslümanlığına kin duyuyorlar,köylü,cahil,hurafelere inanan bidon kafalılar olarak görüyorlar.yaşları 70 ve yukarı olanlar falan işte..babadan duyduğunu da oğlu söylüyor.ama gittikçe azalıyorlar.sürtüşme de,İLAHİ OKUYAN KIZLARA KİN DUYMAK falan bu görüşlerin eseri işte..ama müjeler de var tabi..DİZGİNLERİNİ KURTARDIĞI İŞARETLERDEN ANLAŞILIYOR..ve inşallah şaha kalkıyor.
    Cevapla
  • maymunlar cehellnemi 12 yıl önce Şikayet Et
    inanmıyorum. tsk nın kendini toplumdan üstte görme tutkusundan vazgeçtiğini düşünmüyorum. Bu konumun sağladığı imkanlardan vazgeçmek kolay olmasa gerek.
    Cevapla
  • SAMİ KAYA 12 yıl önce Şikayet Et
    normalleşme süreci. ordumuz peygamber ocağı olma yolunda hızla ilerlemektedir. sayın hilmi özkök ile birlikte ülkemizin ufku,geleceği ve basireti açılmıştır diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • vatandaş 12 yıl önce Şikayet Et
    Teşekkürler, Sayın Tarhan.... Tespitler ve uyarılar için..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat