Haklı gurur

  • GİRİŞ23.11.2021 08:38
  • GÜNCELLEME24.11.2021 09:20

Tarihin nabzının attığı mekânlar vardır.

İstanbul, Bursa, Edirne, Kayseri, Erzurum ve Diyarbakır gibi şehirleri ziyaret ederken âdeta tarihin orta yerine düşüverirsiniz.

Bu şehirlerden biri, belki de en başta gelenlerinden biri de hiç şüphesiz Gaziantep ve onun kalbi olan Şahinbey’dir.

Şahinbey’de sadece tarihin değil, medeniyetin de nabzı atar.

Sırlı bir sandığa özene bezene saklanmış göz nuru bir çeyiz gibidir Şahinbey.

Büyük bir merakla yaklaşıp kapağını açtığınızda, hayranlık içinde bırakacak bir kültür hazinesi karşılar sizi.

Tarihî çarşılarında attığınız her adım, sizi keyifli bir seyahatin içine çeker.

Müzeleri, ören yerleri, livas ve kastelleri, tarihî mahalleleri, birbirinden güzel rekreasyon alanları, gastronomisi, bakır, sedef, kutnu, el işi ve sayısız zanaat eseri ile kendinizi tam anlamıyla bir kültür şöleninin içinde bulursunuz.

Ama bu şölenin geçtiği mekânlarda tarifsiz acıların da yaşanmışlığını fark ederek bir an hüzne dalarsınız.

Bir caminin minaresinde, bir hanın duvarlarında, bir çeşmenin alınlığında, bir konağın cümle kapısında gözü dönmüş saldırıların izlerini görünce, ruhunuz bir anda işgal yıllarının mezalimine düşüverir.

Soğuk bir Kasım günü başlayan Fransız mezalimine karşı, inandığı yolda en değerli varlığını, canını seve seve feda eden altı binden fazla şehidi rahmet ve minnetle anarsınız.

Yalnızca Antep’i değil, vatanı da kurtaran aziz şehitlerin hatıraları Şahinbey’in tarihî sokaklarında yaşar.

Bu kutlu ilçe sadece kahraman Mehmet Sait’in değil, bütün şehitlerin emanetidir.

Yolumuz ne zaman Şahinbey’e düşse daima aynı duyguyu yaşarız.

Kılıç Ali’nin, Lohanizade’nin, Karayılan Mehmet’in ve Şefik Özdemir’in istiklâl mücadelesi verdiği mekânları ruhumuzun derinliklerinde hissederiz.

Şahinbey sokaklarında bu bilinçle dolaşır, attığımız her adımda hüznü ve gururu birlikte yaşarız.

Şahinbey’in Antep’i “Gaziantep” yapan mücadelesinin geçtiği mahallelerin, emsal bir şehircilik mücadelesinin verildiği mekânlara dönüşümünü ise sevinçle seyrederiz.

Şehrin etrafını saran devasa sanayi çarkları tıkır tıkır işlerken, şehrin kalbinde köklü bir medeniyetin yeniden doğuşunu mutlulukla izleriz.   

Şahinbey; Gaziantep’i kültür, sanat, tarih ve turizm şehri haline getiren olağanüstü çalışmaların mekânı haline gelirken, bu muazzam ilçeyi doya doya solumak da ziyaretçilerine düşer.

Onlarca han, hamam, çarşı, bedesten, cami, çeşme; yüzlerce konak ve sivil mimarî eser restore edilerek şehrin kültür hayatına kazandırılmışken, buralarda keyifli vakitler geçirmek de yine ziyaretçilerine düşer.

Yaygın kentsel dönüşüm çalışmalarıyla, devâsa parklarıyla, hayatın ritmini yakalayan bulvarlarıyla, her mahalleye inşa edilen sosyal, kültürel ve sportif tesisleriyle, hayata değer katan sayısız hizmetle Şahinbey geleceğe gururla uzanmakta.

Daha on sene öncesine kadar neredeyse dörtte üçü çarpık yapılaşmaya kurban edilmiş bu değerli ilçenin, kahraman Mehmet Sait’in hatırasına yakışır hale getirilmesine katkı sağlayan herkese kalpten teşekkür etmek gerekir.

Allah hepsinden razı olsun.

Kalın sağlıcakla.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat