Operasyon ve kayıplarımız... İşte net rakamlar

  • GİRİŞ14.02.2014 10:11
  • GÜNCELLEME14.02.2014 10:11

Fikirlerin çatışmasından doğan hakikat'i ararken bir noktayı asla ve kat'a aklımızdan çıkartmayacağız:

'Aslolan milletimizin ve ülkemizin istikbalidir. Milletimizin ve ülkemizin çıkarları ile çatışma kabul edilemez.'

*

Gezi Parkı hadiselerinin başladığı günden beri yaşananları bu çerçeveden değerlendirdiğimizde maalesef son derece sıkıntılı bir durum görüyoruz.

Şöyle ki...

Türkiye son 11, 12 yılın bütün çeyrekleri boyunca istikrarlı ve çoğu çeyrekte hızlı biçimde büyüyor.

Düne kadar gıptayla baktığımız birçok ülkenin 'batma' noktasına geldiği bu süreçte, bunca iç ve dış kaynaklı badireye rağmen büyümede, kalkınmada istikrarı sürdürdük.

Bununla da kalmadık, ülkemizi dünyanın zirvesine taşıyacak olan nükleer enerji santrali, 3. Havalimanı, 3. Köprü gibi projelerle iddiamızı ortaya koyduk.

Ülkemiz açısından her şey olumlu giderken ve Türkiye'ye sürekli olarak haksızlık yapan kredi derecelendirme kuruluşlarının bile direnci kırılmışken bir anda Gezi olayları patlak verdi, ardından da son iki ayda yaşadıklarımız.

Bugün o son iki aylık süreçten bahsedelim, '17 Aralık' sonrasında kaybedenleri ve kazananları net rakamlarıyla ortaya koyalım...

Kaybedenler

Faiz oranları: 17 Aralık'tan bu yana 1,8 puan artmış durumda. Bunun devlet iç borçlanma senetleri üzerindeki etkisi 7 milyar dolar.

Dolar: 17 Aralık Operasyonu öncesinde 2,02 düzeyinde olan Dolar kuru, bugün için 2,22-2,23 seviyelerinde. Dolardaki gelişmeleri kısa vadeli borç stokumuza olan etkileri bakımından hesap etmemiz gerekiyor. Kısa vadeli borç stokumuzu 17 Aralık öncesindeki kur düzeyinden dikkate aldığımızda, borç stokunun Türk parası karşılığının 264 milyar lira olduğu karşımıza çıkmaktadır. Öte yandan bu rakam, kurda yaşanan artış sonrasında 290 milyar liraya yükselmiştir. Yani, kısa vadeli borç stoku açısından 26 milyar liralık zararımız bulunmaktadır. Aynı şekilde, reel sektörün 170 milyar doları bulan yabancı para pozisyon açığından kaynaklanan 34 milyar liralık bir kaybı söz konusudur.

Borsa:

16 Aralık tarihinde 530 milyar lira olan BİST100 endeksi piyasa değeri bugün %15'lik kayıp ile 453 Milyar liraya düşmüştür. Borsadaki kayıp tam 77 milyar lira. Burada düşen borsaya kote olan yerli şirketlerimizin piyasa değeri olup milli servet anlamına gelmektedir. Bu duruma misal, operasyonun öncelikli hedeflerinden Halkbank'ın piyasa değerindeki 4,9 milyar liralık erimedir

Kazananlar:

Evet, buraya kadar kayıpların bir bölümünü vermiş olduk.

Kaybedenler belli; ben, sen, o, biz, siz...

Kazananlar ise, 'Onlar!'

Meselenin özeti:

'Hasan' kaybetti, 'Hans' kazandı!..

'Ayla' kaybetti, 'Aida' kazandı!..

Ülkemiz kaybetti, ülkemizin büyümesinden, etkinliğini artırmasından rahatsızlık duyanlar kazandı.

Son süreçte büyük paralar kaybettik; ben, sen, o, biz, siz...

Yazının tamamı için tıklayınız

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat