Muhalefetin skandal IMF görüşmesi!...

.

  • GİRİŞ25.09.2019 11:04
  • GÜNCELLEME25.09.2019 11:18

CHP ve İYİ Parti’nin önceki gün Ankara’da adına kısaca “IMF” denen Uluslararası Para Fonu ile gizli bir görüşme yaptıkları ortaya çıktı.
Ankara Hilton Oteli’nde gerçekleşen toplantıya CHP’den parti sözcüsü Faik Öztrak iştirak etmiştir. İYİ Parti’den iştirak eden isimse Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz’dır. Toplantıda yer alan üçüncü kişi Bilkent Üniversitesinden Refet Gürkaynak’tır. IMF tarafında da bu kuruluşun Türkiye temsilcisi Ben Kelmanson, oturmuştur.
Toplantı veya müzakere yahut karşılıklı fikir alışverişi, işitilince bunun Hazine ve Maliye Bakanlığına haber verilmeden icra edildiği ortaya çıktığı gibi basından da saklandığı tespit edildi. Bunun üzerine gizli-saklı görüşmeye, sadece iktidar partisi değil, Hazine ve Maliye Bakanlığıyla IMF’nin Türkiye İcra Direktörü Raci Kaya da tepki gösterdi:
Bakanlık, böyle bir usulsüzlüğün tekrar etmemesi için mezkûr para fonu temsilciliğinin ikaz edildiğini açıkladığı gibi İcra Direktörü de yapılanı farklı niyet taşıma ve gayrimeşru bir davranış olarak mütalaa etmiştir.
Buna mukabil Faik Öztrak, IMF faaliyetleri 4. Madde çalışması cümlesinden olarak görüşlerinin alındığını ileri sürdü. İYİ Partili Durmuş Yılmaz ise soru sahibi basın mensuplarını ikna edeceğine, sinirlenmiştir.
Sn. Öztrak, fikirlerinin alındığını beyan etse de ortada cevaplandırılması gereken sorular vardır:
1-Bu beyana nazaran görüşme talebinin IMF’den yahut onun Türkiye temsilcisinden geldiği anlaşılmaktadır. Konuyu bu şekilde anlamak doğru mudur?
2-Doğru değilse IMF ile böyle bir görüşme yapma teklifini CHP mi İYİ Parti’ye, bu parti mi CHP’ye yapmıştır? Hâl bu ise teklifi götürüp getirenler kimlerdir?
3-Sn. Yılmaz, partisinin ekonomik işler başkanı Sn. Cihan Paçacı dururken orada hangi sıfat ve görevlendirmeyle yer almıştır?
4-Akademisyen Sn. Refet Gürkaynak, hangi yetkiyle ve kim adına bu toplantıda bulunmuştur? Kendisini üniversitesi mi göndermiştir? Değilse rektörlük bundan haberdar mıdır?
5-Toplantı mekânı olarak niçin iki partiden biri değil de bir otel tercih edilmiştir?
6-Otel masrafını kim karşılamıştır? Bir bedel alınmayıp otel, bu faaliyete destek mi olmuştur?
7-Teamül ve devlet terbiyesi gereği ilgili bakanlığa haber verilmesi icap ederken neden haber verilmeden böyle bir görüşme yapılmıştır?
8-Görüşmenin ses kaydı, video kaydı yapılmış veya zaptı tutulmuş mudur?
9-Bu toplantıda kim, kime ne söylemiş, ne teklif edilmiş ve ne karşılık almıştır?
10-Hazine ve Maliye Bakanlığına haber verilmediği gibi toplantı neden gazete, televizyon ve haber ajanslarından da gizli tutularak şeffaflık karartılmıştır?
...
Türkiye, ihtiyaç sahibi hükûmetlere kredi bularak onlara çengel attıktan sonra biteviye sağan IMF ile ilk anlaşmayı 12 Kasım 1947’de CHP iktidarı döneminde imzalamıştır. İlk stand-by anlaşması ise 27 Mayıs’tan sonra 1 Ocak 1961’de darbeci Cemal Gürsel hükûmetiyle yapılmıştır.
Son anlaşma, 2005’te olmuştu. Başbakan Erdoğan, 2008’de bundan böyle IMF ile çalışılmayacağını açıklamış, 2013’te de son borç taksiti ödenerek anlaşma bitirilmişti.
CHP’nin bu gizli buluşmayı, iktidarın yeniden IMF ile görüşeceği suçlamasını yaptığı günlerde, yanına Millet İttifakı’ndan ortağı İYİ Parti’yi de alarak yapması ilginçtir. “Gayrimeşru” görüşme yapılırken ittifakın örtülü ortağı HDP’ye haber verilmemesi bu parti tarafından nasıl karşılandığı bilinmez.
Bilinen o ki skandal görüşme, IMF’nin “Türkiye ekonomisi toparlanarak iyi yola girmiştir, bir kaç aya kadar enflasyon tek haneli rakamlara gerileyebilir. Bunda Türkiye Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin payı vardır” dediği takvimde yapılmıştır.
Düşündürücü...

Türkiye Gazetesi

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat