İnsan bedeni niçin fazla kokar?

  • GİRİŞ21.05.2009 21:41
  • GÜNCELLEME21.05.2009 21:41

Hasta/Kirlenmiş Bedenlerin Temizlenmesi

Hasta ve kirlenmiş bedenlerin temizlenmesi kavramına farklı boyutlardan bakarak yapılacaklar listesinin neler olması gerektiğini anlamak son derece önemlidir. Elbette tüm yapılacaklar listesinden bahsetmek mümkün olmayabilir. Bununla birlikte olabildiğince kapsamlı ve farklı uygulama çeşitlerinden bahsederek, kimisinde bir miktar ayrıntıya girerek konuyu açıklayacağım.

Yemek kokar, çamaşır kokar, eşyalar kokar, çiçekler kokar da insan bedeni nasıl kokmaz?

Koku kirin ve temizlenme ihtiyacının sadece bir belirtisidir. Bunun gibi sayılabilecek pek çok belirtiden bahsetmek mümkündür.

Hatta insanın farklı bölgelerinden farklı kokuların geleceğini ve bununda son derece normal olduğunu bilmek gerekir… Örneğin ağız kokusu ile ter kokusu farklıdır. Ağız kokusunda altta yatan sebep, çoğunlukla diş çıkıntıları arasına yerleşen bakterilerin oluşturduğu uçucu sülfür bileşikleridir. İdrar kokusu, gaita kokusu ve gaz kokusu ile ayak veya koltuk altı, kasıklar bölgelerinin kokularının farklı ve ağır olması da yine birçok değişik etkinin kontrolü altındadır.

Tüm canlılar kokarlar. Fakat insan kokusu diğer canlılara göre çok daha fazla ve ağır bir kokudur. Özellikle insan cesedinin kokusu meşhurdur. Diğer canlıların cesetlerinin kokusu bu kadar ağır değildir.

Bunun nedeni, insanın diğer canlılara göre çok daha fazla oranda kirlenme potansiyeline sahip olmasından gelir. Çünkü diğer canlıların insanlar kadar farklı ve lezzetli yiyecekleri yoktur. Bazı canlıların tükettiği gıdalar doğal ve temiz olduklarından bedenlerinde kirlenmeye neden olmazlar. Doğal olmayan gıda tüketiminde dünya üzerindeki canlılar içinde insan tartışmasız açık ara öndedir. Başına gelen sağlık sorunları da zaten en çok bu tüketimden kaynaklanır…

İNSAN KOKUSU DİĞER CANLILARDAN DAHA AĞIR

Vahşi hayatta ve balta girmemiş ormanlarda yaşamakta olan canlıların yaşam süreleriyle şehir hayatında veya bir hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanların yaşam süreleri değişiktir. Dolayısıyla insan sağlığında ve yaşam süresinde şehir hayatının verdiği stres ve kirletici tüm etkiler aynı zamanda yaşam süresinin de kısalmasını sağlaması bakımından önemlidirler.

Fazla yemek tüketmek, az hareket etmek, egzoz kokularına maruz kalmak, cep telefonlarının ve çeşitli manyetik kirlenmelerin baskısı altına girmek gibi sayılabilecek pek çok faktör insan bedenlerinin yavaşça ve kalıcı olarak kirlenmelerine neden olurlar. Özellikle otuz beş yaşından sonra bu kirlenmelerin bedenlerdeki kalıcılık oranı artış gösterir. Zira artık bedenler yaşlanma sürecine girmişler ve kendi kendilerini temizleyebilme özelliklerini kaybetmeye başlamışlardır.

Son zamanlarda birçok şey yapmış olmalarına rağmen bedenlerinden etrafa yayılan kokulara çözüm bulamamış insanlar; arınmak, temizlenmek ve etrafa yaydıkları kötü kokulardan kurtulmak için müracaat etmektedirler.

Müracaat etmeyen ve ağzından etrafa kötü kokular yayan bir sürü insan ise aslında ciddi bir hastalanma süreci içinde olduğunun ne yazık ki farkında bile değildir… Bunlar bilerek/bilmeyerek etraflarındaki insanları rahatsız ederler. Kimileri günde on balon şişirebilecek kadar gazı etraflarına utana sıkıla bırakmak zorunda kalırlar. Kimileri de idrar ve gaita yoluyla bedenlerinden uzaklaştırmak suretiyle bu kokuları yaymaya devam ederler.

TEDAVİ GÖRENLERİN BEDEN KOKUSU NİÇİN ARTAR?

Bedenlerindeki kokulardan kurtulamayanlarda birçok hastalık vardır. Bu insanlar yaşamakta oldukları kronik hastalıklar nedeniyle zaten çoğunlukla ilaç kullanmaktadırlar. Özellikle diyabet hastaları, yüksek tansiyon hastaları, kanser tedavisi görmekte olan hastalar, hazım bozukluğunu düzeltmek amacıyla ilaç kullananlarda, antidepresan ilaç kullanmakta olan hastalarda beden kokusunda artma meydana gelir.

Hatta hazım sorunlarında özellikle barsaklarda gaz oluşumuna engel olduğu ifade edilen bazı ilaçları kullananlarda, barsak peristaltizmini düzenlemeye yönelik ilaç kullananlarda görülen kokular oldukça rahatsız edici boyutlara kadar ilerler.

Hazım sorunlarını gidermek amacıyla kullandıkları ilaçların bedenlerinde meydana gelen terleme ve kokuyu arttırdığını tespit etmiş dikkatli hastalarla karşılaşmak hekimler için güzel bir deneyimdir. Bazen hastalar hekimlere çok şeyler öğretmeyi farkında olmaksızın başarırlar. Fakat bunun için hekiminde hastası kadar dikkatli olması gerekmektedir.

Bedenlerimiz kirlenmeye açıktırlar. Her şey kirlenir ve aynı zamanda yaşlanır. Her ne kadar korunmak amacıyla üzerimize kıyafetler giyiyor kendimizi korumaya çalışıyor olsak da kirlenmekten tam olarak korunma imkanına maalesef hiçbirimiz sahip değilizdir.

Sadece derimizden aldığımız yabancı maddelerle kirlenmeyiz. Asıl ve en önemlisi yediklerimiz, içtiklerimiz, kokladıklarımız, kullandığımız cihazlar vasıtasıyla kirleniriz. Bu cümleleri okurken; peki bedenlerimiz neden kirleniyor? Bu kirlenmeyi engellemek için neler yapabiliriz? Beden kirlenmesi ne demektir? Gibi cevaplanacak birçok soru akıllara gelmektedir.

TAMAMLAYICI TIBBIN GETİRDİKLERİ

Yazılarımızın ilerleyen bölümlerinde bunları özetleyerek ve basitleştirerek açıklamaya çalışacağız. Çünkü halkımız ve hatta Tamamlayıcı Tedavilerle ilgilenmeyen bazı meslektaşlarımız bedenin iç kirlenmesi hakkında yeteri kadar bilgi sahibi değillerdir.

Birçok insanın beden kirlenmesinden anladığı sıradan bilgi derinin kirlenmesidir. Deri kirlenir ve banyo yapıldığında kısmen temizlenir. Günümüzde yaptığımız kısa duşlar ve alelade temizlenmelerimiz bedenimizin ve hatta derimizin temizlenmesine yetiyor mu? Bu soruya hayır diye cevap vermek zorundayız. Zira konuya hakim hekimler beden temizliğinin kolayca gerçekleşemeyeceğini bilirler.

Gerçek temizlik, diğer doğru bir tabirle arınma; sadece bedenin en büyük organlarından veya alanlarından birisi olan derinin temizlenmesi işlemi değildir. Derinin temizlenmesi mümkündür ama insan sadece deriden ibaret bir canlı değildir. Derinin temizlenmesi için bile sadece banyo yapılması yeterli değilken, bedenin diğer organlarının temizlenerek arınması işlemi oldukça kapsamlı, kolay olmayan birçok evre, farklı ve kombine uygulamaları içermektedir.

Dr. Recai YAHYAOĞLU / Haber 7
www.tamtip.com
dryahyaoglu@hotmail.com

Yorumlar19

  • hatice 4 yıl önce Şikayet Et
    Hocam bende kokuyorum bunun çaresi varmi varsa nedir tşk ederim
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • Hatice 2 yıl önce Şikayet Et
    Şap sürmek ter kokusuna kesin çözümdür
  • Turgay 4 yıl önce Şikayet Et
    İnsanın bedeni üşümekten de kokabilir mi?
    Cevapla
  • Gül 5 yıl önce Şikayet Et
    Tesekurler
    Cevapla
  • Melek 5 yıl önce Şikayet Et
    Çoooooookkkkkkk teşekür ederim
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Hakan 5 yıl önce Şikayet Et
    Hocam brn günden güne banyomu yapan biriyim. Ama arkadaslarım kokumdan dolayı nerdeyse benle hiç konusmuyolar. Cok sey gördüm. Piskolojim cok bozuldu doktora gittim. Söyledim hiç birsey yok dedi kokladı koku yok dedi ama arkadaşlarım tanıdık yada tanımadık çogu insan ben yanına gidince öksürüyor burunlarını tutuyor. Ben burnum cok keskin. Kendimde hiç bi pis koku alamıyorum ama neden böyle bana bi yardımcı olun. Kendi kokuma alıştıgım içinmi yoksa kötü koku alamıyorum
    Cevapla Toplam 10 beğeni
  • Asya 3 yıl önce Şikayet Et
    Koku ıcın bır cözüm buldunuz mu acaba.
  • Bzn 4 yıl önce Şikayet Et
    Ayni durumu yasiyorum. Bir çözüm bulabildiniz mi? Cevap verirseniz sevinirim.
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat