Noter tasdikli muhalefet

  • GİRİŞ26.03.2015 09:16
  • GÜNCELLEME27.03.2015 07:50

"Tüm emeklilere dini bayramlarda birer maaş ikramiye verilmesi için gereken yasal düzenlemelerin bir ay içinde yapılmasını sağlayacağımı, 2015 yılı için tüm emekli vatandaşlarımızın en geç Ramazan Bayramının birinci günü olan 17 Temmuz 2015 tarihine ve Kurban bayramının birinci günü olan 24 Eylül 2015 tarihine kadar birer maaş tutarında ikramiyenin emeklilerimizin banka hesabına yatırılmasını temin edeceğime, emeklilere yıllık iki maaş tutarında ikramiye verilmesini Başbakanlık görevinde bulunduğum her yıl muntazaman sürdüreceğimi, mevcut iktidar çevrelerinin emeklilerimize verdiğim ikramiye ücretine karşı yapacakları karanlık kampanyalara karşı şimdiden ilan ediyorum ki; şayet bu sözümü tutmazsam başbakanlıktan ve genel başkanlıktan derhal istifa ederek, siyaseti bırakacağım."

Kılıçdaroğlu’nun noter tasdikli taahhütnamesi kendi fikri midir, danışmanlarının ya da reklam şirketinin önerisi midir bilmem ama tabiri amiyane ile faka bastırmışlar.

İnsanlar bazı işlemlerini neden noterde yaparlar ? 

Noterlerin tanzim  ettiği, onayladığı işlemler, evraklar sahteliği ispat olununcaya kadar muteber evraklardır. Tapu gibi, noter işlemlerine de güvenilir. Dünyanın her yerinde noter tasdikinin önemi bilinir. Ama noter onaylı bir taahhütnameye  uyulmamasının yaptırımı ayrı bir konudur.

Bir siyasetçi, iktidara geldiği takdirde, kişi başına milli geliri söz gelimi ellibin dolara  çıkarma taahhüdünde bulunup notere tasdik ettirebilir. 
Bir başka siyasetçi memur maaşlarını asgari onbin liraya çıkaracağını, her vatandaşa bir ev ve arabayı bedava vereceğini taahhüt edebilir ve noter tasdikli taahhütnamesini propaganda broşürü olarak dağıtabilir. 
Nisan 1999 seçimlerine DYP Genel Başkanı  sayın Tansu Çiller tek başına iktidar olduğu takdirde vergi kanununu topyekün değiştireceğini, vergi oranlarını düşüreceğini, peşin vergiyi kaldıracağını taahhüt etmiştir. Herkese iki anahtar vaadi de hatırlardadır. Taahhüdü ihlalin bir yaptırımı olmadığına göre, atış serbest demektir. Seçim şarkısı, türküsü de hazır.
Buyurun arkadaşlar davetim var benim. Herkes kesesinden yesin içsin saltanatım var benim. Aslı yok yaylasında binbeşyüz koyunum var benim.
 
Eğer bu yolla iktidar olunabilseydi, propaganda dönemi açık artırma ihale işlemine dönerdi.
 
Noter onayı bir belgeyi özel evrak olmaktan çıkarır, resmi belgeye dönüştürür.
Noter’in yevmiye numarası, tarihi, kaydı, mühürü, imzası ile resmi bir belgedir.

Bir borç ikrarı, taahhütname noterde onaylatılmış ise, alacaklısı için önemli bir teminattır. Bu teminat ile yasal işlem yapabilir, alacağını kanuni yollardan tahsil etmek için elinde sağlam bir belge var demektir.
Kambiyo senetleri de, hukuken sağlam belgelerdir. Elinde çek veya bono olan alacaklı da borçlusuna karşı kıymetli evrakı ile işleme yasal işleme başlar. İşlem başlatır, ihtiyati haciz veya haciz yöntemleriyle borçlunun malını haczedip alacağını tahsil etme hakkı vardır. Ama netice alabilmek, çek-senet veren veya taahhütte bulunanın mal varlığına bağlıdır. Mal, mülk, para yoksa elinizdeki taahhütname hiçbir işe yaramaz. Başkaca bir yaptırımı da yoktur.

Esasen vatandaş, iş yapacağı muhatabıyla güven sorunu yaşıyorsa, itimat etmiyorsa, sözüne inanmıyorsa, güvenmiyorsa, şüpheleri tereddütleri varsa kendisini garantiye almak için noterde işlem yapmayı teklif eder.
Bir siyasetçinin iki maaş ikramiye vereceği taahhüdünü notere onaylatma ihtiyacı duyması, sözüne güvenilmediğini, kendisine inanılmadığını tescil anlamı taşımaktadır.
Bu nedenle CHP Genel Başkanı faka bastırılmış diyorum.
 
 CHP, noter tasdikini  siyasette kullanmaya başladığına göre, işe taahhütten önce bir tespiti noterden onaylatarak başlayabilir: “CHP 1946’dan beri halkın oyları ile iktidar olamamış muhalefet partisidir.”
Noter tasdikli muhalefet partisi. 

Reşat Petek

www.resatpetek.net
resatpetek@resatpetekhukuk.com
Twitter: @ResatPetek

Yorumlar2

  • osman 9 yıl önce Şikayet Et
    Noyter tasdikli az olmus en az bin tanesine yaptırmayı acaba daha iyi mi olurdu?
    Cevapla
  • türkçeci 9 yıl önce Şikayet Et
    hahhah iyiymiş :)
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat