Devlet içindeki devletin içindeki devlet

  • GİRİŞ08.01.2014 09:40
  • GÜNCELLEME08.01.2014 09:40

Koru, "Bir kuşkumuz var" başlıklı yazısında "Acaba bildiğimiz Câmia içerisinde başına buyruk başka bir Câmia mı var? Uzatıldığını işitir işitmez dostluk elini havada bırakmak için harekete geçenler o 'paralel yapı'dan olmasın?" diye sordu.

Beki de "Bir 'paralel cemaat' de mi var?", başlıklı yazısında "Emir komuta zincirleri devlette olmayan memurların kendi aralarında çeteleşmesine 'devlet içinde devlet' deniyor... Direktif ya da işaret aldıkları merkez Cemaat'in manevi otoritesi olmayan mensupların örgütlü faaliyetlerine de 'Cemaat içinde cemaat' tabiri yakışır o halde. Aynı olgunun biri devlete, diğeri Cemaat'e bakan iki ayrı yüzü bunlar. Birini tasfiye etmek hükümetin boynuna borçsa diğerini zapturapt altına almak da Cemaat'in vazifesi" dedi.

"Paralelin paraleli"

Hükümeti ve Başbakan'ı doğrudan rahatsız eden soruşturmaların ardında kimin olduğu sorusuna genellikle iki cevap veriliyordu. Cemaat çevreleri, malum, bunlarla hiçbir şekilde alakaları olmadığını söylüyor, ama sonuna kadar da destek veriyorlar. Hükümete yakın kişilerse bunları cemaate bağlı "paralel devlet" yapılanmasının, dış güçlerle işbirliği hâlinde kotarıldığına inanıyorlar. Koru ve Beki'nin yaklaşımları bu açıdan bir orta yol: "Evet, olayın ardında bir şekilde Cemaat var ancak Gülen başta olmak üzere Cemaat'in asli unsurlarının bunlardan haberi ve bunlara onayı yok."

Her iki yazar da iddialarına, Fethullah Gülen'in Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yazdığı (ve Koru'nun bizzat elden ilettiği) mektuba hâkim olan uzlaşmacı/ılımlı üslupla, 3-4 gün sonra patlak veren ve doğrudan Başbakan Erdoğan'ı hedef aldığı anlaşılan ikinci rüşvet/yolsuzluk operasyonunun şiddeti arasındaki uyuşmazlığı kanıt olarak gösteriyorlar.

Katılmıyorum. Öncelikle, mektubun dilinin Koru ve Beki'nin tarif ettiği kadar ılımlı ve uzlaşmacı olduğunu düşünmüyorum. Bana göre Gülen'in talepleri (dershanelere dokunulmaması, memur kıyımı yapılmaması, cemaate yönelik kara propagandanın durdurulması) son derece somutken, kendisinin vaatleri (taraftarlarına itidal tavsiye etmek) daha çok soyuttu.

"Gülen iyi, çevresi kötü"

Dolayısıyla bu mektuptan hareketle bir barış, hatta ateşkes inşası bile hayli zordu.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Ruşen Çakır - Vatan
rcakir@gazetevatan.com

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat