İstanbul Murad’ına erdi

  • GİRİŞ09.01.2024 07:57
  • GÜNCELLEME09.01.2024 07:57

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilanıyla İstanbul’un Murad’ına erdiğini, tüm İstanbullular olarak heyecanla izledik, takip ettik.

Bu saatten sonra İstanbullulara düşen, fiilen başlayan bu mücadelede elini vicdanına koyarak İstanbul için sandığa gitmesidir. İstanbullular İstanbul için sandığa giderken, İstanbul’un “Murad’ı”ını da tanımak ister diye düşünerek, bu yazıyı kaleme alma kararı aldım.

Bugünkü köşemde, İstanbul’un adayı Sn. Murat Kurum kimdir? Geçmişi nedir? Geleceği nedir? İstanbullu hemşehrilerimiz için naçizane kaleme alacağım.

Ankara’nın Çankaya ilçesinde, memur bir ailenin çocuğu olarak 7 Mayıs 1976’da dünyaya gelen Murat Kurum, eğitim hayatına Konya’da başladı, babasının Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’ndaki görevi nedeniyle 2 ve 3’üncü sınıfı Mardin’de okudu. Babasının tayinleriyle geçen çocukluk sürecinde ortaöğretim ve lise hayatını da Ankara’da tamamlamış bulundu.

Murat Kurum, hayatının en önemli kararını 18 yaşında verdi diyebiliriz. Üniversitede gıda mühendisliği kazanmasına rağmen sınava tekrar hazırlandı ve 1999 yılında bugün onun karşımıza özellikle “kentsel dönüşüm” alanında uzman olduğunu bildiğimiz bir kişilik olarak çıkmasını sağlayan inşaat mühendisliğinden mezun oldu. Yüksek lisansını da “kentsel dönüşüm” alanında yaptı.

Anadolu’nun bir evladı olarak meslek hayatına şantiyelerde başlayıp, TOKİ’ye uzanan bir iş hayatı serüvenine atıldı. Kaderi ve başarısı onu önce Emlak Konut Genel Müdürlüğü görevine taşıdı. İstanbul’un yapı sorunları noktasında bu süreçte büyük bir deneyim kazandı. 

Bu deneyim, İstanbul’da temeli atılan çok sayıda modern ve güvenli konutların inşasını da beraberinde getirdi. Emlak Konut tarihinin en büyük iki halka arzının altında Murat Kurum’un imzası yer aldı.

Kurum’un dikkat çeken bu başarısı, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı olmasının da önünü açtı. Cumhurbaşkanı Erdoğan onu “Parayı ve insanı yöneten insan” ifadeleriyle tanıttı. 

Bakanlığı süresince sahada Murat Kurum ile çalışan birçok kişiyle görüşüp, fikir aldım. Murat Kurum’un bakanlığı sürecinde elbette çalışmasından şikayet edenler olmuş. Bu şikayetler de, Murat Kurum’un enerjisine yetişilemediği yönünde… Kurum bakanlığı süresince öyle yoğun bir programla çalışmış ki, sahadaki çalışma arkadaşlarının tek şikayet edebildiği konu da, Kurum’un enerjisi… 

5 yılda 81 ile gitmiş, 81 ile projeleriyle imzasını atmış, geriye vatandaşlarla kurduğu samimi ilişkileri, anıları ve eserleri bırakmış. 81 ilde bu kadar iz bırakmış bir bakanın bugün İstanbul’un adayı olması, İstanbulluların şansıdır. Enerjisi bitmek bilmeyen Kurum, İstanbul’da 39 millet bahçesinin yapımını başlattı, 13’ü tamamlandı, geri kalanınsa yapımı devam ediyor. 

Aslında “İstanbul’un adayını” tanımak isteyenler, Fikirtepe’ye gidip, Fikirtepelilere sormalı Kurum’u… Murat Kurum’un İstanbul Milletvekilliği adaylığı süresinde Fikirtepe’de nasıl şenliklerle, davullarla karşılandığını, hangi Fikirtepeliye sorsanız anlatır size… Bir krize dönüşen Fikirtepe meselesini Kurum öyle sahiplenmiş ve çözümcü yaklaşmış ki, Fikirtepelilerin gözünde adeta bir kahraman…

Sadece Fikirtepe değil, Esenler’de de 60 bin kişilik en büyük kentsel dönüşümü başlattı. Üsküdar Kirazlıtepe, Zeytinburnu Beştelsiz, Güngören Tozkoparan, Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşümle on binlerce evi afetlere dirençli hale getirdi. Şehrin birçok noktasına yaptırdığı otoparklar, gürültü bariyerleriyle İstanbulluların daha rahat yaşaması için projelere imza attı. Yani anlayacağınız, Murat Kurum İstanbulluların İmamoğlu döneminde İBB’den alamadığı verimi, bakanlığı süresinde dahi elinden geldiğince sağlamaya odaklandı.

Daha neler neler yaptı da ne bizim köşe yazımız ne de gazetemizin sayfaları, Murat Kurum’un sadece projelerini anlatmaya dahi yetersiz kalıyor. Deprem gerçeğinin ensemizde olduğu İstanbul’da korkmadan yaşayıp, güzel günler biriktirebilmenin hayali dahi, bu deneyimli ellere imkan vermek için yeterli bir nedendir. 

Her şeyi anlatamasak da bir Bingöllü olarak altını çizerek cümlelerime şu sözlerle son vermek istiyorum.

Murat Kurum’un en önemli sınavlarından biri Bingöl depremidir. Pazar günü Sn. Cumhurbaşkanı Yardımcımız Cevdet Yılmaz Bey bir programda, Sn. Murat Kurum’dan bahsederken övgü dolu sözler kullanmış, Murat Bey’in Bingöl depreminde çok başarılı işlere de imza attığını hatırlatmıştı. Kurum’un 81 ilde olduğu gibi Bingöl’de de halkın sevgisini kazandığını, nerdeyse Bingöl’ün bütün sokaklarını bildiğini, toplumsal değerler kısmı üzerinden çalışkan bir bürokrat olduğu ifadelerini duyduk. 

Van, İzmir depremleri, Antalya ve Muğla’daki afetler ve ülkenin dört bir yanındaki diğer tüm sorunlar… Böyle deneyimli bir isim, İstanbul’a ancak derman olur. İstanbul şimdiden Murad’ına erdi desek yeridir. Allah yar ve yardımcısı olsun diyelim…

Vesselam…

Yeni Akit

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat