Dünyanın En Zengininin Hayatından Kesitler ve Öğütler

  • GİRİŞ24.09.2012 08:49
  • GÜNCELLEME24.09.2012 08:52

Önceki gün mesaj kutuma bir dostumdan "bir büyükten tavsiyeler " adı ile bir mesaj düştü. Okuduğumda aşağıda sizlerle paylaştığım iş dünyasının ikinci en büyüğü Warren Buffet'le CNBC de yapılan bir söyleşiden imbiklenmiş bazı öğüt ve tavsiye başlıklarının olduğunu gördüm.Bir an yazılanların tamı tamına doğru olup olmadığı konusunda endişe yaşadıktan sonra, tamamen doğru olmasa da zararı var mı diye mülahaza ettim ve faydasının daha çok olacağını düşünerek aktarmaya karar verdim. Warren Buffet : Hayır kurumlarına 31 milyar dolarlık bağışta bulunmuş, dünyanın en zengin 2. kişisi . Hayatına dair unutamadıklarını ve hayata dair oldukça ilginç düşüncelerini bu söyleşide dinleyicileri ile paylaşıyor.

İlk hisse senedini 11 yaşında aldığını ve satın almaya çok geç başladığı için şuan pişman olduğunu anlatıyor! O zamanlarda gerekli şeylerin çok ucuz olduğunu ifade ediyor ve Çocuğunuzu yatırım yapması için cesaretlendirin mesajını veriyor.
Gazete teslim etme işinden biriktirdikleriyle 14 yaşında küçük bir çiftlik aldığını ve insanın küçük birikimlerle birçok şey satın alabileceğinin canlı ispatını sunuyor ve ardından da Çocuğunuzu birkaç iş türüne başlaması ve isabetli olanda karar kılması için cesaretlendirin mesajını veriyor.

Hala 50 yıl önce, evlendikten sonra aldığı Omaha şehir merkezinde bulunan 3 yatak odalı evinde yaşıyor. O evde ihtiyacı olan her şeye sahip olduğunu söylüyor. Evinin bir çiti yada koruma duvarı da yokmuş.Bunu anlatırken de ihtiyacınızdan fazlasına heves etmeyin ve almayın , çocuklarınızı da böyle düşünmeleri için cesaretlendirin mesajı veriyor.

Her yere kendi arabasıyla gittiğini , bir şoförü yada koruması olmadığını; dünyanın en büyük özel jet şirketine sahip olsa da, mecburiyet olmadığı sürece özel jet ile seyahat etmediğini ifade ederek yalın olmanın ve yalın kalmanın önemini anlatmaya ve daima ekonomik olarak nasıl başarıya ulaşılacağını düşünmeye verdiği önemi vurguluyor.

Şirketler grubu Berkshire Hathaway, kendisine ait olan 63 şirketten oluşuyor. Her yıl şirketlerinin yöneticilerine sadece o yılın amaclarını belirten bir mektup yazdığını; asla toplantı yapmadığını yada düzenli aralıklarla şirketlere uğramadığını ifade ediyor ve doğru işleri doğru insanlara ver; başarı ardından gelir, mesajını veriyor.
O mektuplarda yöneticilerine sadece 2 kural belirttiğini ifade ediyor: Kural 1: Hiçbir hisse senedi sahibinin parasını kaybetme . Kural 2: 1.kuralı unutma! Böyle yapmakla Amaçları belirle ve insanları onlara odakla , sonra da sonucu kontrol et mesajını veriyor.

Söyleşisinde yüksek sosyete grubu ile sosyalleşmediğini, eve geldikten sonra hoşça vakit geçirmek için kendine mısır patlattığını ve televizyon seyrettiğini , cep telefonu taşımadığını ve masasında bilgisayarının olmadığını ifade ederek Gösteriş yapmaya çalışmayın, sadece kendiniz olun ve ne yapmaktan keyif alıyorsanız onu yapın mesajını veriyor.

Bill Gates Warren Buffet ile ilk kez 5 yıl önce karşılaşıyor, başlangıçta Buffet'le herhangi bir ortak yanlarının olmadığını veya çok az olduğunu düşünerek görüşmeyi yarım saat olarak ayarlıyor; fakat Buffet ile görüşünce birliktelik 10 saat sürüyor ve Bill Gates, Warren Buffet'in hayranı olarak görüşmeden ayrılıyor.

Gençlere tavsiyeleri;

"Kredi kartlarından uzak durun, kendinize yatırım yapın ve unutmayın ki : A) Para adam yapamaz; ama adam para yapabilir. B) Hayatınızı olduğunuz gibi yalın yaşayın. C) Başkalarının söylediklerini yapmayın, sadece dinleyin. Daha sonra sizi ne iyi hissetiriyor sa onu yapın. D) Markalara bağımlı olmayın; sadece sizi rahat hissettirecek şeyleri giyin. E) Paranızı boşa harcamayın, sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeylere harcayın. F) Son olarak, bu hayat sizin, o halde neden başkalarına hayatınızı yönetmesi için fırsat veriyorsunuz."

Sonuç " MUTLU insanlar illa ki herşeyin EN İYİSİNE sahip olanlar değil, tersine sade bir şekilde yollarında bulduklarına değer verenlerdir. " Unutmayalım ki mutluluk ve başarı uzaklarda değil ; hemen yanı başımızda. Yeter ki onu idrak edecek algıya ve görecek gözlere sahip olalım.

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat