ABD seçimleri ve Türkiye ekonomisine etkisi

  • GİRİŞ08.11.2012 16:18
  • GÜNCELLEME09.11.2012 07:31

Uzun, başa baş ve  kıran  kırana bir mücadeleden  sonra  dün  Obama  ipi göğüsleyen  lider olarak  zaferini ilan etti ve seçim sürecine  noktayı koydu. Yahudi Lobisinin Romney'i desteklemesine  rağmen ABD  halkı  ikinci  kez  Obama'ya ABD imparatorluğunun  başkanı  olma  hakkını verdi.

Bu aynı anda  Dünyanın da  lideri olma  anlamına gelmektedir. Zaten  ABD seçim sonuçlarının tüm dünyada  bu kadar  yakın takibe alınmasının başka  anlamı  olamazdı herhalde.

Ancak  Başkan  Obama'nın  ikinci  dönemi   oldukça  keskin virajlarla  dolu . Seçim biter bitmez  eski Merkez  Bankası  Başkanı  Greenspan önümüzdeki  günlerde  gündemi oldukça  işgal edecek olan ABD Bütçesi  Borçlanma  tavanının artırılıp artırılmayacağı konusuna  negatif katkı sağlayarak 'Mali Uçurum' dolayısı ile 600Milyar $'ı bulacak bütçe kesinlerini  gündeme getirdi.

Oysa bu ABD ve Dünya  ekonomisi  için kabus  görmek gibi  bir şey. ABD  bütçesinde bu büyüklükte  kesintiye  gidilmesi demek hem ABD  açısından hem de  toparlanmaya  çalışan dünya  ekonomisi  açısından  oldukça  büyük  risk taşımaktadır.

Bundan dolayı   Obama  krizden daha  yumuşak   ve  daha  tabi  çıkış  öngörmektedir. Nitekim Obama'nın izlediği parasal genişlemeye  paralel  istihdam verilerindeki  olumlu gelişme de  bunu  doğrular vaziyettedir.

Ayrıca  Obama'nın yeniden seçilmesi (parasal genişleme  politikasının devam edeceği varsayımına dayanarak) ve  Fitch'nin Türkiyenin  kredi notunu  bir kademe  artırarak  yatırım  yapılabilir statüye  çıkarmasının eş zamanlı olması hem  güzel bir tevafuk hem de  manidardır.

Yeni durum aksine göre  her halükarda Türkiye  ekonomisi  açısından sıcak para riskini  yönetilebildiği derece  pozitif  katkı sağlayacaktır.

Çünkü ABD'de  seçim sonuçlarını ihtiyatlı bir şekilde bekleyen  yaklaşık 1.5 trilyon dolar vardır. Parasal genişleme  politikası  devam ettiği sürece  bu para  bizim gibi  görece daha  karlı imkanlar sunan gelişmekte  olan piyasalara  akacaktır.

İşte  bütün mesele  diğer  derecelendirme  kuruluşlarından  da gelmesi  beklenen not artırımı ile  birlikte oluşacak  olumlu havanın  Türkiye'yi sıcak para cennetine  çevirmesinin  önüne geçerek  tersine  gelecek yatırımların  uzun vadeli  ve  imalata , ihracata  etkili olacak şekilde  çekilebilmesidir.

Beceriksizlik yapar ve  bu treni kaçırırsak bundan sonraki tren bir daha  gelir mi gelmez mi kimse bilmez!!

Şahin Nursaçacan / Ekotrent

Yorumlar1

  • levent 11 yıl önce Şikayet Et
    bu para bollugunda. elektrik otoyol gaz dagitim ozellestirilmeli yapilmali - 2b den gelen para da kullanilarak hazine borclanma faizleri %5 in altina indirilmeli borclanma vadesi 5 yil in ustune cikarilmalidir
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat