Huzur Adası için sürdürülebilir başarıyı yakalamak

  • GİRİŞ17.11.2012 13:08
  • GÜNCELLEME17.11.2012 13:08

Huzur Adası  olabilmek için  Sürdürülebilir  Başarıyı Yakalamak

Tıpkı Arap  baharında Tunus'ta  üniversite  mezunu  genç ve işsiz  birinin rejimi  protesto  maksadı ile kendini yakmasının etkisi ile  Arap coğrafyasının karışması gibi  İspanya'da da  bir kadının  evinin tahliyesi  esnasında   intihar etmesi Avrupa'nın  23 ülkesinde  halkın sokağa taşmasına ve kemer sıkma politikalarına  karşı eylem  yapmalarına  neden oldu.

Görüldüğü kadarı ile  yaşlı kıtada işler  kısa zamanda  sular  dinecek  gibi  gözükmemektedir. Zira  Avrupa  Merkez  Bankası  Euro  Bölgesinin   bu sıkıntılardan kurtulmasının  panzehiri olan  ekonomik büyüme ile  alakalı kaygı verici bir şekilde  2013  büyüme rakamlarını  nerede ise  % 0 olarak  revize etmiştir.

MENA  bölgesinin Ortadoğu bacağında İran , ırak  ve Suriye  üçlüsünün  nev- i şahıslarına  münhasır  sebeplerden   ötürü  durum pek parlak  görülmemekte hatta  bu gidişatla  durumun  daha da  sıkıntılı hal alacağı  izlenimi  sergilenmektedir.

Kuzey Afrika   ülkelerinde ise  nispi bir  sessizlik hakim olsa da  her şey  bıçak sırtında  olup  her an  yeni huzursuzlukların  çıkması  an meselesidir. Bir de  bölgede   sosyal çalkantılara  girmemiş  ama  kenarında   dolaşan  Ürdün gibi, nispeten girmiş ama  henüz   kontrolden çıkmamış  Lübnan gibi  ülkeleri de hesaba  kattığımızda ne batımızda  ne de doğumuzda  barıştan ve  huzurdan bahsetmek  çok mümkün görülmemektedir.

Evet ne doğumuzda ne de batımızda   sosyal ve ekonomik  sebeplerden  ötürü  büyük kargaşaların  yaşandığı  coğrafyamızda  yükselen yıldız  olarak  Türkiye'nin   huzur adası olması  ve bunu sürdürülebilir  bir hüviyete  kavuşturması  hem  sosyal  hem de  ekonomik kazanımlar açısından  oldukça  büyük  önem arz etmektedir.

Hatta  Huzur Adası olmayı ve kalmayı  başarmamız  tarihi bir  fırsat olarak karşımızda  durmaktadır. Normal zamanlarda  çok dikkat  çekmeyecek olan  bu  durum kendine  güvenli liman  arayan sermaye  için  Fitch'in  not artırımı ile beraber  diğer  derecelendirme  kuruluşlarından da aynı doğrultuda  değerlendirme gelmesi  halinde çok daha önemli  hale gelecek ve  çok bariz bir şekilde  dikkat  çekecektir.

O nedenle 10. Kalkınma  Planının yapıldığı  bugünlerde  önümüzdeki  beş yıla  güvenle bakabilmek ve ardından  2023  vizyonunu   yakalayabilmek için  kısır  çekişmeleri bir kenara bırakıp iç  meseleleri  çözüp sürdürülebilir  büyümeyi mümkün kılacak   reformların  hayata geçirilmesine  odaklanmalıyız.

Reformların  başında  siyasi istikrar  açısından olmaz ise  olmaz nitelikte olanı  Sivil Anayasa  reformudur. Bunu   mutlaka  başarmalıyız.  

Ardından  eğitimin okullaşma  boyutunu hallettikten sonra niteliğe yönelmeli  ve  içeriğinin zamanın  ihtiyaçlarına göre yeniden  şekillendirilmesi  ve  öğretmen  kadrosunun  zihni dönüşüm ve gelişimini  sağlamak için  öğretmenlerin  eğitimine , bürokrasinin  yalınlaştırılmasına, iş gücü ve kaynakların verimliliğine , kayıt dışılık ile   etkili mücadeleye  yönelmeli  ve yapılan reformların  etkinliğini sürekli kontrol etmek için PUKO  döngüsünün kurulmasına  ihtiyaç vardır.

Büyük olacağız  demekle  büyük olunmaz . Büyük olmayı  planlayarak ve  bu planın gereklerini yerine  getirerek  büyük olunur.

Şahin Nursaçan / Ekotrent

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat