Ekonomide yenilikçi yaklaşımların önemi!

  • GİRİŞ01.02.2013 15:50
  • GÜNCELLEME01.02.2013 15:53

Orta gelir tuzağından kurtulmanın  panzehiri ürettiğimiz  mal ve  hizmetleri   daha  yüksek  katma  değerli hale getirmektir. Katma  değer  bakımından  yüksek mal ve  hizmet üretmenin yolu ise yapılagelen  işlere rakiplerden ve takipçilerden daha  farklı getirmekten  geçmektedir. Yapılmakta  olan bir işe  nasıl farklılık getirilebilir ki diye  düşünenler  olacaktır. Burada dikkat  çekilmesi gereken  en önemli  mesele, işin  kolay  ya da  zor  farklılaştırılması  değil.

Zihinlerin  bu konuya  ne kadar  yatkın olduğu ya da  olmadığıdır. Eğer  zihinler  yaptıkları  işin  daha  iyisini ve  mükemmelini aramaya  odaklanırsa  bunu  ne yapıp edip geliştirirler. Yoksa  eski köye  yeni adet  getirilir mi! Ön kabulü ile koyulan bir  iş  asla  farklılaşmaz ve gelişmez. Bugün bu  tabunun  yavaş yavaş yıkılıyor olması   bir taraftan  mutluluk verirken  diğer taraftan  ivmeyi  nasıl ederde artırırız  sorusunu  sormadan  edemiyoruz.

Bu bağlamda bugünün gelişmiş piyasalarına bakıldığında ilk göze çarpan unsur bilgi ve tecrübe ile yoğrulmuş  ürün ve hizmetlerin farklı bir tasarım ve anlayışla müşteriye sunumudur. Evet farklı  anlayış ve tasarım. Tasarımın gücünü kavramak  açısından 10. Kalkınma  Planı Mobilya Komitesi raporunda yer alan şu tanıma  bakmada yarar vardır. "Tasarım; Bireysel beklentilerden sosyal beklentilere, milli beklentilerden uluslararası beklentilere, pazarlamacıdan üreticilere ve daha önemlisi çevresel beklentilere kadar farklı alanlara cevap veren ve aynı zamanda sosyal, kültürel, siyasi etkinliği olan güç potansiyelini üzerinde bulundurmaktadır . Çünkü, tasarım dünyayı hareket ettirme, yönetme güç ve yeteneğine sahiptir [1]."

Şu anda  İstanbul'da  İstanbul Fuar Merkezinde  Türk Mobilyası  görücüye çıkmıştır. Fuara  yurt içinden ve dışından  oldukça  fazla  katılım olduğu  görülmektedir. Katılımcıların da  ısrarla  üzerinde durdukları  ve  aradıkları nokta  tarz ve tasarımı ile öne  çıkan  ürünlerdir. Nitekim  koyunu  özümsemiş ve  bunu  çizgilerine taşımış  firmaların stantları  özellikle yabancı   ziyaretçilerin  hücumuna  uğradığı  gözlemlenmektedir.

Unutulmamalıdır ki  "zamanla  gitmeyen,  zamanla  gider ".

Şahin NURSAÇAN / EKOTRENT

Yorumlar1

  • Dr. Çetiner 11 yıl önce Şikayet Et
    Orta gelir tuzağından kurtulmak çözüm mü?. Sayın yazar Orta gelir tuzağından kurtulmak çözüm müdür? ABD ve AB'deki hemen hemen tüm ülkeler yüksek katma değerli ürün ülkeler değil mi? Peki neden çöküyorlar? Değersayım değişimi şart.
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat