Beyaz köpekbalığıyla 1861 km!
- GİRİŞ11.02.2009 10:22
- GÜNCELLEME11.02.2009 10:22
MITSUBISHI LANCER
Dilerseniz köpekbalığını ilk olarak nerede gördüğümü söyleyerek başlayayım; Bir totem reklâm tabelasında.. Kısıklı Caddesi’nin tam Altunizade’den Boğaziçi Köprüsü’ne ayrılan bölümünde, yolun sol tarafında yüksekçe konumlandırılmış totemde, Mitsubishi Lancer Sports Sedan son sürat yol alırken, reklamın sloganı ise şuydu: “Köpekbalığı karaya çıktı.” İşte tam da o anda bu köpekbalığıyla karaya çıkma heyecanı sardı beni.
İlk Yüzleşme
Bir pazartesi sabahı aracı TEMSA yetkililerinden teslim alırken Lancer’in tamamen değişen yeni yüzüyle karşılaştım. Keskin hatlar ve sert bakışlı gözleriyle ilk kez yüzleştim. Servis görevlisi arkadaş son kontrollerini yaparken ben de aracın arka kısmına yöneldim. Geriye doğru yükselen yapıyı ve kısa bagaj kaputunu görünce daha seri gidebilmesi için tasarlandığını düşündüm. Bu tam bir ralli aracı formuydu.
Lancer “İnform” ve “İnvite” olarak 1.5 109 PS 5 vitesli manuel ve yine 1.5 109 PS 4 vites otomatik şanzımanın yanı sıra daha üst spor donanım olan “intense” 1.8 145 PS motor seçenekleriyle sunulmuş. TEMSA yetkililerinin satış konusunda en çok güvendikleri model otomatik şanzımanlı “İnvite” donanımı olacak ki, teste bu aracı ayırmışlar. Bence doğrusunu da yapmışlar.
İzlenimler
Bu beyaz köpekbalığının sürücü koltuğuna oturduğumda, spor otomobillere özgü, beni tam olarak kavrayan alçak konumlandırılmış koltuğuna gömülünce huzur buldum. Tam istediğim gibiydi. Sonra sade ama fazlasıyla ergonomik iç mekan dizaynına şahit oldum. Bu mutluluğumu artıran ikinci neden oldu. Üçüncü mutluluğu ise kontağı çalıştırıp radyonun düğmesine dokunduğumda yaşadım. Kulağıma gelen müziğin soundu kusursuzdu. Bu kalitenin asıl sebebinin ise 30 yıllık deneyime sahip Rockford Fostgate Premium müzik sistemi olduğunu sonra öğrendim. Üstelik bu sitem bire bir Yeni Lancer için dizayn edilmişti.
Görüş kusursuz
İlk tanışmanın ardından ofise yetişmek için TEMSA’dan çıktım. Görüşün mükemmelliğini otobana çıktığımda daha çok fark ettim. Küçük göz hareketleriyle sağ ve sol manevralarımı rahatlıkla yapabiliyor ve kendimi 8 hava yastığının da verdiği güvenle daha emniyette hissediyordum. Yavaş yavaş hızımı artırmaya başladığımda iç mekanda tek rahatsız eden şeyin asfalt gürültüsü olduğunu fark ettim. Bu durum biraz canımı sıkmıştı. Hızım 120 km/h’ye çıktığında ise motordan turboya benzer farklı bir gürültü geldiğini hissettim. Bu ise sportiflikle uğultu arasında bir tonu çağrıştırıyordu. Asfalt gürültüsü içeriye bu denli yansımıyor olsaydı belki bu ses kulağa daha hoş ve sakin gelebilirdi. Otomobilin daha yüksek hızlardaki performansını uzun yol kısmında belirtmeliyim.
Sade fakat detaycı
Lancer’la gün geçtikçe daha çok kilometre yaptım ve sade konforuna rağmen detayların zekice düşünülerek donatıldığına şahit oldum. Örneğin otomatik ışık sensörü, yağmur sensörü, üç kez yanıp söndükten sonra duran silecek modu, bununla birlikte hıza duyarlı silecekler, sürücü kapısına has, kapı kolunun çekilmesiyle merkezi kilidin de açılmasını sağlayan mekanizma.. Ses sistemini zaten söyledim. En önemlisi de Klima. Sıcaklığı araç içerisinde o kadar eşit dağıtabiliyor ki, ayaklarını ısıtma konusunda birçok araçta muzdarip birisi olarak bu kış günü Mitsubishi’yi takdir etmeden geçmemeliyim.
Uzun yol heyecanı
Lancer’ı yaklaşık beş gün şehir içinde kullandıktan sonra uzun yola çıkmanın vakti gelmişti.
Otomatik şanzımanın şehir içinde tek dezavantajını park etmede yaşadım. Sensörler uyarı görevini kusursuz yerine getiriyor fakat gaz pedalının hassasiyeti kısa manevra yapmanızı biraz zorlaştırıyor.
Çantalar için bagajı açtığımda karakteristik olarak yüklemeye uygun bir yapısı olmadığına, görerek şahit oldum. Yükleme eşiğinin yüksekliği yerleştirmede sorun çıkarsa da çantaları sığdırma konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Ağır sayılamayacak bir yük ve sürücü artı üç yolcu ile hareket ettik.
Ağırlıktan etkilenmiyor
Otomobilin çekiş gücü yüklü bagaja ve doluluğa rağmen en ufak bir şekilde düşmedi. Bu memnuniyet vericiydi. Neredeyse aynı hızlanma değerinde devrini alıyor ve vites değişimlerini aynı değerlerde yapıyordu. Bu, köpekbalığının sadece durgun sularda değil dalgalı okyanuslarda da diğer balıklarla rahatlıkla baş edebileceğinin göstergesiydi.
İletişim kurun
Lancer’la yolculuk sürdükçe tam bir motivasyon aracı olduğunun farkına vardım. Koşullara uygun kullanılmadığında kesinlikle size tam bir performans sağlayamayacağını fakat uygun koşullarda ve doğru yönlendirmelerle kullanıldığında üst düzey bir performans sağladığını anladım. Bu, hızlanma, vites değişimleri, devir ve gaz pedalına dokunduğunuzda vereceği tepkiye kadar geniş bir konu. Otomobille sadece bir kaç kamyon ve otomobil görebileceğiniz kadar boş ve az kullanılan yaklaşık 35 km.lik İzmir-Balıkesir otobanında 190km/h hız yaptım. Aracın 140km/h’nin üzerinde daha da iştahlandığına şahit oldum. Sanki yeniden şahlanma gibi bir şey. Bu hızlarda ben ve otomobildekiler herhangi bir endişe yaşamadık. Fakat artan gürültü kulaklarımızı tırmalamaya başlamıştı bile. Fakat burada daha 5.000’lerde olan kilometreyi de hesaba katmak lazım.
Herkes halinden memnun
Kullandığım otomobille ilgili fırsat buldukça birlikte yolculuk ettiğim kişilerin de görüşlerini alırım. Önde yolculuk eden Saygıdeğer Ali Rıza ağabey 1.80 boyunda uzun bacaklı ve kalıplı bir ağabeyimizdi. Dolayısıyla dizlerinin rahat edebilmesi için koltuğunu iyice geriye yaslamak zorundaydı. Buna rağmen Tam arkasında oturan yine benzer ölçülerdeki değerli dostum Selçuk diz ve omuz mesafesi noktasında herhangi bir şikâyetinin olmadığını, hatta uyurken bile rahatsızlık duymadığını dile getirdi. Büsbütün kavrayan rahat koltuklar ise zaten herkesten olumlu not almıştı bile. Hatta arka koltukların arasında sırtlıkta yer alan yatırılabilir bardak tutucunun ise özellikle uzun yolculuklarda ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha fark ettim.
Az zaaf, yüksek not
Gelelim dönüş yoluna. Uzun yol testinin bir çok faydası var. Otomobili daha iyi tanımanız için birçok fırsat sunuyor. Bir kişiyle ne kadar çok vakit geçirirseniz o kadar çok zaafıyla karşılaşırsınız. Otomobiller için de bu böyledir. Lancer’la da uzun vakit geçirmeme rağmen yukarıda da detaylı belirttiğim gibi ciddi bir zaafla karşılaşmadım. Performans, yol tutuş, konfor, ergonomi gibi temel özelliklerden ortalamanın üzerinde bir notu kesinlikle hak ediyor. Görünüş ve dış dizayn konusundaki çekiciliğine ise kimse itiraz edemez. Zaten otomobille karşılaşan kimse bu konudaki hayranlığını gizlemedi.
Fabrika değerleriyle örtüşen tüketim
Günümüz ekonomi koşullarında en çok merak edilen konuya en son değinelim. Zira dönüş yolunda artık yakıt tüketimi hakkında da detaylı fikirler oluşmaya başlamıştı. Genel anlamda ortalama hız sınırlarının üzerinde bir sürüş gerçekleştirdik. Ki fabrika değerlerinin yer aldığı ortalama 90km/h üzerinden hesaplan değerlerle bugün bu teknolojiye sahip araçlarla şehirlerarası yolda seyreden kalmış mıdır bilmiyorum.
Ortalama tüketim 7/100 km/h olarak gösteriliyor kullanma kılavuzunda. Ortalama hızımı saatte 120 km/h olarak aldığımda, hesaplamalarım sonucu 100 km/h’de şehir içi ve şehri dışı olarak ortalama 7,14 litrelik bir tüketim gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim ki bu da fabrika değerleriyle neredeyse aynı sonucu veriyor. Demek ki 59 litre hacmindeki 1 depo ile 826 km. yol kat edilebiliyor. Test sonucunda en azından fabrika değerleriyle örtüşen bir sarfiyat ortaya koyduğumuzu görmüş olduk. Sadece şehir içi tüketim oranlarını hesapladığımda da neredeyse birebir örtüşen oranlarla karşılaştım. (Kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2 lira 80 kuruş olarak baz alınmıştır)
Lancer kullanmaktan keyif aldığım bir otomobil olarak hafızamdaki yerini çoktan aldı. Beyaz sırtı, geniş solungaçları ve sert bakışlarıyla da açık denizlerdeki rakiplerine meydan okuyacak gibi görünüyor.
Emniyet kemerleriniz bağlı, kısa farlarınız ve yolunuz daima açık olsun. İyi sürüşler.
Teknik Özellikler:
Motor: DOHC 16 Valf MIVEC
Motor hacmi: 1499 cc
Maksimum güç: 109/6000
Maksimum tork: 143/4000
Yakıt tipi: Kurşunsuz benzin
Depo kapsitesi: 59 Lt.
Hızlanma (0-100 km/h) saniye: 14,3
Yakıt tüketimi (L./100km):
Şehir içi: 8.9 lt. şehir dışı: 6 lt. kombine: 7 lt.
CO2 oranı (g/km) : 168
Ağırlık: 1280 kg.
Salih ÖZDERYA - Haber 7
Salih ÖZDERYA - Haber 7
Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol