Hyundai'nin en akıllı otomobili "ix20"

  • GİRİŞ07.08.2011 09:27
  • GÜNCELLEME07.08.2011 09:27

Motoru çalıştırmanızla gelen naif ses, direksiyona ve vitese dokunduğunuzda sizi saran yumuşaklık adeta Hyundai otomobillerdeki “ruh ikizliği” tanımıyla eşdeğerdir.

ix20 bana bu keyfi sunmuş olduğu donanım ve konfor özellikleriyle fazlasıyla yaşattı.

“ix” serisin bu çok önemli üyesi, markanın MPV “B” sınıfındaki yerini dolduruyor.

Matrix modeliyle kıyaslandığında Hyundai grubundaki değişimi en güzel ifade eden model olduğunu söyleyebilirim.

Otomobilin üzerini bütünüyle kaplayan panaromik cam tavan, tavanı örten şık perdeler, içeriden katlanabilen yan aynalar, park sensoru, iç aynaya entegre geri görüş ekranı, hız sabitleme ve yokuşta kalkış gibi konfor ve güvenlik özellikleri onu daha cazip hale getiriyor.

İç mekan geniş ve rahat. Yüksek oturma pozisyonuna rağmen koltuklarda kendinizi iyi hissediyorsunuz. Direksiyon ve üzerindeki kumanda tuşları yolculuğunuzu kolaylaştırıyor. Üstelik bu kez yol bilgisayarı bilgilerini değiştirmeye yarayan “TRIP” düğmesi direksiyonun üzerine alınmış. Nihayet doğru yer bulunmuş.

Motor performansı açısından asla değerlendirmeye alınmayacak bu otomobil, içinde bulunduğu şartların çok daha üzerinde bir kabiliyet sunuyor.

Kullandığım araçtaki 1,4 litrelik 77 PS gücündeki dizel motoru oldukça başarılı buldum.  Ayrıca çok düşük devirlerde sunmuş olduğu yüksek tork değeriyle de dikkat çekiyor. Daha yüksek hızlarda artık hissedilmeyecek bir aşinalığa dönüşen motor gürültüsü, ne yazık ki uzun beklemelerde akla yalıtım konusunu getiriyor.

Kullanım maliyetini esas alarak sunulan ix20, yine 1,4 litre olmak üzere 90 PS’lik dizel ve benzinli, 1,6 litre 125 PS olmak üzere de bir adet benzinli modele sahip. Ayrıca benzinli modelde otomatik vites seçeneği de mevcut.

Hyundai artık ince eleyip sık dokuyor. Buna kimsenin itirazı yok. Örneğin, camların aküden aldığı güçle, kontak kapandıktan sonra bile bir süre açılıp kapanabiliyor olması önemli ve gerekli bir ayrıntıdır. Gayriihtiyarî açık kalan camları kapatmak için kontağı yeniden çalıştırmak zorunda kalmadığım için kendimi mutlu hissetmiş olmam bile yeter.

Araçla ilgili not aldığım tek olumsuzluk, aracın hareket etmesiyle birlikte devreye giren kapı kilidinin elle açıldıktan birkaç saniye sonra hemen devreye girmesi. Bu sürenin kısalığı dışarıdan aracınıza alacağınız kişilerde ve sizde zaman zaman rahatsızlık yaşatıyor.

Tüketim konusunda endişeleriniz varsa, buna mukabil kısa ve uzun mesafeleri daha anlamlı hale nasıl getirim diyorsanız, çocuklarınızın rahatı sizin için öncelikli bir mesele ise ix20 tam da size hitap ediyor.

Bu otomobili, henüz trafiğe çıkmış sürücülere de tavsiye ediyorum.

Yazımı tamamladıktan sonra gelen bir bilgi de otomobil hakkındaki olumlu yargılarımı haklı çıkarıyor sanki.

Gelen mailde, İngiliz Auto Express’in, ix20’yi MPV-B segmentinin en iyi otomobili seçtiği yazıyor.

Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat