4X4 opsiyonuyla "Insignia" daha mı güçlü?

  • GİRİŞ14.08.2011 11:26
  • GÜNCELLEME14.08.2011 11:26

Sedan modelinin ardından piyasaya sürülen Sports Tourer”  versiyonu,  Insignia’nın güçlü fiziğinin bu modelde de başarıyla harmanlandığını gösterdi bize.

Ardından opsiyonel olarak tercih edebileceğimiz 4X4 seçeneği eklendi araca.

1,6 litre’den 2,8 litre 325 HP’ye kadar çeşitli güç ve hacimdeki benzinli motorlardan, 2,0 litre CDTI 130 ve 160 HP’lik dizel motorlara kadar geniş bir yelpazede sunulan Insignia, fiyat donanım kıyaslamasına bakıldığında premium sınıftaki rakiplerine göre oldukça avantajlı bir konumda bulunuyor.

Size, Adaptif 4X4 opsiyonuyla oluşturulmuş “2,0 litre 160 HP” gücündeki dizel motordan bahsedeceğim.

Bu güçlü dizel motor, neredeyse gaza dokunduğunuz anda, 1750-2500 devir aralığında en yüksek tork değerine yani 350 Nm’ye çıkıyor. Maksimum gücü olan 160 HP’ye ise ortalama 4000 devirlerde ulaşıyor.

“Sürüşe duyarlı şasi teknolojisi” denen sürüş sistemi, “Sport” ve “Tour” olarak ikiye ayrılıyor. “Tour” daha sakin klasik bir sürüş karakterine sahipken, “Sport” daha agresif ve sert bir karakter ortaya koyuyor. Hatta Tour’dan Sport moduna geçtiğinizde göstergelerin rengi bile beyazdan kırmızıya dönüyor.

Insignia’nın normal modda bile “agresif ve atak” bir araç olduğunu söylemeliyim. Bu yüzden “Sport” modun, dört tekerlekten çekişi de eklediğimizde ekstra tüketim anlamına geldiğini belirtmekte fayda var. Yine de daha duyarlı direksiyon tepkileri, daha sert amortisörler gibi ekstra zevkleri olanlar için lafım yok.

Sedan bir otomobilde 4X4’e gerek var mı?

4X4 denince insanların aklına “arazi aracı” geliyor. Bir anlamda öyle…  Çünkü arazide kullanılacak bir araç mutlaka içinde bulunduğu şartlara uygun teknik özelliklere sahip olmalı. Yani güçlü ve girişken özellikler taşımalıdır. Bunun olmazsa olmaz şartlarında biri de motorun dört tekerleği de aynı oranda beslemesidir. “Güç ve yüksek kabiliyet”  mantığıyla bakıldığında asfaltta kullanılacak orta üst sınıf bir sedanın 4X4 özelliğiyle sunulmuş olmasını anlamak bu yüzden gayet mümkündür.

Bir asfalt aracı için iklim koşullarının belirgin olduğu yaz aylarında, bir sedan otomobildeki dört çeker özelliği “performans ve yol hakimiyeti” dışında fazla bir anlam ifade etmese de, değişken hava koşullarının yaşanacağı kış mevsiminde bu özelliğin daha çok öne çıkacağı aşikar. 4X4’ün sağladığı optimum denge ve güç, kaygan ve buzlu zeminlerde araca üstünlük sağlayacaktır.

Bana kalsaydı, yine de sürücüye bir tercih hakkı tanınmasını arzu eder, süreklilik yerine 4X4’ün “Sport” konumunda devreye girmesini uygun görürdüm.

 

0-100 km hızlanması 9,6 saniye sürüyor

6 kademeli otomatik şanzımanla sunulan araç, maksimum 215 km/h hıza ulaşıyor. 0 - 100 km hızlanmasını ise ortalama 9,6 saniyede gerçekleştiriyor.

Insignia 70 litre yakıt tankına sahip ve bu modelin ortalama tüketimi fabrika verilerine göre 100 km/h’de 6 - 6,2 litre olarak verilmiş. Sanırım bu rakamları elde etmek için gayet sakin ve kontrollü bir sürüş gerçekleştirmeniz ve yolculuğun büyük bölümünü duraksamadan geçirmeniz gerekecektir.

Opel Insignia’nın diğer detaylarından yeniden söz etmeye gerek görmüyorum. Zira aracın iç ve dış donanımında henüz bir değişiklik yok. Kısa vadede bir yenileme operasyonunun yapılacağını da sanmıyorum. Genel detaylar için Ağustos 2009 tarihli “İlk Görüşte Aşk” başlıklı yazıma arşiv bölümünden ulaşabilirsiniz.

“Elektronik park frenini” elle çekmek

Belirtmek istediğim sadece bir kaç husus var;

Bunlardan biri “elektronik park freni”. Aracı stop edip vitesi “Park” konumuna aldığımızda adı “el freni” değil de “elektronik park freni” olan bu özelliğin, kendiliğinden devreye girmesi gerekmiyor mu? Yeni Astra yazımda da bunu belirtmiştim. Mantık bunu gerektiriyor zira unutuluyor.

İkincisi, araçta bir kontrol butonu var ki, bunu çok beğendiğimi bir kez daha söylemeliyim. Vites kutusunun gerisine yerleştirilen ve sağ elinizin parmaklarıyla son derece rahat kontrol edebileceğiniz bu buton sayesinde, dikkatinizi yoldan bir an bile ayırmadan radyo, bluetooth ve navigasyon sistemini tek bir merkezden yönetebiliyorsunuz.

Insignia, 4X4 motoruyla elbette daha güçlü ve daha yetenekli. Bagaj kapağına yerleştirilen CDTI etiketinin hemen yanındaki küçük 4X4 yazısı ise orta üst sınıf bir sedanın üzerinde hem dikkat çekiyor hem de karizmatik duruyor.

Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat