Efsanevi "DS" ruhu geri döndü

  • GİRİŞ22.01.2012 09:46
  • GÜNCELLEME22.01.2012 09:46

Citroen'in bundan tam 57 yıl önce ürettiği DS modeli fütüristik tasarımıyla döneminin karakteristik çizgilerini altüst etmiş, bu geleceği gören tasarım ve teknoloji anlayışıyla tam 20 yıl hayatta kalmayı başarmıştı.

Aerodinamik karoseri, yükseklik ayarlı süspansiyon sitemi ve direksiyon hareketine bağlı farlarıyla da dikkatleri üzerine çekmişti.

Deesse yani kısaca DS’in yeniden doğuşuna Citroen’in yeni DS4 modeliyle şahit olduk.

DS4’ün sıra dışı görüntüsü altında sunulan bir çok özellik, nostaljik hisler yaşatmasa da, farklı bir otomobilin içerinde olduğunuzu daha sürücü koltuğunu oturur oturmaz hissettiriyor.

İkinci nesil “Stop/Start” sistemi, otomatik şanzıman ve HDi motorla, o kadar başarılı entegre edilmiş ki, motorun stop edişini ve fren pedalına dokunmanızla birlikte yeniden çalışmasını neredeyse hissetmiyorsunuz bile. Bir dizel motordan gelen gürültüyse ancak bu kadar iyi yalıtılabilirdi.

Otomobil dışarıdan hiçbir fikir vermiyor. Ne logosu ne de ön ızgarası bir Citroen modelini çağrıştırmıyor. D ve S harflerinin özenle kazınarak otomobilin muhtelif yerlerine işlenmesi otomobile özel ve zengin bir karakter kazandırmış.

Kelebek camı havası veren arka kapı kollarının harikulade bir şekilde gizlenmiş olması, otomobile soğukkanlı bir “Coope” havası kazandırmış. Ön farlarsa adeta 70 model bir DS’in bakışlarını yansıtıyor.

Vites kolu olmayan otomobiller mi geliyor?

Bir otomobilde ilk kez karşılaştığım “kızaklı güneşlikler” ve “T şeklindeki minik vites kolu” çok ilgimi çekti. Her iki özellik de, geleceğe dönük bir tasarım dilini yansıtıyor. Bunun da ötesi artık vites kolu olmayan otomobiller mi acaba diye sormadan edemiyor insan.

Kullanımı ve içeriye girecek ışık miktarını sürücünün ayarlayabilmesine imkan vermesi bakımından kızaklı güneşlikler çok mantıklı bir buluşken, parmaklarınızın ucuyla kullanmanız gereken vites kolu biraz alışkanlık gerektiriyor.

Kişiselleştirilebilen bazı özellikler sürücüsüne bir çok imkanı da bir arada sunuyor. Beyazdan maviye doğru ayarlanabilen aydınlatmaların yanı sıra, masaj yapabilen ön koltuklar ve dilediğiniz hızın ayrı ayrı hafızaya alınabilmesi bunlardan sadece bir kaçı. Gösterge paneli ve orta konsola ait tüm aydınlatmalarsa direksiyon üzerindeki tek bir tuşla aniden devre dışı bırakılabiliyor.

DS4 ailece kullanabileceğiniz oldukça keyifli bir araç. Kadın ya da erkek tüm sürücülerin içinde kendini iyi hissedebileceği bir otomobil. Kompakt otomobillerle aynı boyutlarda bir yaşam alanı ve eşyalarınız için de ideal bir bagaj genişliği sunmakta.

Konforu gözeten süspansiyonlarına ve yüksek yapısına rağmen oldukça başarılı bir yol tutuş sağlayan DS4 yaşattığı güvenlik hissiyle de takdir topluyor.

1,6 HDi dizel motorun yakıt tasarrufu konusunda konuşmaya bile gerek görmüyorum. Motor, 3600 devirde 112 HP güç üretiyor.

Bu otomobil Citroen için harika bir adım. DS efsanesi içinse yeniden hayat bulma anlamına geliyor.

Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat