Hyundai Elantra Mode Plus emrinizde!

  • GİRİŞ26.02.2012 17:07
  • GÜNCELLEME26.02.2012 17:07

Seksenli ve doksanlı yılları, arka koltuk başlıkları bile olmayan, hava yastığı bir yana her tarafından yeller esen doğal klimalı otomobillerle geçirdi insanımız. İki binli yıllarda yükselen beklentilerle bugün en küçük bir detayın bile görmezden gelinemeyeceği bir noktaya gelindi.

İnsanoğlu, elinde taşıdığı tüm teknolojiyi artık otomobillerine entegre bir şekilde kullanmak istiyor. Bir otomobilde USB ve iPod bağlantı kanalları olmazsa olmazlar arasına girdi. Sesli telefon görüşmesine imkan veren Bluetooth teknolojisi ise bu bağlamda daha eski. Evet, üreticiler bugün en ufak bir detayı  bile gözden kaçırma lüksüne sahip değil.

Elantra günümüzün beklentilerini karşılıyor mu?

Otomobilimiz C sınıfı kompakt bir sedan. Hedef kitlesi ortalama 25 ile 40 yaş arasını kapsıyor. Benzinli, 1,6 litre ve 132 Beygir gücünde bir motora sahip. Dışarıdan, akıcı tasarımıyla kusursuz ve harika görünüyor. Sürücüsünü son derece rahat ettiren bir kokpite, bunun yanı sıra sürücü hariç üç kişinin daha içerisinde yayıla gerile yolculuk edebileceği kadar geniş ve keyifli bir oturma alanı sunuyor. Oldukça esnek bir sürüş karakteri ve sessiz mi sessiz bir motoru var. Bagajıysa, “acaba sonu nereye gidiyor” diye şaşırtan bir derinliğe sahip. Frenler güçlü, savrulma yok, hızlanma iyi, yakıt tüketimi ideal. Bütün bunlar bırakın hedeflediği kesimi, otomobil otoritelerinin de beklentilerini fazlasıyla karşılayacak cinsten.

İç dizayn çok pratik bir akılla, basit resmedilmiş. Özellikle otomobile asıl kimliğini kazandıran sade ama şık orta konsol dikkate değer. Burada manüel bir klima var ki, dijitalinden ayırt etmeniz mümkün değil. Bir başka detay da ortadaki havalandırma kanalları. Sıcak havayı hem göğsünüze hem de dizlerinize üfleyecek bir konuma sahipler.

İşte ergonomi böyle bir şey

iPod, AUX, USB gibi elektronik eşyalarınızı araç içerinde kullanabilmenizi sağlayan girişler vites topuzunun hemen önündeki cep içerisinde saklı.  Kapı iç panelleri de iyi dizayn edilmiş. Özellikle merkezi kilit, ayna ayarlama ve cam açma düğmeleri, sol kolunuzu kapı kolçağına dayadığınızda tam parmaklarınızın altına denk geliyor. İşte ergonomi böyle bir şey…

Koltuklar rahat ve gövdenizi büsbütün sarıyor. Beş kapılı otomobillerin tümünde arka koltukların rahatlığı, sundukları diz ve baş mesafeleri önemlidir. Elantra’nın arka koltukları da en az ön koltuklar kadar rahat ve mükemmel ölçülere sahip.

Bir sedan otomobil için arka koltukların ayrı ayrı katlanabilir olması da dikkate değer bir özellik. Üstelik bagaj içerisindeki kollar vasıtasıyla bu yatırma işlevini yerine getirmeniz de mümkün.

 Keyif kaçıran bir detay

Soğutma gözü olarak da kullanılan cebin kapağı aynı zamanda kolçak vazifesi de görüyor. Sağ dirseğinize göre ayarlanabilir olması aranan bir özellik. Fakat Elantra da bu kapak kızaklı değil ve kolunuzun altına gelmeyecek kadar geride.  Bu, keyif bozucu...

Bir de, bunca göz alıcılık içerisinde bir şey öylesine sırıtıyor ki yazmadan geçemem; plastik vites topuzu…

Hyundai Elantra, her konuda iddialı bir otomobil olarak çıktı karşımıza. Çok iyi bir reklam kampanyası ve adeta ödül seremonisiyle boy gösterdi bir anda. Bu yüzden de yazarken eleştiri çıtasını yüksek tuttuk. Buna rağmen görüp görebildiğim bunlardır.

Dizel motora gerek var mı?

Mode ve Prime Plus olarak iki ayrı donanımla sunulan Hyundai Elantra, bugün sadece benzinli motorlarla satılıyor. Düz ve otomatik şanzıman seçenekleri bulunan otomobili her iki donanım seviyesinde de otomatik vites özelliğiyle tercih edebiliyorsunuz fakat düz vites tercih etmeniz durumunda baz versiyona talim etmek zorundasınız ne yazık ki.

Aracın dizeline ise Türkiye’de motorin ve benzin fiyatları bu seviyelerde seyrettiği sürece gerek kalmayacak gibi görünüyor.

49.450 TL’den başlayan otomobilin fiyatı, donanım seviyesi ve şanzıman seçeneklerine göre 58,800 TL’ye kadar çıkıyor.

 Salih ÖZDERYA / Haber7
sozderya@yahoo.com
http://www.twitter.com/sozderya

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat