AK Parti’nin B planı

  • GİRİŞ21.03.2016 09:37
  • GÜNCELLEME21.03.2016 09:42

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’den HDP’li bazı milletvekillerinin dokunulmazlıklarını kaldırarak tarihi bir görevi yerine getirmesini istemişti. 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, hafta içi sürpriz bir çıkışla Meclis’te bulunan ve Karma Komisyon’da beklemeye alınan dokunulmazlık dosyalarının tamamına ilişkin dokunulmazlıkların kaldırılması için anayasaya bir geçici madde eklenmesini önerdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çekincelerini ve bakış farklılıklarını muhafaza ederek, böyle bir düzenleme gelmesi halinde destek vereceklerini açıkladı. HDP de dokunulmazlıkların kaldırılmasından yana olduğunu ifade etti.

Bu durumda, bütün partiler destek verdiğine göre dokunulmazlıkların kalkacağı gibi kesin bir hükme varılıyor olsa da böyle bir hüküm için henüz çok erken.

Aslında mevcut mevzuata göre dokunulmazlıkların kaldırılması, bir anayasa değişikliği yapmaktan daha kolay. Zira, anayasa değişikliği iki turda, gizli oyla ve Genel Kurul’da 367 gibi bir çoğunluğun kabul oyu vermesi ile mümkün olabilirken, bir milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması için Genel Kurul’da işaret oylaması ve toplantıya katılanların salt çoğunluğu yeterli olabiliyor. Burada, başka bir formül aranmasına yol açan dokunulmazlık dosyalarının sayısının fazlalığı dolayısıyla Meclis’in 4-5 ay kilitlenmesi kaygısı...

TARİH TEKERRÜR EDERSE!

AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin destek vereceğini açıklamasına rağmen, gizli oylama olacağı için de kimse şimdiden bu anayasa değişikliğinin gerçekleşeceğini kesin bir dille ifade edemez, bir risk olduğu çok açık. Değişiklik gerçekleşmezse de hiçbir parti bir diğerini suçlayamaz, kimin ne yönde oy kullandığı bilinemeyecek. 

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde, Meclis’te iktidarı paylaşan partiler dâhil hemen hemen bütün partilerin destek vereceğini açıklamasına rağmen cumhurbaşkanının beş yıllığına iki kez seçilmesini içeren anayasa değişikliği teklifi Meclis Genel Kurulu’nda kabul görmemiş, herkes için sürpriz (!) bir sonuç ortaya çıkmıştı. Benzer bir durum yaşanabilir. Teklife kabul oyu, 330 ile 367 aralığında kalırsa, referanduma gidilecek ve dokunulmazlıkların kaldırılıp kaldırılmayacağına ilişkin son sözü halk söyleyecek. 330 kabul oyu bulunamazsa, AK Parti dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu tekrar ele almak, tartışmak durumunda kalacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu kararı açıklamadan önce partisinin bölge milletvekillerinin içinde bulunduğu Türkiye’nin bütün bölgelerinden gelen milletvekilleriyle, hukukçu milletvekilleriyle görüştü. Partisinin yetkili kurullarında konuyu gündeme getirdi. AK Parti’nin son yapılan MKYK Toplantısı’nda da dokunulmazlıkların tamamen kaldırılmasının tartışıldığı öğrenildi ancak MKYK Toplantısı’nda söz alan bazı hukukçular dokunulmazlıkların tamamen kaldırılmasına karşı görüş bildirdi, bunun yol açacağı yeni krizleri örneklerle ifade etti.

Parti içinde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda tam bir görüş birliğine varıldığını söylemek zor. “Anayasada bir geçici madde formülü” ile sorunun aşılması yoluna gidildiği anlaşılıyor.

İKİNCİ SEÇENEK DEĞİŞİKLİK

Başbakan, Brüksel dönüşü, önerdikleri anayasa değişikliği teklifinin genel kurula kadar indirilmesinde kararlı olduğu mesajını verdi. Bu kadar geniş istişare sürecinde, anayasa değişikliği konusunda ifade ettiğimiz zorlukların konuşulmamış olması düşünülemez. O halde, bu değişikliğin gerçekleşmemesi halinde, bir “B Planı” da hazırlanmış olmalı.

Anayasa değişikliği gerçekleşmezse ne yapılacağı konusunda nabız yokladım. Anayasa değişikliği gerçekleşmezse, AK Parti’nin, içtüzükte dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesinin hızlandırılmasını sağlayacak bir değişikliği önerebileceği konuşuluyor. Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulacak Karma Komisyona, onun kuracağı hazırlık komisyonlarına tanınan birer aylık çalışma süreleri söz konusu.

İçtüzükte yapılacak bir düzenleme ile bu sürelerin kısaltılmasının “B Planı” olarak masaya getirilebileceği ifade ediliyor. Ama bütün bunların değerlendirilmesi için de anayasa değişikliği teklifinin akıbetinin görülmesi beklenecek.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat