Erdoğan DC’ye girerken

  • GİRİŞ28.03.2016 10:11
  • GÜNCELLEME28.03.2016 10:11

2009 yılında ABD’ye gerçekleştireceği ziyareti, o vakit Washington DC’de kalan bir Türk vatandaşı olarak heyecanla beklemiştim. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Washington DC’ye gelecek, siyasi geleceğine ilişkin türlü türlü kehanetlerde bulunanlarla yüzleşecekti!

Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Geçici Üyesi olarak İran’ı destekler tutumu Amerikalı yetkilileri çok rahatsız etmişti! ABD’nin dünyaca ünlü düşünce kuruluşlarında tıpkı bugünlerde olduğu gibi o günlerde de Türkiye’de Erdoğan’a alternatif aranıyordu! Hiç abartmıyorum, “Mustafa Sarıgül alternatif olabilir mi” diye nabız yoklayan ABD’li düşünce kuruluşlarını görünce hayretler içinde kalmıştım! Türkiye’ye ilişkin öngörülerinin ne kadar kuvvetli olduğunu varın siz düşünün! “Dünya siyasetine yön veren Amerikan rüyası bu mu ola ki” diye kendi kendime epeyce söylenmiştim. Ne tuhaf değil mi? O günlerde Erdoğan’a İran’ı desteklediği için diş bileyenler, bugün İran destekli Erdoğan’ı imha senaryoları üretiyor. Dahası, oralardaki bu savrulmalara ayak uydurmakta hiç zorluk çekmeyen muhipleri, dün olduğu gibi bugün de bu topraklarda varlıklarını sürdürmeye devam ediyor.

DC’de beni evinde misafir eden ABD’li aileye “Benim ülkemin Başbakanı gelecek” dediğimde, niye bu kadar heyecanlandığımı anlamakta güçlük çekmişlerdi. Neyse ki “Kim? Fotoğrafları var mı?” diye sorma nezaketini göstermişler, ben de onlara fotoğrafları eşliğinde Recep Tayyip Erdoğan’ı anlatmıştım. Aradan beş yılı aşkın bir süre geçti, şimdi Recep Tayyip Erdoğan onların yaşadığı bölgeye yarım saat uzaklıktaki Maryland’de külliye açılışı yapacak.

Fotoğraflarından tanımışlar, “Erdoğan geliyor” diye bana bir mail göndermişler. Erdoğan, ziyareti çerçevesinde, ABD’nin 100 şirketinden 25’inin üst yöneticileri ile bir araya gelecek. Ağır sanayi, havacılık sanayi, biyoteknoloji, enerji, gıda sektöründen dev şirketlerin CEO’ları ile görüşecek. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Ömer Cihad Vardan, Erdoğan’ın bu toplantıda 1 milyar doların üzerinde yatırım sözü almasının beklendiğini söyledi.

CUMHURBAŞKANI’NIN VEKİLLERE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünlerde ekonomi ile yakından ilgileniyor. Hafta içinde ağırladığı, TBMM Anayasa, Dışişleri ve AB Uyum Komisyonu üyesi milletvekillerine de “reformların devam etmesinin üzerinde kararlılıkla durduğu” mesajını verdi. Edindiğim bilgilere göre, Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin kişi başına düşen milli gelirinin 10 bin dolar civarında takılı kalmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi, ekonomide yeni bir hamleye ihtiyaç bulunduğunu, Meclis’ten reform yasalarının hızla geçmesinin bu hamle için gerekli olduğunu anlattı. Vekillerden çok çalışmalarını istedi. Kişi başına gelirde ulaşılması gereken ilk hedef olarak 15 bin doları işaret etti. Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin hızını kesen unsurlardan birisi olarak da Meclis İçtüzüğü’nü gördüğünü ifade etti.

“Meclis çalışmaya öğlen 14.00’te başlasa bile ancak akşam 19.00’da kanunların görüşülmesine geçilebiliyor. Bu içtüzük değiştirilmeli” görüşünü dile getirdi.

YENİ AÇILIM VİZYONU

Erdoğan’ın en az yeni anayasa kadar, ekonomide yeni bir hamleyi de gündemine aldığı anlaşılıyor. Belli ki ABD ziyaretini “ekonomi”ye odaklama gayretinde olacak. Türkiye’nin 2023 hedeflerini yakalayabilmesi için kendisi bizzat koşacak, terleyecek. Ekonomi Bakanlığı, DEİK ve Dünya Türk İş Konseyi tarafından düzenlenen “Dünya Türk Girişimciler Kurultayı”ndaki konuşmasında da sahada olacağının işaretlerini verdi.

Erdoğan’ın konuşmasındaki, “İnşallah 2016’da Türkiye’nin ekonomide toparlanış hazırlıklarını tamamlayıp, yeniden güçlü bir yükseliş eğilimine girdiğine hep birlikte şahit olacağız. Ne terör ne de bölgesel sorunlar ne de ülkemizin önünü kesmek isteyen güçler 2023 hedeflerimizi hayata geçirmemize engel olamayacak. Bunun böyle bilinmesini istiyorum” sözleri, bu düşüncelerinin yansıması. Erdoğan, rotayı da çizdi: Üretimi yüksek teknolojiye kaydırmak, dış ticareti geliştirici finansman imkânlarını artırmak, yeni pazarlar bularak rekabet düzeyini yükseltmek.

Cumhurbaşkanı, ufkunu Türkiye sınırlarına hapsetmek isteyenlere, yeni “açılım vizyonu” ile cevap vermeye hazırlanıyor. Hem de “kendisini devirmek” isteyenlerin beyninden!

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat