Demirel, Menderes'i kaç kez anlattı?

  • GİRİŞ10.11.2011 10:05
  • GÜNCELLEME10.11.2011 10:05

"Bu soru nereden çıktı şimdi" dediğinizi duyar gibiyim. Öyle ya, bütün siyasi macerasını DP'nin mirası üzerine kurmuş bir liderin Menderes'i hiç anmaması mümkün mü? Evet, mümkün. Çünkü söz konusu olan Süleyman Demirel.

Yakın tarihe dönüp bakıldığı zaman da görülecektir ki Süleyman Demirel hiçbir yerde Adnan Menderes'i anlatmamıştır. Röportajlarında verdiği birkaç cümlelik değerlendirmeler dışında Menderes'e dair görüşleri bilinmiyor. Oysaki Demirel, Başvekil Menderes'in DSİ Genel Müdürü, 27 Mayıs ihtilâlinden sonra idam edilen Adnan Menderes'in siyasi mirasçısı, kapatılan "DP'nin devamı" AP'nin Genel Başkanı. Kısacası, Menderes sevgisini 40 yıl oya tahvil etmiş bir başbakan, bir cumhurbaşkanı. Gelin görün ki Demirel, gerek AP gerekse DYP Genel Başkanlığı döneminde "14 Mayıs DP'nin iktidara gelişinin yıl dönümü" seremonilerinin dışında bir tek Adnan Menderes'i anma toplantısı ya da onun fikirlerinin tartışıldığı toplantı yapmadı, yaptırmadı. "Çorum'un leblebisi"nden "Niğde'nin patatesi"ne kadar her konuda söylenmiş sözü olan Demirel'in Menderes'e dair "demokratlar"ın hafızalarında bir sözü yok.

Mezarını 2 kez ziyaret etti

Asıldığı yerde mahkûmların gömdüğü Menderes'in mezarını İmralı'dan Anıt Mezar'a taşımak dahi Turgut Özal'a nasip oldu. Demirel ise naaşının nakledildiği gün, daha sonra da cumhurbaşkanlığının son zamanlarında olmak üzere sadece 2 kez Menderes'in mezarını ziyaret etti.

Bir gün geldi Demirel ilk kez Menderes'i anlatacaktı ki, ona da Aydın Menderes mâni oldu. 29 Mart 2010 tarihinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nde "Türk Siyasi Tarihinde Adnan Menderes" konulu panel düzenlendi. Panelin açılış konuşmasını yapması için davet edilmişti Demirel ancak Aydın Menderes "Demirel'in Menderes ile ne alakası var? Bu toplantıya katılmamalıdır" diyerek gelmesine karşı çıktı. Demirel'in katılımı iptal edildi.

Yazının devamını okumak için bu linki kullanabilirsiniz

Seda Şimşek - Bugün

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat