'Sofi’nin Seçimi' esas Anadolu'da olmuş

  • GİRİŞ07.03.2010 21:22
  • GÜNCELLEME07.03.2010 21:22

Seyircisi olsan bile içinde kahrolursun o ikilemin. Çok geçmez; onu da unutulanlar hanesine yazıverirsin. Sırf rahatın kaçmasın diye.

Meryl Streep’in oynadığı Sofi’nin Seçimi filminin o unutulmaz sahnesi bir Nazi toplama kampında geçer. İki  çocuğunu birden ölüme gönderdiğini bilen annenin çığlığı karşısında “merhamet”i uyanır Nazi subayının. Der ki anneye: “İkisinden birini seç!”

Bu sahnenin çekilmesinden yıllar önce, bu sahneye konu olan olayın gerçekleşmesinden de yıllar önce,  aynı “merhamet” bir babaya sunuldu: “İkisinden birini seç!”

Siyaset bilimcisi ve tarihçi Mete Tunçay’dan öğreniyoruz. Bu gerçek sahne Anadolu topraklarında kuruldu. Mekan, adaletin dağıtıldığının umulduğu, devlet şefkatinin sımsıcak hissedilmesinin beklendiği bir mahkeme salonu. Tek parti döneminin o ünlü İstiklâl Mahkemesi’nde "[b]ir adamın iki çocuğu asker kaçaklığından yargılanıyor. İstiklal Mahkemesi, adama, ‘Oğullarından birini idam edeceğiz, birini de askere göndereceğiz. Hangisini asalım, seç' diyorlar..."

İki evladının birden yanmasındansa birinin yanması daha az mı kötüdür anne ya da baba için. “Hiç olmazsa biri bari…” diyebilir mi? Kurtardığına sevinebilir mi ikiden biri? Aritmetik hesapları geçer mi burada? Yüzde yüzlük bir kayıp, yüzde ellilik bir kayba dönüştürüldüğünde sevinebilir mi?

O sahnenin karşısında bir “seyirci” olarak durmak bile bu kadar sancılıyken,  kendilerini sahnenin içinde, hem de zoraki bu sahneye itilenlerin ıstıraplarını tasvire dilim yetmiyor.

O “merhamet” değil… Aksine, cinayete ortaklık çağrısı…  Bu teklif, bir tercih sunmuyor ana ya da babaya. Kararsızlığın kara kuytularına savuruyor vicdanları.  Bundan sonraki bütün seçimlerinin yükünü omuzlarına yüklüyor.

Hangi çocuğun yakılacağının seçimini annesine yaptırıyorlar.

Hangi evladın idam edileceği kararını babaya verdiriyorlar.

Kendi zorbalıklarını anneye ya da babaya bulaştırıyorlar. Katılaşmış kalplerinin soğuk mahzenlerine kendileri de adım atamıyor olacaklar ki, bu alaycı teklifle ananın babanın kendi vicdanının yamaçlarında çaresizce çırpınışını seyretmenin zevkiyle sarhoş oluyorlar.

Sonuç: “Biz değil sen öldürdün kızını oğlunu!”

Bu teklif şefkatin yolunu değil, kuvvetin yolunu açıyor. Merhametin inceliğine değil, zorbalığın uğursuz zevkine kapı aralıyor.

 Şöyle bir “seçim” cümlesi de dikkatimi çekiyor Neşe Düzel’in Taraftaki röportajında: "...[O’na] ‘Doğu'ya okul mu yapalım, yol mu’ diye soruyorlar. ‘Yol yapın, ordu girebilsin’ diyor. Nitekim yol yapılıyor Doğu'ya."

Demek ki… Sadece "kuvvet"in gideceği yolları açan ve "şefkat"e yol olacak seçimleri tümüyle kapatanların geleneği sürüyor hâlâ…

Sözgelimi: katsayı farkıyla, annelerine ve babalarına iyilik yapıyormuş gibi, bir milletin evlatlarının bir kısmı yukarıya çekiliyor, bir kısmı aşağılara itiliyor. “Seçim sizin” bile demiyorlar üstelik.

Meselâ, biri ırkçı biri devletçi iki partinin hilesiyle, zorbalığıyla,  “ırkdaş”  kardeşler seviliyor, diğerleri (Kürtler, Aleviler vs.) fırına gönderiliyor.  Ne büyük dava!

Meselâ, Doğu’dan tek bir vekili bile olmayan devletçi parti, biri zorlamayla daha çıkmış, diğeri mecburî silah altında tutulmuş iki Türk ya da Kürt kardeşlerden birinin diğerince öldürülmesi karşısında başka hesaplar adına susabiliyor. Ne ince anlayış!

Meselâ, bir takım gazeteciler, bombayla çocuk öldürmeyi, üstelik ne kadar çok ölürse o kadar çok öldürmeyi siyasal hesaplarının bir kefesinde büyüten taş kalplilerle empati kuracak kadar şefkatli olabiliyor. Ne eşsiz bir merhamet!

Sofi’ye ne mi oldu? Seçimini yaptı, bir çocuğunu olsun kurtardı ama kendisini kurtaramadı. Çok geçmeden, vicdan azabının yükü altında canına kıydı. Mağruren değil, mağduren intihar edenlerden oldu.

İstiklâl Mahkemesi’ndeki baba nasıl mı karar verdi? Mete Tunçay da bilmiyor; “bayılmış” diyor.

Ve biz hâlâ ayılmış değil/iz.

Senai DEMİRCİ / Haber 7
senaidemirci@gmail.com

Yorumlar12

  • hakikat yerini muhakkat bulacak 14 yıl önce Şikayet Et
    Sanırım sizde taraflısınız derken. Doğrudan taraf olmak ne zamandan beridir suç anlamadım. Hakikat zamanında söylenmeli adalet tez gelmeli. HAKTAN HAKİKATTEN YANA SONUNA DEK TARAFIZ.SİZDE ÖYLE OLUN
    Cevapla
  • hakikat yerini muhakkat bulacak 14 yıl önce Şikayet Et
    Hoşgeldiniz. Allah mahçup etmesin Hocam HOŞGELDİNİZ
    Cevapla
  • hanefi alıcı 14 yıl önce Şikayet Et
    Hoş geldiniz. sayın demirci öncelikle hoş geldiniz evet ümmet olabilen kardeş olabilir yoksa türk kürt arap veya çerkez farketmez ırkçı olur ümet can yağından yer kardeşini kendi yerine tercih eder
    Cevapla
  • Osman UĞUZ 14 yıl önce Şikayet Et
    Ooo Kimler Gelmiş Aziziim. Hocam hoşgeldiniz Sefalar getirdiniz.Haber7 yöneticileri içine düştükleri gaflet uykusundan ne zaman uyanacaklar diye bekliyorduk ki siz geldiniz.Hadi bir iyilik yaptınız bari bunu çeşitlendirin.Bir İskender Palada on numara yapardı hani.Sahi neden bir Senai Demirci,bir İskender Pala bir İbrahim Tenekeci, vb.. kıymetler tek bir sitede bulunmazlar ki ?Reytingse reyting reklamsa reklam.Yine de hoşgeldiniz hocam.İyi ki geldiniz...
    Cevapla
  • ferdi 14 yıl önce Şikayet Et
    Bırakın Bu Cemaatçiliği Yolumuz Bir Hakka. Bazı Ziyaretçi Yorumcu Kardeşlerimiz Burası f Tİipi Değil ,Burası Cemaat Sitesi Değil Diye Sitem Ediyorlar.Kardeşim Doğru Yazan Kalem Yorumlarla Eğilmez Merak Etmeyin.Hem Beğenmiyorsanız Bakmayın : ) Girmeyin Silah Zoru İlemi Yorum Yazdırıyorlar. :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat