Fuhuş

  • GİRİŞ08.05.2011 08:31
  • GÜNCELLEME08.05.2011 08:31

Fuhuş” kelimesi, “fahşâ”  kökünden ödünç alıyor anlamını. Gündelik hayatta “fahşâ” kelimesiyle tanış değiliz. Kur’ân’da 24 kez vurgulanır“fahşâ”.Fahşâ’nın anlam analığı ettiği “fuhuş”, “fahiş” ve “fahişe” kelimeleri dolaşımdadır. Aktif ve aktüel olarak dilimizdedir. Fuhuş, cinsel suçlar için kullanılır. Yüz kızartıcıdır. Fahişelik utanılacak haldir. Ahlaksızlıktır.Hakaret sıfatı olarak işe yarar. “Fahiş” tabiri pazarda kullanılır. Bir mala fahiş fiyat biçen hak ettiğinden fazlasını ister. Ticaretteki ölçüleri ihlal eder, haksızlık yapar. Ayıplanmayı hak eder.

Vahiy, özelde namazın, genelde ibadetin insanı “fahşâ”dan alıkoyacağını belirtilir. Her türlü çirkinliğe, had bilmezliğe, haksızlığa ve ölçüsüzlüğe karşı bir direniştir ibadet. Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşamaktır. Allah’ı gözeterek yaşamaktır. Allah’lı bir hayat sürmektir. Hiç şüphesiz Allah’ı gözeterek yaşanan bir hayat cinsel fuhuşlardan utanırken, diğer “fahşâ”lara kayıtsız kalmayı öngörmez. Cinsel anlamdaki ‘fuhuş’a kadar götüren tüm sapmaları tek bir yere, kendi haddini bilmemeye, İblisçe kibirlenmeye bağlar. Kendini büyük bilme, Rabbi karşısında kul olduğunu unutma her türlü fahşâya analık eder. Kibir günah olarak herkese yeter. Her günahın altından “ben ateştenim, o topraktan…” dedirten ırkçılık tavrı çıkar. İblis’i şeytanlaştıran haddini bilmezliktir: daha fazlasına gerek yoktur.

Şu halde, hayatın ortasındaki her tür sapmanın adıdır “fahşâ”.  Allah’a göre adam olmanın yolu,fahşâ’yadirenmek, fahşâ’ların hepsine karşı çıkmaktır. Fahşâ’nın dolaşımdaki anlamı “fuhuş”u sadece cinsel ahlaksızlık olarak alırsak, sadece cinsel ölçüsüzlüklerden uzak durarak adam olacağımızı sanırız. Sadece cinsel ahlaksızlıkları “ayıp” bilen ve ayıplayan bir kafa, diğer ahlaksızlıkları ayıp saymıyor, ayıplamayı gerek görmüyor demektir.  Başka türlü fahşâlarından ötürü ayıplanmayı ummaz, ayıplamaya kalkmaz.

Bu genel kabulün altında ne yatıyor olabilir?

“Fahşâ’yı cinsellikle sınırlandırdığımızda diğer fuhuşlardan temize çekiyor olabilir miyiz kendimizi?  Hatta cinsel suçları yüzünden utandırdıklarımızı utandırırken, öbür türlü suçlardan aklıyor olabilir miyiz onları ve kendimizi? Asıl “fuhuş”ların üstünü kapatıyor olmayalım böylece! Cinsel suçlar çoğu kez kişiseldir ve dar bir alandaki insanları mağdur eder.Öbür türlü fuhuşlar ise kitleseldir, çoğu kez herkesi ve her yerde mağdur eder.

Gencecik kızların okuma haklarını devlet eliyle gasp ettirmeyi kendisine dava edinen bir siyasi liderin yaptığı iş düpedüz “fahşâ”dır. Haddini bilmezliktir. Hak tanımazlıktır. Hakkın karşısında kuvvete yaslanma namussuzluğudur. İnsan hürriyetine saygısızlıktır. İnandığı gibi yaşama onuruna kıymaktır. İktidarı zayıfların hakkını yok etmek için kullanmaya,“tecavüz” tabiri pekâlâ uygun düşüyor olabilir. Hakkını arayan cılız sesleri güçle susturmak “fahiş” yapar bir adamı. Kendisi gibi düşünmeyenleri silahlı güçlere yaslanarak ezmeye kalkmak yüz kızartıcıdır, “fahşâ”dır.

Bir insana çocukluk cenneti olan anadilini çok görmek affedilmez bir fahşâdır (Bakın, korkumdan “fuhuş” diyemiyorum ama…)  Anne sütü gibi çocukluk hayallerini besleyen anadildeki sesleri talep etmeyi terör sınıfına sokmak açıkça hak bilmezliktir, fahşâdır. Haysiyetli insanları ırkına bakarak aşağılamak haysiyet tecavüzüdür; ayıptır, skandaldır.Herkese ait olan rahmeti cebine koyup, Allah’ı yanına çekercesine  “öteki” bildiği herkesi dinsiz ve cehennemlik ilan etmek de hakka tecavüzdür, haddini bilmezliktir.

Birilerinin ahlaki zaaflarının sonucu ortaya çıkan görüntüleri göstermek üzere kaydetmek de ahlaksızlıktır; fuhuştur. Hele de o görüntüleri kullanmak üzere saklamak, işine geldiğinde açık etmek namus yoksunluğudur, ilkesizliktir, tecavüze yatkınlıktır. İlkesi olan doğru bildiğini her şartta ve her zaman yapar, zamanlama yapmaz. Dosya saklamaz, koz biriktirmez. Sadece skandal kasetleri yayınlamak değil, skandal kasetlere gönüllü seyirci olmak da ayıptır, yüz kızartıcı bir iştir, fahşâdır. Skandal kasetleri hazırlayanlar en başta seyircilerini görür skandal kasette çünkü. Seyretmeye müşteri olacakları baştan hesaba katar, skandal kaset projesine dahil eder.

Yazık ki, milyonların hakkının yenmesine sistematik olarak katkıda bulunan bir siyasal lideri, cinsel suçu açığa çıkınca ayıplayabiliyoruz. Ancak cinsel fahşâsı yüzünden iktidarından ediyoruz, yetkilerinin alınmasına razı oluyoruz. Cinsel “fahşâ”sı açığa çıkana kadar ve çıkmadığı kadarıyla utanmaya çağırmıyoruz onu.

Cinsel “ayıp”ları açığa çıkan vekillerini derhal istifa ettirmeyi onur sayan bir siyasi lider, milletin silahını millete yöneltme fahişliği yapan darbecilere, “hayır” kampanyasıyla arka çıktığının görüntülendiği yüzlerce kasetten hâlâ utanmayabiliyor. Gencecik çocukların annesine babasına kendi diliyle hitap etme hakkının üstüne yatmayı yüz kızartıcı bir ayıp saymayabiliyor. Bu utanmazlık ve bu aymazlık da bir skandal değil midir?

Siyasi kariyerini cinsel skandal kasetine borçlu bir adam Allah’a dil uzatmayı skandal saymıyor olmalı ki özür dilemiyor. İnançla alay etmeyi namus yoksunluğu sınıfına sokmuyor ki pişmanlık emaresi göstermiyor, istifaya yanaşmıyor. Çünkü toplumun “fuhuş”un anlamını sadece cinsel suçlara yüklediğini, cinsel suçları da kadınların tarafına yıktığını gayet iyi biliyor. Çünkü cinsel “fuhuş”a kadar kendine kredi tanındığından emin. Cinsel fahşâ’ya sapmadığı sürece diğer fahşâların ayıplanmayacağına inanıyor.

Bir insanın cinsel suçu kişiseldir, insanî zaaflardan kaynaklanır. Onaylanamaz elbette ama anlaşılabilir. Ama hak adına konuşan ve koşturan insanların siyasal hak tanımazlıkları, had bilmezlikleri, sınır ihlalleri ve aşırılıkları evrenseldir, sistematiktir. Zaaf ürünü değil kasıtlıdır. Bir ayak sürçmesi değil bilinçli bir yürüyüştür.

Cinsel suçlara gelinceye kadar yüzümüzün kızarmayacağını bilmek, yüzlerin kızarmasını beklememek ayrıca yüz kızartıcı olmalı… Onca yaygın ve kasıtlı, bunca ulu orta ve pişkin fuhuştan utanmayışımıza ve utandıramayışımıza utanmalı değil miydik!

Senai Demirci - Haber 7
senaidemirci@gmail.com

Yorumlar7

  • hacı mustafa ersözlü 12 yıl önce Şikayet Et
    Kalemine Sağlık, Allah (CC) Razı Olsun. Çok güzel özetlemişsiniz. İslamın ne kadar sade ve anlaşılır olduğunu çok güzel açıklamışşınız. Tıpkı Mustafa İSLAMOĞLU Hocamızın "domuzlaşmak da haramdır." dediği gibi.
    Cevapla
  • Adil Ses 12 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH c. c ismi ve Yazarın uslübu. ALLAH c.c.nun ismine, Kılıçdaroğlu nun yaklaşımını NEFRETLE karşılıyor,haline acıyorum.İçtekinin dışarı çıkması...Ancak Yazarın da ALLAH c.c.nun ismini yazarken hiçbir saygı ifadesi kullanmaması beni rahatsız etmekte.İkinci parağraftaki ''Allahlı bir hayat sürmek''cümlesinde ALLAHLI ifadesi; sanki insanın sahip olabileceği herhangi bir ŞEY'den bahsediyormuş gibi anlaşılmakta. Halbuki ''ALLAH c.c.ya SAYGI duyan bir hayat sürmek'' ifadesini kullanmak,kulaklara daha hoş gelecek bir MÜMİN uslübu değil mi?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Kamil 12 yıl önce Şikayet Et
    sende mi senai bey. "Bir insana çocukluk cenneti olan anadilini çok görmek affedilmez bir fahşâdır" demişsiniz,peki size soruyorum bir insanın ana dili nedir?,yine ben cevap vereyim ınga ve agu,işte ana dil bunlardır bunun dışındakiler sonradandır,yine fahşa kelimesinin ana dille ne ilgisi var,ana dilde dediğiniz sadece bölmeye yarayacak olan dille eğitime izin verilmeyince nasıl fahşa oluyor,arapça bilmiyor olsanız anlarım ama yapmayın,ideolojik işler için dini alet etmeyin
    Cevapla
  • baybars can 12 yıl önce Şikayet Et
    kamuya mal olmak.... kamuya mal olmuş kişiler ahlaklı olmalıdır,eğer gizli saklı ahlaksızlık yapıyorlarsa ortaya çıkartılmalıdır,çünkü kamu önemli bir şey,toplumsal gücğn temayül ettiği yeridir,bu güç ahlaksız insanların eline geçerse,tükiyedeki gibi 80 senedir hep geri kalırız,ekonomik ve kültürel oalrak,üstelik birde anayasanızda ahlaksızlık teminat altına alındıysa bu düpedüz toplumsal bir yıkım getirir,işte laiklik gibi ahlaksızlığın teminat altına alındığı bir kanun ve siyasetle ilgili konuşmalar dedikodu değildir,kamudur siyaset herkese mal olmuştur bunada dedikodu denemez,malesef kavramlar karıştırılıyor,sinai gibi değerli bir abimizde karıştırmış,siyaset ve kamuya mal olmak zaten faş olmaktır,ama kötü faş olana fahişe iii faş olanda nedendiğini iii bilirsiniz.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Rüştü CAN 12 yıl önce Şikayet Et
    İPİ BIRAKTIĞIMIZ GÜN .... Sapasağlam ipimiz vardı güle oynaya yaşardık bu topraklarda ucundan çekeni yere sererdik. Sonra baktı gavur, bu ipin hakkından gelinmiyor, kendine başka bir ip tuttu bizi de ucuna tutturdu. Biz o gün yaptık hatayı gavurun ipine sarıldık kendi ipimizden şüphe edip elimizden bıraktık. Gavurun ipiyle gavuru yere sersek ne olur ki , "Ben"imiz dimdik ayaktayken gavur yerde olsa ne olur ki? Bizim yere bıraktığımız o ip hem gavuru yere serer hem de bizi adam ederdi , arif ederdi , mutlu ederdi.Şimdi görünen o ki, çok zengin olucez tekrar güçlü olucez amma adam olucez mi bilmem ? Ben etrafta "adam" göremiyorum ya siz?
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat