''Oğlumu benden sonra asın''

  • GİRİŞ21.11.2011 15:25
  • GÜNCELLEME21.11.2011 15:25

“Benden sonra asın!”

Oğlundan söz ediyor bir baba.

“Önce beni asın, oğlumu sonra…”

Babanın adı: Seyyid Rıza.

Oğlun adı: Resik Rıza

Devrim kanunlarına hemen ve harfiyen itaat etmedikleri için havadan bombalanarak imha edilen, sığındıkları mağaralarda fareler gibi zehirlenerek yok edilen kadın-erkek, çocuk-yaşlı 50 bin Dersimli arasından adını en iyi bildiğimizdir Seyyid Rıza. Dersim İsyanının elebaşıdır devletin gözünde.

Meseleyi “kökünden çözmek üzere” başlatılan Dersim Harekâtı’nda Seyyid Rıza’nın evi de havadan bombalanır. Diğer kadınlar gibi direnen eşi Besi’yi ‘dağ dilberi’ veya ‘dişi kaplan’ diye magazinleştirir devrin Türk basını. (“Cumhuriyet”, 26 Eylül 1937).

“Elli kiloluk bombanın ne şeysi olur ki!” diyen meşhur ilk Türk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen’in bombaladığı evden “garip eşyalar” çıktığına dair haberler de yapılır. Bu da ayrı bir itibar bombalamasıdır. Güya evde haçlar, Hz. İsa’nın parmağı ve Ermenice dinî kitaplar bulunmuştur.

Seyyid Rıza’nın evinde Gökçen’in bombasından nasiplenen “şeyler”den bazıları şunlardır aslında: Kur’an-ı Kerim, Hadis-i Şerif, En’am-ı Şerif, Muhammediye, Siyer-i Nebi, Yıldızname, Bektaşiliğe ait bir şiir kitabı

Seyyid Rıza hükümet yetkilileri tarafından anlaşmak üzere Erzincan’a çağrılır. Ancak 11 Eylül 1937′de Fırat Köprüsü üzerinde aynı hükümet yetkililerince tutuklanır. Hizaya getirmek için Şeyh’e zorla fötr şapka ve ceket giydirilir ve böylece fotoğraflanır.

Seyyid Rıza, oğlu ve kardeşi, sadece 14 gün süren yargılamadan sonra idama mahkum edilir.

İnfaz günü gelir. Seyyid Rıza ve oğlunun asılacağı kesindir ama önce kim? Baba mı oğul mu?

Bütün vicdanlar bilir ki, babalar oğullarının ölümlerini görmektense ölmeyi tercih ederler. Son bir insaf ricası gelir saçı sakalı ağarmış Seyyid Rıza’dan. Razı olduğumuz o ölüm sırasını ister yetkililerden. Öldürüleceğine değil, oğlunun gözleri önünde öldürülmesine yanar baba yüreği.

O gün, Seyyid Rıza’yı meydana çıkardılar. Hava soğuktu ve etrafta kimseler yoktu. Seyyid Rıza meydan insanla doluymuşçasına, Zazaca sessizliğe ve boşluğa haykırdı:

Evladı Kerbelayme, Bé gunayime, Ayvo Zulumo,  Cinayeto.”

(Evlad-ı Kerbelayız, günahsısız, ayıptır, zulümdür, cinayettir)

İhtiyardı. Hastaydı. Ancak son yürüyüşüne ayırdı bütün enerjisini.  Başı dik, kararlı adımlarla, idam sehpasına doğru rap -rap yürüdü. Boynuna ip geçirmek için bekleyen celladı kenara itti. İpi boynuna kendisi geçirdi. Sandalyeye ayağıyla tekme vurdu. İnfazı yaptı.

Şeyh Seyyid Rıza’nın oğlu göremedi babasının bu asil yürüyüşünü. Bir babanın son insaf çağrısına kulak vermemişti yetkililer. Sırf eziyet olsun diye oğlunun idamını babasına seyrettirmişlerdi. Resik Rıza, babasının gözleri önünde darağacında çırpınırken 16 yaşındaydı. 

Ne garip ki, bir babanın son andaki son insaf çığlığına kulak asmayan muktedirlerin boynuna takılan zamanın ipi çoktan çekildi.

Hepsi toprak altında şimdi.

 

Senai Demirci - Haber 7
senaidemirci@gmail.com

Yorumlar5

  • Ertan YILMAZ 12 yıl önce Şikayet Et
    müslüman türk düşmanları. sizi herkes biliyor. vatan sever görünür vatan hainleri %50 nin nefesi ensenizde korkun alçaklar 3,5 atın korkaklar. tabiki alçaklar korksun 3,5 atsınlar.
    Cevapla
  • memir 12 yıl önce Şikayet Et
    Inananlar. Inananlar bilirler ki ahirette adalet vardir.Adam kaydirmaca ve hukuksuzluk yoktur.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Hakan CANTÜRK 12 yıl önce Şikayet Et
    GAYET GUZEL YALANLAR. gundem oluşturmak yalan yanlış dolu sözlerle insanalrı başka yöne çekmek amaç bu olmamaıydı yazık
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • muhsin corug 12 yıl önce Şikayet Et
    türk düşmanları sizi. gerçek yüzünüz bir bir ortaya çıkıyor.öldürülen mitçinin hazırladığı raporlarda hanginizin cıa ajanı olduğu detayları ile yazıyor.millet sizi biliyor ve ensenizde.kaçamayacaksınız.
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • hakan er 12 yıl önce Şikayet Et
    dersim. o dönemde bu vahşete imza atanlar ALLAHIN huzurundalar orda adalet şaşmaz orda haksız yere kimse zulme uğramaz ALLAHIM herşeyi en iyi bilensin
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat