Çoktan kafayı yemişiz biz, Kemalist kardeş!

  • GİRİŞ01.05.2012 08:46
  • GÜNCELLEME01.05.2012 08:46

Vatan’dan Mustafa Mutlu’nun yazısı beni de nihayet yazmaya sevk etti. Hesaplarının çarpıcılığı içimi bir hoş etti.
Değerli yazarımızın yazısının aynen alıntılayarak başlayayım, dedim. Bir de yarım bıraktığı hesapları da tamamlayarak ülkemize iyilikte bulunayım dedim naçizane.

Buyurun:

Bu ülkenin en yüksek “tepesi” neresi?

Çankaya... Çünkü Cumhurbaşkanlığı Köşkü orada...

Gidin oraya; daha güvenlik kulübelerinden başlayarak sayın:

Çalışma odalarında, ziyaretçi kabul salonlarında, koridorlarda en az 500 adet Atatürk fotoğrafı bulursunuz!

(…)

***

Türkiye’de kaç tane anaokulu, ilköğretim okulu ve lise var?

Ben söyleyeyim 71 bin civarında...

Bu 71 bin okulda da 800 bin kadar “derslik” yani “sınıf” bulunuyor!

Gidin bakın: Hepsinde Atatürk, karatahtanın (şimdilerde yeşil ya da beyaz oldu) üzerinden çocuklara bakar...

Büstlerinden, özel köşelerinden söz bile etmiyorum!

(…)

***

[Yazının bundan sonrası ne yazık ki bana ait; lütfen ilerleyelim.]

Türkiye’de kaç tane  il, ilçe ve belde var?
Bunu da ben az önce google’dan öğrendim: 81 il, 957 ilçe.
Beldeleri ve kimi köy meydanlarını saymıyorum.
Gidin bakın: Hepsinin meydanında, en az yarım tonluk bir heykel tepeden halkı süzer.
Kışlaları, yol üstlerinde, dağ başlarındaki devasa büstleri de hesaba katarsak ülkenin en az on milyon kiloluk heykeli var.
Bu heykellerin yapımına ve bakımına, temizlenmesine ve huzurunda durulmasına, önüne çelek konulmasına ve ışıklandırmasına harcanan emeği de hesap edersek, on milyon kere on milyon yoruluruz her halde.

***

Türkiye’de kaç devlet dairesi vardır; hesap eden beri gelsin.
Valisinden öğretmenine, vergi memurundan kadastro görevlisine kadar her birinin başı üstünde kaç tane büyük camekânlı Atatürk resmi vardır?
Masa üstlerine konulanları bir kenara koyalım.
Kimsenin görmediği, sevmeye vakit bulamadığı, yasa gereği astığı bu resimlere yapılan masraf ne kadardır acaba?

***

Ülkede kaç tane esnaf vardır; kaç tane muhtar bulunur?
Darbe döneminde lokantalardan hırdavatçılara, bakkaldan manifaturacılara kadar herkese Atatürk resmi hesabı soran garnizon komutanlarından korktukları için astıkları, asıp da unuttukları, indirmek isteseler bile ne olur ne olmaz diye korktukları kaç tane resim vardır?
Yirmi milyon zoraki resmin her biri en yarım kilo gelse, on bin tonluk bir yük daha var üzerimizde…

***

Mustafa Mutlu’ya zihnimize açtığı bu ufuk için minnettarım. Öyleyse ben de bir “cemaatli” [“cemaatçi” demedim; dikaaat!] olarak sorarım:
Kafayı mı yedik biz Kemalist kardeş?

Senai Demirci / Haber 7
senaidemirci@gmail.com

Yorumlar5

  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ü Gramaj olarak Ölçmeye kalkmak 2. Mustafa Kemali Kullanmaya çalışan diğer bir kesimde Atatürk'ün gülen heykelini çekemeyen,katlanamayan asık suratlı bir atatürk anlayışında olan kesimdir ki onlar da Atatürk'ü anlamak,bilmek,öğretmek yerine..Atatürk'e ağırlık katmak için ha bire heykel yaptırtmışlardır...Halbu ki bir Saraylı olarak Mustafa Kemal,bir Asker olarak Mustafa Kemal,bir Anadolu Kurtuluş harekatı Aktivisti olarak Mustafa Kemal ve bir Türkye DEvletinin Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal olarak ayrı ayrı tarihi kesitlerde yaşantısı idealleri,üzüldükleri sevindikleri aile ve toplum yapısıyla bir Atatürk zihinlere kazınmalı öğretilmeli idi..gerek dostları gerek düşmanları yazılmalı idi..batıda takdir edenler neden takdir eder yeren kişiler neden yerer bunlar anlatılabilmeli idi...En konuşulanlardan biri olmasına rağmen hiç anlaşılamayan biridir...onun üzeriden ihanetler,onun üzerinden cebir ve zulümler hep yapılagelmiştir..
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • Sümeyya 11 yıl önce Şikayet Et
    Manevi yükü yazsaydınız ya!. Dini bir müessesede üzeri örtülü bir portresi yüzünden mesul kişiye soruşturma açıldı karanlık bir dönem.sebep olarak anlık refleksle "temizlik maksadıyla" savunmasından öte bişey diyemedik.Bu manevi baskının yol açtığı ağırlık yanında maddesel ağırlığın lafı bile edilemezdi!..
    Cevapla Toplam 12 beğeni
  • muhammet bayrak 11 yıl önce Şikayet Et
    HAK VE BATIL. "VE DEKİ:HAK RABBİNİZDENDİR ÖYLE İSE DİLEYEN İMAN ETSİN DİLEYEN İNKAR"kehf 29.ayet SENAİ BEY hakıkat terennümleri bazılarına hırıltı ve şırıltı gelir.
    Cevapla Toplam 7 beğeni
  • turgut1 11 yıl önce Şikayet Et
    Atatürk'ü Gramaj olarak Ölçmeye kalkmak. Atatürk'ün verdiği hutbelerden birini yazıp yayınlasa idin belki bir tarih açığa çıkar bilmediğimiz bir şeyi bizlerde öğrenmiş olurduk...lakin Mustafa Kemal Atatürk'ün resim ve büst sayıları hesab edilerek tonajı ve ağırlığını hesab etmek çok sıradan ve abesle iştigaldir...Bu yazıyı okuyan kaç kişi özümseyeerek sana hak vererek konuyu içselleştirip alkışa geçti bilmiyorum lakin bana halkayı edebden gözükmüyor...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Muhammet Özdemir 11 yıl önce Şikayet Et
    . Sevgili Senai Abi, 1980'li yıllarda Prof. Dr. Memduh Yaşa, 12 Eylülcülere şirin görünmek için, asker-sivil Türkiye'nin her yerini rastgele heykellerle donatma yarışına dikkat çekerek şu manada bir şeyler söylemişti: "Gelecek nesiller, bu kadar çok heykeli görünce, 'Bu topraklarda galiba putperest bir kavim yaşamış' diyecek..." Hoca durumu bu manaya gelecek sözlerle ifade etmişti...
    Cevapla Toplam 13 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat