Piyasalar nasıl seyir izleyecek?

  • GİRİŞ01.07.2009 13:55
  • GÜNCELLEME01.07.2009 13:55

EUR/USD

Haftaya değer kaybı ile başlayan EUR/USD paritesi, pazartesi günü 1.3990 seviyelerine kadar geriledi. Petrol fiyatlarının son 9 ayın en yüksek seviyesine ulaşması ayrıca Amerikan ve Asya borsalarında yaşanan yükselişlerin dolardaki değer kaybında etkin olduğu düşünülse de aslında son birkaç haftadır dolar genel anlamda kararsız hareketler izliyor.

Ardından Avrupa bölgesinden gelen tüketici güven anketinin olumlu sonuçlanmasıyla euro'da bir çıkış yaşandı ve paritede yukarı doğru trend eğilimine geçti. Dün öğlen saatlerine kadar çıkış gösteren parite en son 20 gün önce gördüğü en yüksek seviye olan 1.4150 fiyatına kadar yükseldi. Dün başta  Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinden gelen işsizlik rakamlarına dair veriler ışığında değer kazanan parite bugün satın alma müdürlerine düzenlenen anket verilerin sonucuna göre yönünü belirleyecektir.

Bunun yanında TRİ saat 15:15 de  Amerika'dan gelecek olan istihdam raporu da doların yönünü belirlemede etkin rol oynayacaktır. Teknik açıdan analiz ettiğimizde; alışların uzun dönemli kar getirdiğini ancak kısa dönemde satışların baskın olduğunu gözleyebiliriz. Kritik seviyeler ise satış pozisyonlara için 1.4 , 1.3940 ve 1.39 destekleri olurken; alış pozisyonları için 1.41, 1.4150 ve 1.4220 dirençleridir.

USD/TRY

Son 1 haftadır Türk Lirası karşısında değer kaybetmeyi sürdüren dolar dün ufak bir toparlanma yaşadı ve 1.5420 seviyelerine çıktı. Ancak bears mumların hakim olduğu USD/TRY paritesi satış yönlü baskılara karşı gelemiyor. Geçen hafta Salı günü 1,5830 fiyatına kadar yükselen parite bu hafta yaşadığı düşüşlerle 2 hafta önceki fiyatlarına geriledi. Bu hareketlerde IMF'nin Türkiye'ye sağlayacağı krediyle ilgili çıkan haberlerin,petrolün ve tabi ki Amerikan borsalarının payı büyük. Bugün ve yarın Amerika'dan gelecek makro ekonomik veriler ışığında yönünü belirleyecek olan parite için destek seviyeleri 1,5290- 1,5220 ve 1.5140 dır. Olası yükseliş hareketine karşı ise 1.5429- 1,5490 ve 1,56 direnç seviyeleridir. Takip edilmesi gereken açıklamalar bugün TRİ 15:15 de Amerika'nın istihdam raporu ve petrol stokları verisi yarın ise Tarım dışı istihdam verisi ve işsizlik rakamlarıdır.

ALTIN

Uzun dönemli çıkışını tamamlayıp daha stabil hareketler sergilemeye başlayan altın, kısa dönemde down trend oluşturuyor.  Haziran ayının başına kadar çıkışını sürdüren altının ons cinsinden fiyatına göre değerlendirdiğimiz grafiklerde  988 seviyesini kendine direnç olarak görmesi buradan satış baskılarının gelmesine neden oldu. 913 fiyatlarına kadar geri çekilen altın dolarla ters korelasyon ilişkisi içerisinde. Amerika'dan gelen açıklamaların doları ve dolayısıyla altını da etkileyeceği öngörülüyor. Aşağı yönlü gidişatın devam etmesi durumunda ilk destek 927,80 ve 925.30 lar da bu seviyelerin kırılması durumunda ise 918 lere ve dip seviye olan 913 lere gerileyebilir. Ancak daha muhtemel durum 928 ile 925 fiyatları arasında hareket etmesidir.

Seray Demirdöven
info@teletrade.com.tr

Yasal Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu nedenle, burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat