Finans araçlarına ne oluyor?

  • GİRİŞ09.09.2009 18:30
  • GÜNCELLEME09.09.2009 18:30

Bu durum bazı finans araçlarının fiyatlarına da yansıdı doğal olarak.

Yurt dışı piyasalarda dolar önce rekor yüksek seviyeleri ardından bugünlerde yine rekor düşük seviyeleri gördü. Altın inanılmaz yüksek fiyatlara ulaştı.  Dünya borsaları nobel ödüllü iktisatçıların bile tahmin edemediği seviyelere çekildi. Peki ya kim bu normal olmayan gidişata dur diyecek?  FOREX piyasalarında da bu düşünceler ışığında yapılan işlemler de teknik öngörüler dahilinde beklentiler ve kazanç fikirleri sürekli olarak değişim yaşamakta. Buna göre gerek paritelerde gerekse emtialardaki beklentilerimizi teknik yorum olarak açıklayabilmemiz mümkün oluyor.

2008 yılı başına giderek geriye dönük bir “back test” yapacak olursak; öncelikle para piyasalarında işlem gören pariteleri değerlendirmeye alalım, en çok işlem yapılan major paritelerin başında gelen EUR/USD paritesi 2008 yılının başında geçmişte hiç görmediği rekor yüksek seviyelere ulaştı. Yani ilk çıktığından beri Euro, Dolar karşısında ilk kez bu kadar aşırı değerlendi. 1.6 fiyatını gören parite hemen ardından 3 ay gibi kısa bir sürede tekrar 2006 Nisanın da ki 1.23 seviyelerine döndü. Şu anda ise parite doların hızla değer kaybetmesi üzerine son 1 senedir yani krizin patlak verdiği 2008 Eylül'ünde beri gelmediği 1.45 fiyatlarına yükseldi. Bunun dışında yine majorlerden GBP/USD paritesi 2008 yılı başında önce 1981 yılında test ettiği 2.11 fiyatlarına yükseldi sonrasında 2001yılında düştüğü seviyelere indi ardından da 1.3680 desteğini de kırarak taa 1985 yılında denediği rekor düşük fiyatlara çekildi. Şimdilerde 1.65 fiyatlarında geziniyor.

Altın fiyatlarında dönemsel yükselişin ardından doların diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve diğer metal emtia ham madde fiyatların da oluşan yükseliş etkili olmuş görünüyor. 870$ seviyesinden yükseliş trendi oluşturan altın fiyatları bu konumunu korumakta. Bununla beraber petrol kadar sistematik olarak ilerlemediğini de söyleyebiliriz. Çünkü fiyatlarında ana etkiyi paritelerden alan kıymetli maden de ayrıca 2008 de çok gündemde olan arz sorunu gündemde değil. Fiyatlarda trend hareketinin kırılması beklenmez iken yinede bu noktada oluşabilecek kırılışlarda orta vade pozisyonların açılabileceğini söyleyebiliriz. Ancak aşağıda 980$ seviyesinden yapabileceği yeni açılışla düşüş yönünde eğilim yaşanabilir. 980$ sonrasında 971$ ve 960$ seviyeleri öne çıkıyor. Yükseliş trendinin korunması halinde 1015$ seviyesi öne çıkıyor.

Seray Demirdöven
Teletrade İzmir Ofis Müdürü

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat