Yatırımcının soğukkanlılık günleri

  • GİRİŞ07.10.2009 16:28
  • GÜNCELLEME07.10.2009 16:28

Pariteler:

Bu hafta Amerikan doları Türk lirası karşısında değer kaybederek güne başladı. Geçen haftaya göre daha düşük bir değerden açılan USD/TRY paritesi kısa dönemli grafiklerde yukarı yönlü up trendi hafta başında kıran parite Eylül ayının 17'sinde 1.4650 seviyesinde dip yapmıştı ve o noktadan sonra artışa geçti. Ancak bu artış uzun sürmedi ve %100'lük bir toparlanmayla aynı seviyelere tekrar geri çekildi. Geçen hafta Cuma günü Amerikan piyasalarının açılışına yakın sıçrama gösteren parite için tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı açıklaması oldukça önemli oldu.

Bu hafta Amerika'dan gelen veriler ise şu şekildeydi; pazartesi ulusal bazda açıklanan satın alma müdürleri indeksi ISM açıklandı. Dün ise Amerikan Merkez Bankası FED'in raporu yayınlandı. Bugün petrol stokları ve tüketici kredilerine ilişkin veriler gelecek. 1.4720 seviyesinde direnç  olduğu gözlenen parite  aşağı yönlü ilerlerse ilk hedef 1.4650 ve 1.4600.  EUR/TRY paritesinde ise durum yine benzerlik gösteriyor. 4 saatlik grafiklerde de ondan da bir up trend vardı fakat 2.1960  seviyesinden dönüş gerçekleştirdi ve trendi kırdı. Şuan aşağı yönlü eğilimi daha yüksek Avrupa'dan gelen açıklamalarla yön daha da kesinleşecektir. 2.1500 i kırdığı takdirde 2.1400'lere kadar çekilebilir. EUR/USD paritesi ise geçen hafta başlayan yukarı yönlü trendi devam ettirdi. Dün akşam saatlerinde ufak bir geri çekilme yaşadı ancak dolar değer kaybettiği sürece yukarı eğilimde devam edecektir. 1.4750 ve 1.4800 seviyelerini zorlayabilir. Temel analiz açıklamalarına göre pozisyon alınması ve trend yönünde işleme girilmesi tavsiye edilir.
                                                               
Borsalar:

 Son 8 aydır yükseliş trendi içerisinde olan IMKB ulusal 100 endeksi 48.000 seviyesindeki direnç noktasını kırdı ve 48.420'leri gördü. Son 1 yılın en yüksek seviyesinde olan endeksin yukarı yönlü hareketi devam ederse kar satışları beklenebilir.  Asya piyasaları açılışta Japonya para birimi yen'in aşırı değerlenmesiyle hareket kazandı. Nikkei indeksi düşüşle güne başlarken Hang Seng kısa düşüşlerle birlikte yatay seyrediyor. Avrupa borsaları da Almanya'dan enflasyon verisinin gelmesi üzerine zararla güne başladı. FTSE 100, DAX ve CAC-40 eksi ilerlerken destek seviyelerine gelmiş gibi görünüyor. Amerikan borsaları ( Dow Jones,Nasdaq ve S&P 500) ise bilindiği üzere saat 15:30 da açılacaktır.

Emtia Piyasaları:

Dün piyasalar bir rekora daha tanıklık etti. 1 ons altının dolar cinsinden fiyatı en son 2008 yılının Mart ayında gördüğü en yüksek direnç seviyesi olan 1031.90 fiyatını kırdı. 1043.30 seviyelerine kadar tırmanan altın bu seviyelerden sonra geri dönüş gerçekleştirdi. Ancak eğilim halen çıkış yönünde. Amerika'da artan bütçe açıklarının etkisiyle dolarda yaşanan kayıplar yatırımcıları çoğunlukla güvenli liman olarak görülen altına yatırım yapmaya yönlendiriyor. Ayrıca dünyada süper güç olarak tanınan Çin altın toplamaya devam ediyor. Bu da altında talebi arttırdığı için hızlı çıkışlara neden oluyor.

Dünyanın en zengin merkez bankasına sahip olan Çin döviz rezervlerini 2 trilyon dolara yaklaştırdığı da finans piyasasındaki dedikodular arasında. Tanınmış finans şirketi Morgan Stanley,geçenlerde altının 2009 yılı için ortalama 1000 Dolar/ons fiyatında olacağına dikkat çekmişti. Altındaki bu çıkışın nedenleri arasında vadeli piyasalarda açığa satışların kapatılması işlemleri ve spekülatif olayların olduğu belirtiliyor. Bunun dışında dün Avustralya Merkez Bankası faiz oranları yükseltti ve krizin başladığı dönemden beri ilk kez faiz oranları bir ülke tarafından düşürülmeyip tam tersi arttırıldı. Bu da krizde ülke ekonomilerinde toparlanmaların başladığına işaret olarak görülüyor. Altındaki bu artışla birlikte IMKB de yılın en yüksek seviyelerini gördü. Dolarsa diğer para birimleri karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Teknik açıdan incelediğimizde; 1033.70 ve 1026.50 de destekler mevcut.

Altın çıkmaya devam ederse ise ki öyle görünüyor, direnç noktalası olarak tam rakamlara dikkat edilmeli. Ham petrolün varil fiyatını NYMEX üzerinden inceleyecek olursak; bu yılın başında 32 fiyatına kadar düşen petrol fiyatları ülkemizde her ne kadar bir değişikliğe uğramasa da geçen senelere göre oldukça değer kaybetmiş görünüyor. Son aylarda %30 luk bir toparlama yapmış gibi görünse de en yüksek 74.70 fiyatlarını test etti. Şu anda 70.00 desteğinde bulunan fiyatlar burayı kırarsa 71.75'lere kadar çıkabilir.

Seray Demirdöven
Teletrade İzmir Ofis Müdürü

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat