Ne temel ne teknik işin sırrı psikolojik

  • GİRİŞ19.11.2009 10:47
  • GÜNCELLEME19.11.2009 10:47

Son günlerde bu analiz yöntemlerini kullanarak kazançlı pozisyonlar yaratmak ve paraya para katmak oldukça moda.

Gelişen teknolojiyle birlikte bilgi çağına geçiş yaşandı ve insanlar artık teorik değil pratik bilgilere ihtiyaç duymaya başladı.

Ekonomi tabanlı aldığımız teorik eğitimi online piyasalara uyguladığımızda ve çeşitli stratejiler geliştirdiğimizde para piyasalarında çok yüksek kazançlara ulaşabiliyoruz.

Son dönemde mali sektörde yaşanan global kriz reel sektörü de etkiledi. Dolayısıyla finans piyasalarında ne olup bittiği sadece analistleri ya da yatırımcıları ilgilendirmiyor.

Dış ticaret şirketleri, üretim yapan firmaları, küçük işletme sahiplerini ya da en basitinden hane halkını bile ilgilendirir oldu.

Doların ne yöne gideceğini, borsalardaki seyrin nasıl bir grafik izlediği, altın petrol gibi emtiaların fiyatları bizi neden ilgilendirsin ki diyenler enflasyon ve işsizliğin kurlarla ve faiz oranlarıyla ilişkisine bakarak rahatlıkla görebilirler aslında
                 
Global piyasalarda uygulanan analiz yöntemlerine kısaca değinecek olursak; Temel analiz, piyasalara etki eden ve fiyat hareketlerine sebep olan temel nedenleri inceler.

Bunlar; ekonomik veriler, haberler, sosyal ve politik olaylardır. Temel faktörlerin piyasaya etkisi de genellikle teknik analize uygun olarak gerçekleşir.

Temel analiz fiyat grafiklerinde oluşan aşağı,yukarı ya da yatay yönlü trendlerin oluşumlarını  incelemede ve yönlerini tahmin etmede kullanılmaktadır.

Trendlerin tahmininde finansal analistler makro ekonomik verileri ve ülkelerin yönetim stratejilerini inceleyerek ülke ekonomisindeki iniş-çıkışların sebeplerine bakarak piyasalara etkisini tahmin eder.

Teknik analizin ise ana amacı piyasanın yönünü tespit edip var olan trende göre işlem noktasını belirlemektir. Fiyatların hareket tarihçesini inceleyip piyasanın durumunu tespit eden bir analiz türüdür.

Bu analiz yapılırken belli zaman aralıklarında değişen fiyatları gösteren grafikler kullanılmaktadır. Aynı zamanda Teknik Analiz şu andaki durumu inceleyip daha sonraki hareketleri tahmin eder.
                
İşte çoğu analist bu yöntemlerle “paradan para kazanma” stratejisini benimser. Ancak hangi piyasa da işlem yaparsanız yapın bilinen çok önemli bir gerçek vardır.

O da şudur ki; ne kadar çok bilgiyle donatılsak ta işin psikolojisi her şeyden önemlidir. Hırslı,sabırsız ya da kararsız biriyseniz bu işte sorun yaşamanız kaçınılmazdır.

Fiyat grafiklerinde belirlenen destek ya da direnç seviyeleri, çeşitli formasyonlar ya da uygulanan fibonacci tarzı teoremler bile psikolojik nedenlerdir aslında.

Bu yüzdendir ki piyasalarda işlem açmadan önce soğukkanlı olup her türlü riski önceden gözümüzün önüne getirmemiz ve bizi motive eden şeyleri uygulamamız gerekir.

Uluslar arası para piyasasında çok yüksek kazançlar elde eden yatırımcıların en önemli özelliği bence işin sırrını iyi bilmelerinden geçiyor.

Seray Demirdöven
Teletrade

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat